Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podobně jako archeolog při své práci, oživuje monsieur Poirot u Bagdádu minulost a jelikož při tom šetří s cukry do čaje stejně jako s francouzskými slovíčky, není divu, že po něm jdou mouchy. Závěr veskrze tradiční. Všechny podezřelé sezve Belgičan na jedno místo a pak v duchu svého rčení „fakta jsou kameny, jenž dláždí cestu, po které kráčíme“ na ně vysype korbu náklaďáku z kamenolomu. No a kdo se zpod hromady nevyhrabe, ten to je.. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféru knihy se filmové adaptaci podařilo zachytit úspěšně, mám ovšem jisté výhrady. Přidání epizody s Mercadem bylo naprosto zbytečné a vychrtlá paní Leidnerová měla do femme fatale opravdu daleko... Kdo však nečetl knihu, bude, jako obvykle, určitě spokojenější a méně kritický. I já však dávám palec nahoru, ačkoli s přimhouřeným okem. ()

Reklama

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERY Celkově fajn díl, držel mě v napětí - ale co se pointy týče tu dost drhnou 2 věci : že by oběť fakt nepoznala, koho si bere, a dlooouhej interval, kdy pachatel přerovnával mrtvolu a věci před objevením (a plus ještě riziko, že oběť č. 3 vykoukne z okna po výkřiku nebo se poběží podívat, co se stalo) - nevím, jestli to je problém i v předloze, ale tady mi to vadilo. Jinak pachatel poměrně psychologicky zajímavej. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda v Mezopotámii je skvělá románová předloha s originální vraždou psaná v ich-formě (nezvykle je vypravěčem někdo jiný než Hastings, sestra Leatheranová). Filmové zpracování má tradiční podobu poirotovských příběhů s kapitánem (tady vlastně zbytečným), která táhne hlavně silný příběh a exotické prostředí, ale vadí zbytečně dodaná linie k Mercadovi. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi můj nejoblíbenější Hercule, ale mám jich rád víc. Tento díl nás zavede do Mezopotámie, v které bude mít Hercule řadu problémů, jak už problémy související s klimatem, tak i jeden jako bonus v podobě vraždy. Zápletka zde nemá chybu a samotné provedení vraždy je víc než mistrovské. Jediný člověk, který by byl shopný tuto vraždu objasnit je Hercule Poirot a zrovna on se sem vydal na dovolenou. No ale nebude to mít lehké a čeká ho spousta práce. Jak už mnozí napsali, skutečně skvostný film, s perfektním Davidem Suchetem v hlavní roli. Jestliže na světě žije herec, který by mohl Poirota hrát je to právě on, a ona podoba britského herce s knižní postavou je ten důvod, proč mají detektivky s plnoštíhlým a vždy elegantním belgičanem takový úspěch a natáčejí se další, díky bohu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pro Davida Sucheta (Hercule Poirot) bylo natáčení tohoto dílu dosud nejtěžší, jakého kdy v rámci celé série zažil. Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku, dřívější Mezopotámii, natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry se natáčely v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Zatímco ostatní postupně chytali hnědošedou barvu, Suchet musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu. Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl Suchet vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími. (avonetka)

Reklama

Reklama