Reklama

Reklama

Balada o Cable Hogueovi

  • Česko Balada o Cablu Hogueovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo jinému jámu kopá... Enfant terrible hollywoodského filmu Sam Peckinpah zůstal po westernu Divoká banda věrný svému oblíbenému žánru, ale výrazně změnil jeho polohu. Po brutálním násilí předchozího díla se v následujícím westernu Balada o Cablu Hogueovi podíval na svět Divokého západu přece jen laskavějším pohledem. Divoké přestřelky vystřídal humorný nadhled, vytříbený smysl pro filmový detail i pochopení pro stále chybující hrdiny snímku. Příběh prospektora jménem Cable Hogue (Jason Robards) začíná jeho zdánlivou smrtí v poušti, když ho oloupí a opustí jeho povedení kumpáni. Cable se nejen vylíže ze svých zranění, ale navíc si zřídí velice lukrativní občerstvovací stanici. A nakonec získá srdce krásné ženy s pochybnou pověstí (Stella Stevensová)... Titulní úlohu ztělesnil významný divadelní a filmový herec Jason Robards (1922–2000), držitel dvou Oscarů za skutečné postavy šéfredaktora Bradleeho (Všichni prezidentovi muži – 1976) a spisovatele Dashiella Hammetta (Julie – 1977), jemuž zdařile přihrávají stálí herci z Peckinpahových snímků Strother Martin a L.Q. Jones (Hogueovi zlotřilí kamarádi Bowen a Taggart) či Slim Pickens (kočí dostavníku Ben Fairchild). Postava kazatele je jediným westernovým vystoupením britského herce Davida Warnera a hlavní ženskou postavu prostitutky Hildy přesvědčivě ztvárnila Stella Stevensová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jaký to vtipný western:) Na vyprahlých pláních divokého západu se potuluje Jason Robards, který vypadá přesně jako Christoph Waltz (i když, vzhledem k době vzniku by to mělo být asi obráceně, že?:) a společnost mu dělá nemravný a velmi hovorný kazatel David Warner, který mluví hlasem Tomáše Töpfera. Skvělá kombinace:) A samozřejmě nesmí chybět žena. Osudová. Prsatá. Blonďatá. Mnohem častěji než výstřely padne salva vypečených hlášek i vtipných situací. Cable Hogue je odlehčený western s příjemným humorem a výborným obsazením. "Jsem reverend Joshua Duncan Sloane, kazatel z oblasti východní Nevady a vybraných částí severní Arizony" - "To seš teda bídný kazatel." ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hezký film z konce období tzv. divokého západu, jímž si prošly nejen USA, sle třeba také Austrálie atd.. Čas odpočíváren, přepřahacích stanic apod. pomalu končil. Dálkovou dopravu přes širé pláně začal postupně vytlačovat vlak a na přelomu století i první kouřící, hlučící a smrdící automobily na které muži pamatující zlatou éru nahlíželi jako na cosi, co na západ nepatří. Více se ale mýlit nemohli, protože tam postupně nepatřili spíše oni se svými colty a mustangy. A o tom je i náš příběh. Už z výše psaného je asi zřejmé, že toto není úplně klasický western. I sama zápletka zprvu westernová se posléze zvrtne spíše v romanci, což krapet začalo nudit. Dost mi vadily zrychlené záběry u ,,komických'' scén, působilo to rušivě a nikoliv vtipně. Zpracování bylo ale parádní i herecké výkony a tak nakonec dávám za 4 chřestýše. * * * * ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 - Nostalgicky western o stesku po opravdickem divokem zpadu, kdy bylo vsechno "jednodussi". Vyborne combo smudla Robards a padre Warner pobizeji (aspon ze zacatku) tempo tohoto filmu do vysokych obratek, dabuzel cca v puli tomu dochazi stava a dostavuje se premira melancholie, ktera z meho poledu srazi uroven celeho snimku o nekolik bodu z kategorie bezchybny film. Moc se nestrili - podobne jako v RioBravo, ale o to vic se keca a to je dobre! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Překrásný film. Samu Peckinpahovi zřejmě v "Divoké bandě" došly všechny způsoby brutality, a tak stvořil úsměvný western plný ironie, skvělého humoru a smutku z konce Divokého Západu. Vztah Cabla Hoguea a krásné prostitutky Hildy je symbolem starého dobrého Divokého západu. Cablův konec není jen konec jeho samého, ale i konec Divokého Západu. V hlavních rolích zazářili Jason Robarts, který se na roli stárnoucího Cabla velice hodil, Stella Stevens má půvabů a sex-appealu na rozdávání a David Warner roli kněze Joshe zahrál s příjemným nadhledem a nonšalancí. Sam Packinpah zde použil některé pro něho nezvyklé režisérské praktiky (např. zrychlené záběry), ale i tak je jeho rukopis patrný i bez jeho obvyklého násilí (to si opět dopřál ve "Strašácích"). "Balada o Cablu Hogueovi" je velice vtipným a ke konci i smutným vyprávěním o zašlé chlapské slávě, okořeněným nádhernými folkovými písničkami. S lehkostí natočený film, kterému je aboslutně cizí komerce nebo klišé. Poctivá filmařina. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tohle bych od Peckinpaha necekal. Sice tu zas tolik komickejch prvku neni, ale porad je to neco jinyho nez jeho obvykla krvava tvorba. A i kdyz jsem se nijak zvlast nesmal, stejne to byl prijemnej pohodovej film. Jason Robards a Stella Stevens jsou super, ale me nejvic dostaval David Warner jako Reverend Joshua, ten proste nemel chybu, takovej uchylacek. Mozna bych film trochu zkratil, takle je misty zbytecne rozvleklej, ale na 4* to bude. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Sam Peckinpah začal na filmu pracovat téměř ihned po natočení Divoké bandy, což je důvodem, proč L.Q. Jones a Strother Martin hrají v obou filmech velice podobné role. (MrCreosote)
  • Peckinpahův nejoblíbenější film. (MrCreosote)
  • Kvůli špatnému počasí se často nemohlo natáčet. Tyto přestávky využívali členové štábu v čele s Peckinpahem k pití alkoholu. Účet za pití nakonec činil více než 70 000 dolarů. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama