foto

Petr Skarke

  • nar. 23.3.1943
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 15.4.1999 (56 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Skarke se sice narodil v Praze, ale dětství strávil částečně v Krkonoších, kde jeho rodiče pracovali v pohostinství, spíše však vyrůstal v Brně u prarodičů. Maturoval na jedenáctiletce a nastoupil do Královopolských strojíren v Brně, přes odpor rodiny se pak přihlásil na DAMU. U přijímacích zkoušek sice neuspěl, ale jeho zájem o divadlo neochabl. Z podnětu režiséra Miloše Hynšta nastoupil jako elév do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde strávil jednu sezónu (1962-1963).V poměrně rychlém sledu pak vystřídal angažmá na oblastních scénách v Příbrami (1963-1965), Liberci (1965-1967), Pardubicích (1967-1969) a Českém Těšíně (1969-1970), divadelní dráhu ukončil v Kladivadle v Ústí nad Labem (1970).

Před filmovou kameru se poprvé postavil v krátkém filmu HADRNÍČCI (1962). Do skutečného světa filmu vstoupil Petr Skarke jednou z větších rolí ve filmu režisérky Vihanové ZABITÁ NEDĚLE (1969); pro normalizaci nepřípustné existenciální pojetí tohoto titulu však vedlo k zákazu jeho promítání. Počátkem 70. let opustil Petr Skarke stálé divadelní angažmá a začal se naplno věnovat práci pro film a televizi, točil několikrát ročně, vesměs byl ale pověřován jen vedlejšími rolemi. Pamatovat si jej můžeme jako rádce v pohádce PRINC BAJAJA (1971), poměrně velkou roli vojáka Honzy dostal ve filmu VELIKONOČNÍ DOVOLENÁ (1971). V hlavní roli Jeníka (nazpívané Ivo Žídkem) se představil ve zfilmovaném přepisu opery PRODANÁ NEVĚSTA (1975).

Zcela nový směr nabrala dráha Petra Skarkeho v polovině sedmdesátých let. V roce 1973 hrál spolu s dalšími českými herci ve filmu DIE ELIXIERE DES TEUFELS (Elixíry ďábla, 1973), dále se pak objevil ve filmu DIE HOSEN DES RITTERS VON BREDOW (Kalhoty rytíře von Bredowm 1973). Oba filmy vznikly ve východoněmecké produkci firmy DEFA a režisér Konrad Petzold pak začal Skarkeho oslovovat častěji. Skarke sice nadále hrál i v Československu, opět ale jen vedlejší role, navíc v řadě právem zapomenutých snímků, zhruba od roku 1975 byl ale trvale angažován v NDR, kde točil filmy i seriály. Některé z nich byly uvedeny i u nás – NEBEZPEČNÉ PÁTRÁNÍ (Gefährliche Fahndung, 1978), pohádkový příběh ZRCADLO VELKÉHO MÁGA (Der Spiegel der grosses Magus, 1980) nebo seriál ARCHÍV SMRTI (Archiv des Todes, 1980).

Přes značné vytížení ve filmu (například v letech 1974 a 1975 natočil jen u nás jedenáct filmů, nepočítaje v to zahraniční produkci) dokázal Skarke najít časový prostor i pro spolupráci s televizí a od poloviny 70. let hrál například v devatenácti českých seriálech, objevil se i v inscenacích a pohádkách. Zhruba od 80. let ale začal výrazně omezovat své angažmá ve filmu u nás i v Německu, nicméně ještě v následující dekádě hrál ve filmech zahraničních produkcí natáčených u nás jako PROCES (The Trial, 1992), STALINGRAD (Stalingrad, 1992) nebo KAŠPAR HAUSER (Kaspar Hauser, 1993). Více se v té době ale již věnoval dabingu, a to nejen před mikrofónem, ale i jako režisér. Před kamerou stál Petr Skarke naposledy v seriálu ZDIVOČELÁ ZEMĚ (1997).

