Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jen pojď, Smrti má, a ustel mi navždy v temném cypřiši !!" Špetka Shakespeara, rozkošná Kelly Reilly a tradičně skvostný David Suchet ve výborně vystavěné epizodce s trpělivě budovaným napětím, jejíž rozuzlení, s Poirotovou ostro(vtipno)u gastroshow a rozsudkem britské kuchyně na čele, se skrývá v tom stejně neprostupném agáthí královny detektivních křížovek jako téměř vždy.. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Temně staroanglická atmosféra. Arogance Belgičana si opět zaslouží uznalý pokyv hlavou... Je fakt, že mi hlavní podezřelá alias Elinor byla od začátku velmi sympatická a za travičku bych ji nepovažovala:). Jo, zaškrtit vlastnoručně rukama, to možná:). Válka růží a zamilovaný doktůrek (sympaťák od pohledu, hrál v Hornblowerovi) jsou třešničkou na dortu. Jinak aby nebylo mejlky, mi tento díl připadal na herculovské poměry velmi přímočarý, ale možná právě proto ve mně zanechal velmi příznivý dojem. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ môj najlepší Hercule Poirot. Tmavý cyprus je zosobnením všetkého toho najlepšieho čo môže Agatha Christie ponúknuť - páchateľove rafinované finty na zahladenie zločinov a ešte rafinovanejšie Poirotove odhalenie. Niekedy nezostáva nič iné iba žasnúť nad tým, čo všetko vo svojich dielach dokázala A. Christie vymyslieť a ako všetko krásne zamotať. V tejto časti ponúkne hneď niekoľko alternatív na možného vraha, raz je podozrivý jeden potom hneď druhý, finále však ako obyčajne prinesie rozuzlenie, ktoré by vás nenapadlo ani vo sne. To všetko s príslovečným humorom šarmantného Poirota. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E02. Pomerne standardni, nijak vycnivajici dil se zapletkou sahajici opet do minulosti a spletitych pribuzenskych vztahu. Vse je trochu jine tim, ze jista slecna Carlisleova je hned na zacatku obvinena z vrazdy, jejiz okolnosti jsou pak divakovi postupne predkladany. Mystifikace divaka je tedy trochu usnadnena tim, ze mu pribeh totoznost vraha "nuti", i kdyz ne vse je takove, jak se muze zdat. Na venkovskem rodinnem sidle je opet nekolik podezrelych a Poirot, ktery tu je pobliz, protoze svedci u jineho pripadu, se rozhodne najit skutecnou pravdu. Zapletka je logicka, ale priznam se, ze jsem si to vysvetleni musel pustit znovu, protoze jsou tu shody jmen, utajovana pribuzenstvi...a muze to trochu zmast. Opet mi trochu vadi vagnost nazvu (podobne jako u predchoziho dilu "Pet malych prasatek"), ktery je z nejakeho verse Shakespearovy hry "Vecer trikralovy" (viz Zajimavosti) a pronese ho jedna z obeti. No budiz. Horsi je zalezitost s anonymnim dopisem, kterym vse zacina. Na konci Poirot rika, ze ho napsala vrazedkyne, a v dalsi minute tvrdi, ze ho napsal onen doktor. To jsem nejak nepochopil. V ruce navic nejaky dopis na konci drzel, tak nevim, jestli to melo byt to zprosteni viny, nebo dalsi dopis, prave od doktora... Skoda takovych malych failu, to mi vzdycky kazi celkovy dojem. ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teda! Já nejsem jediný fanoušek Paula McGanna? (miluju kompletní sestavu z Hornblowera). Ale k věci. I když není zrzavý a pihovatý, jako v knize, zosobňuje přesně tu stejnou "zatracenou anglickou spolehlivost". Mezi Poirotovskými knihami je tahle dost výjimečná ("Jedna z mých nejlepších knih, kdyby v ní nebyl Poirot":-)). Je hodně postavená na atmosféře, kterou film vystihl, jen jsem trochu nechápala, co je za problém s tou pomazánkou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve vesnici Hambleden, která se nachází v anglickém hrabství Buckinghamshire, a také v Sue Ryder Hospice, které se nachází ve vesnici Nettlebed a kde se nacházelo sídlo Laury Welman. (Trajektt)
  • Poirot (David Suchet) se v tomto příběhu v novinách dočte o smrti slavného amerického skladatele George Gershwina. Zde se tvůrci televizní adaptace dopustili nepřesnosti, neboť podle Poirotových Timesů Gershwin zemřel v září 1937, leč ve skutečnosti se to stalo už 11. června téhož roku. Agatha Christie sama ve své knize Gershwina nezmiňuje. (PhillM.)
  • V knižní předloze se příběh odehrává v roce 1939, kdežto v televizní adaptaci o dva roky dříve. (PhillM.)

Reklama

Reklama