Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v československé kinematografii vznikla řada naivně patetických příběhů o malých dětech ocitnuvších se ve válečné vřavě. V nyní uváděném filmu, natočeném ve spolupráci s běloruskými filmaři, je hrdinou desetiletý sirotek, jehož se ujme otcovsky ujme celá ruská jednotka. Chlapec tam odhodlaně slouží jako zdravotník. Když společně s vojáky dojde do Čech, setká se s matkou vojáka, jehož skonu viděl, ale dlouho nenachází odvahu říci jí krutou pravdu... (české a ruské znění) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Legendární film generace "Husákových dětí", který jako součást osvěty pro malého diváka byl častou náplní školních kino představení. Film vzniklý k 30.tému výročí osvobození, kterých se tehdy točilo spousty a tento měl oslovit i dětského diváka. Bohužel nikdo z malých pionýrů mu nerozumněl - jednak je velká část v ruštině a potom příběh je příliš nedětský a chladný. Extrémem je herecký výkon představitele malého Boriska - lepší uvědomělý soudružský herecký projev u dětského herce už neuvidíte. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

I když jsem tento film viděl několikrát v kině v rámci povinné projekce pro ZŠ, tak i bezmála po třiceti letech nemám důvod se na tento film dívat očima zahořklého nebo jinak labilního diváka. Pro mě politická agitka není zahlédnout rudou hvězdu na klopě, proto mi ani neunikl okolní příběh a pozoruhodné detaily, které mnohdy dnešním strnulým filmovým tvůrcům v jejich tvorbě chybí. ()

Reklama

kozloid odpad!

všechny recenze uživatele

Borisek, malý seržantek je ilustrace doby, ve které jsme žili . Nemluvím teď o obsahu filmu , ale o rádoby komunismu , který k nám byl importován z CCCP . Kdo by natáčel takovou adoraci rudé armády , která potom,  co osvobodila většinu východní a střední Evropy , toto území obsadila jako okupant . Film je naskrz prolezlý ruskou propagandou a je mi z něj na zvracení . Už nikdy takové malé seržantky . Byl jsem tehdy dítě, ale i tak jsem věděl od prarodičů , jak se věci mají . Byli jsme totiž třídní nepřátelé tzn. odpůrci KSČ a jejich proruské politiky. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Když se začne do hodnocení filmu míchat politika, je to špatně. Má se hodnotit film jako takový. Ne kdo jej natočil a v jaké době, a jaká je tam nebo byla vláda. Nu, k filmu samotnému. Odborná práce je zde sice znát, kameraman umí, ale dějově je to značně nevyvážené a místy i hodně hlucho. Možná je to tím, že neumím rusky, a tudíž mi asi pár věcí uteklo. Snímek je alespoň zpočátku akčnější než práče, ale Borisek si mne nezískal, kdežto Práče ano. Přesto i tomuto filmu nemohu tu profesionalitu upřít a kdybych se místy nenudil, dal bych klidně o dvacet více. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Na tento film si poměrně dobře vzpomínám (pochopitelně deformován dětským věkem), ale dost mě v tomto případě (jindy než obvykle) zaujaly komentáře k tomuto filmu více než vzpomínka na tento film. Já vím, volby se blíží, agitace je agitace...koukám co bylo, bylo vše špatné a to ze 100%, teď už jen asi světlé zítřky... :-) Lépe a radostněji... Já ale pořád leckdy nerozumím některým přispěvatelům. Já nevím, jak kdo, ale pro mě je film zábava a koníček a bylo, je a bude... Politiku a vědu v tom tom nehledám... a rozlišuji film na líbí a nelíbí (neřeším a nevnucuji nikomu tento pohled - je to jen a jen má soukromá věc)... Ale když si někdo komplikuje život a ve všem hledá vědu, tak prosím... Je to jeho věc, ale opravdu jen jeho věc... N'est-ce pas? ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Bielorusku a vo Vlašimi. (dyfur)
  • V roce 1978 byla vydána kniha podle filmu s názvem „Borisek“, kterou napsali Zdeněk Třešňák & Alois Havel. (sator)

Reklama

Reklama