Petr Skarke zemřel v Praze 15. dubna 1999 krátce po svých 56. narozeninách. Jeho syn Petr Skarke mladší (*1974) se jako asistent režie věnuje též práci v dabingu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1999 Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (TV film)
1995 Klekání zvoníme (TV film)
1993 Hotýlek v srdci Evropy
Kaspar Hauser
Proces
Stalingrad
1992 Trhala fialky dynamitem
1990 Duch času (TV film)
Sprungdeckeluhr, Die
1989 Divoká srdce
Evropa tančila valčík
Princezna Husopaska
To byl zase den (TV film)
1988 Princ a Železný Jan
Zemřeš, kdy budeme chtít (TV film)
1987 Kam, pánové, kam jdete?
Morytát o velké poštovní loupeži (TV film)
1986 Můj hříšný muž
Operace mé dcery
Smrt krásných srnců
Černá punčocha
1985 Dobré světlo
Kvílení vlkodlaků II
Mravenci nesou smrt
1984 Koloběžka první (TV film)
Láska s vůní pryskyřice
Oldřich a Božena
Stín kapradiny
Všichni musí být v pyžamu
1983 Zánik samoty Berhof
1982 Dlouhá cesta do školy
Příhody pana Příhody
Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
1981 Dicke und ich, Der
Gerechten von Kummerow, Die
Noční jezdci
1980 Děti zítřků
Kluci z bronzu
Svítalo celou noc
Trnové pole
Zrcadlo velkého mága
1979 Drachens grauer Atem, Des (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Poprask na silnici E 4
Schmuggler von Rajgrod, Die
Syn (TV film)
Tři od moře
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 Hrozba
Od zítřka nečaruji
Oh, diese Tante (TV film)
Poplach v oblacích
Sólo pro starou dámu
1977 Honza málem králem
Jak se točí Rozmarýny
Kufr plný nadějí (TV film)
Káťa Kabanová (TV film)
Stín létajícího ptáčka
Tichý Američan v Praze
1976 Boty plné vody
Das Ende vom Lied (TV film)
Dům Na poříčí
Krátký život
Malá mořská víla
Sein letzter Fall (TV film)
1975 Borisek, malý seržant
Das unsichtbare Visier - Ein merkwürdiger Anschlag (TV film)
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Můj brácha má prima bráchu
Prodaná nevěsta
Páni kluci
Romance za korunu
1974 Na startu je delfín
Noc oranžových ohňů
Případ mrtvého muže
Sokolovo
Velké trápení
Za volantem nepřítel
1973 Die Hosen des Ritters Bredow
Horká zima
Jakou barvu má láska
Přijela k nám pouť
Sport? (studentský film)
1972 Bitva o Hedviku
Cesty mužů
Elixíry ďábla
Lupič Legenda
O Sněhurce
Slečna Golem
Svatba bez prstýnku
1971 Klíč
Princ Bajaja
Velikonoční dovolená
Ženy v ofsajdu
1970 Návštěvy
1969 Zabitá neděle
1962 Hadrníčci

TV seriály

1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Klíční kost (S01E08)
Vyhazov (S01E04)
Stěhování (S01E03)
další epizody (4)
Historky od krbu (TV seriál)
Časem vrah, vrahem čas (E07)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Zimní zkoušky (E07)
Nový poručík (E04)
Cirkus Humberto (TV seriál)
Natrvalo (E06)
Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Projekt IV. (E01)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
Třetí patro (TV seriál)
Mistr (E06)
Dopis (E03)
Zeď (E02)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Die schöne Wilhelmine (TV seriál)
Mensch, Oma! (TV seriál)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 11 (E11)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Poplach (E05)
Lavina (E03)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Narozeniny (E01)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
Archiv smrti (TV seriál)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Gefährliche Fahndung (TV seriál)
Stříbrná pila (TV seriál)
Dámská jízda (E05)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Šťastný a veselý (S03E03)
1969 Kamarádi (TV seriál)
Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

1976 Stokaři
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace