Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (255)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Dnešní den jsem pojala jako studii upírských filmů a ze všech tento jediný měl, co nabídnout a bavil mě. V každé minutě se něco odehrávalo a nechávalo vás to napjaté či udivené či pobavené atd. Každá postava měla svou specifickou charakteristiku a ve filmu by prostě chyběla a herci byli výteční. Místy mi to připomínalo šílené ruské pohádky - zrychlené záběry, postava profesora Abronsia jako by z jedné přímo vypadla a i pojetím samotných venkovanů. Hrabě von Krolock sice nesahá Bela Lugosimu jako Drákulovi ani po paty, ale i tak je skvělý. Jeho homosexuální syn (a ne že ne) měl slušně namakaná stehna, jak tam tak běhal za Alfrédem jen v košili... No a Sára byla zcela nádherná oběť. Řekla bych, že český název "Ples upírů" je zavádějící, jelikož ples se tam odehrává až v posledních 10 minutách, takže možná se měli překladatelé držet originálního názvu. No a konec? Bravo... tleskám. Tohle totiž byl dokonalý konec, který jsem tedy minimálně já vůbec nečekala a film tak vzrostl v mých očích ještě více. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stylově asi ne dokonalé, ale přesto se tu podařilo vytvořit jednolité prostředí a perfektní úpíří parodii, při které jsem se zase až tolik nenasmál, ale skoro pořád pousmíval. Polanski má jednoduše talent pro znevážení vážných věcí. Jako herec se tu moc nepředvedl, ale zase s tím svým účesem působí docela sympaticky. V tomto filmu celému světu ukázal svoji krásnou Sharon Tate a někde v tom světě si na ni asi někdo začal brousit nejen zuby. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Tahle upírská persifláž je, myslím, dost přechválená. Má sice své kouzlo, ale mnozí jiní předvedli totéž líp (třebaže později než Polański). Herec v roli hlavního upírobijce navíc nevídaným způsobem přehrává, což, jak známo, komedii zabíjí a Roman Polański je vynikající režisér, ale mizerný herec. Jeho krásná přítelkyně Sharon Tateová v roli upírky byla krátce po natočení tohoto filmu brutálně zavražděna. :-( 60 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podľa poniektorých kultová vec, ale ja som čakal podstatne viac. Hlavne mi chýbal humor. Ten tam síce bol, ale dosť nenápadný, miestami trošku lacný a trápny. Pochváliť treba určite atmosféru i hudbu, ale príbeh samotný je skôr pre deti do 10 rokov. Posledných asi 5 minút vyzerá ako pokračovanie sovietskeho kultu Mrázik a Roman Polanski je určite lepší režisér ako herec. 60%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Konečně mám možnost srovnání s českou soukupovskou Svatbou upírou a až dnes jsem pochopil, odkud se tenhle na české poměry netypický snímek vzal. Polanski měl rozhodně dobrý vkus, co se žen týče, ale i jako tvůrce dobrodružné komedie z transylvánských kopců plných sušeného česneku a čerstvě ohoblovaných rakví nepropadl. Některé scény sice kvůli špatně zpracovanému pozadí (látka, případně animace?) nevypadají nejlíp, chválím ale střih a až na zbytečně nedůsledné koupací scény (viděl jsem cut verzi) :-) i kameru. Vizuální podobnost s nejpopulárnějším sovětským filmem v tuzemsku je zřejmá. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Snímek vychází z knižní předlohy „Tanz der Vampire“ německého spisovatele Michaela Kunze. (chelseaman22)
  • Existují dvě verze filmu. Kratší americkou verzi bez souhlasu režiséra sestříhalo studio MGM a doplnilo animovanými titulky, vysvětlujícími úvod filmu. V této verzi byli navíc oba hlavní představitelé předabováni. [Zdroj: Cinema] (kenny.h)
  • Roku 1997 ve Vídni nastudoval režisér Roman Polanski "Ples upírů" jako divadelní muzikál. (Lynette)

Reklama

Reklama