Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jedna se o dalsi perlu, ktera vzesla z tvurci pece reziserky Very Plivove-Simkove.Tento film je u mne vice o pocitech nez o cemkoliv jinem. Samotny pribeh je velice jednoduchy, avsak celkovy dej-pribeh neni to hlavni.Hlavni je atmosfera horskych chalup, kde se zilo uplne jinak nez se zije dnes. Pomocnym reziserem byl Zdenek Troska.Hudbu slozil a pisen nazpival Petr Hapka.Tato pisen je pruvodnim znakem tohoto snimku, jeji melodie nas provazi v podstate celym dejem. V jedne z detskych roli se objevil Jan Kehar.Jednoho z financu si zahral oblibenec Plivove Jan Kraus. Pro roli hlavniho " pasira " se narodil Karel Hermanek. Roli ucitele se famozne ujmul Ondrej Havelka a roli praktikanta nepohrdnul Miroslav Vladyka. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

...aneb příběh o tom, jak se do našich končin dostaly lyže. Dal jsem si již koncem léta předsevzetí, že letošní prosinec věnuju převážně dohnání starších klasik, těch pohádkových, vánočních nebo jen prostě zimních. Započal jsem to nevinným roztomilým příběhem, který mi po dlouhá léta v televizi unikal, a tak bylo téměř povinností jej dneska zhlédnout. Dětské role jsou zde obdobně bravurní, jako ve většině českých rodinných komedií z období před revolucí. A na tom se staví jejich hlavní úspěch. P. S. Miluju filmová camea Jana Krause :D ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí jiní zde, i já jsem filmu přišel na chuť až v dospělosti při sledování o Vánocích. Poprvé jsem film viděl v televizi na jaře, snad o Velikonocích, a nesedlo mi ani načasování (sníh na jaře, zbláznili jste se?), ani film samotný. Později jsem docenil jeho kvality, i díky krátké stopáži, která je tak akorát, aby film nenudil. Jako vánoční film jednou za rok nebo jednou za dva roky doporučuji. Moc lepších vánočních/zimních filmů z českého prostředí není. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat. (Raccoon.city)
  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Reklama

Reklama