Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

topi 

všechny recenze uživatele

"Přichází sám, pán hor, pán hor, sám nepoznán, pán hor, pán hor, nesnáší klam, pán hor, pán hor, spravedlivý, pán hor, pán hor". Překrásná hudba Petra Hapky a poetická režie Věry Plívové Šimkové (srovnatelná s Karlem Kachyňou) a nádherná zimní atmosféra. Tenhle snímek miluju od dětství a navždy! Netřeba více slov. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Bezva dětský film se slušným respektem k realitě života v Sudetech na přelomu století a s dětskými herci, kterým se dá celkem věřit. Nemám moc rád Havelku, ani nevím proč, ale tady mi to zase kompenzuje Heřmánek. Doporučuju klípek s Hapkovou hudbou tady . /// Update 2021: Tak jsem to zase viděl po letech a nejzajímavější mi přišlo, že i když tady vlastně není žádný zásadní nosný příběh, bavilo mně to tou příjemnou atmosférou, která ukazuje staré mocnářství dost podobně idylicky jako Cimrmani, takže i věci jako dětská práce tu působí naprosto v pohodě a celníci (ve složení Lohniský, Lábus, Kraus) tu vypadají spíš jako roztomilí retardi než silová složka státu... A taky už jsem zjistil, čím mi tak lezl na nervy Havelka. Tím jak se tváří jako ztělesněné dobro a vzorňák. V Heřmánkovi je oproti němu něco lehce potměšilého, co člověka baví. Třeba když říká v hospodě celníkům, ať si s ním dají čertovy obrázky. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny priklad toho, ze so zacinajucimi 80. rokmi uz normalizacne filmy v byvalej federacii len dodychavali. Film prilis stavia na detoch a na ich vnimani sveta, co ma teraz uz vobec neoslovuje. Nedokaze to zachranit ani pekne prostredie hor, v ktorom sa pribeh odohraval. Nic to, za rok 1980 by som dal urcite vyssie Smoljakov Vrchni Prchni. 69 % ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od naší specialistky na dětské filmy můj jednoznačně ten nejoblíbenější. Krásný rodinný film, jediný, ve kterém se režisérce povedlo skloubit svět dětský s tím dospělým a dodat mu mnohem větší přirozenost a opravdovost. Nechybí napětí, humor, tajemno a ta pohádková atmosféra zasněžených Krkonoš s prvními průkopníky na létajících dřevech je neopakovatelná. Zdejší nízké hodnocení je pro mě trochu záhadou. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film miloval, dneska už je to spíše jen krásná nostalgie. Přihlédnuto k tomu, jak výraznou roli v něm hrají dětští herci jde řemeslně stále o velmi slušně natočenou záležitost, jíž vedle příjemných hereckých výkonů a slušné kamery koření také krásné záběry zimních hor, rázovité scény z venkovských chalup, nebo pro každého malého kluka jistě nesmírně zajímavý pohled do sklářské hutě s mistry zkušeně vyfukujícími ze žhavé taveniny baňaté nádoby nebo skleněné figurky Krakonoše... V podobě poznámky na okraj je vhodné poznamenat, že Krkonoše byly v době do níž je situován z větší části německé a taky to, že nepokryté nahrávání pašerákům a zesměšňování financů, navíc v dětském filmu, je nepochybně hodně signifikantní fakt, vypovídající mnohé o všech těch "malých domů", které můžeme v poslední době hojně sledovat prostřednictvím médií... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, sportovec, berg.12, Radek99 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama