Reklama

Reklama

Vzestup nacistů

(seriál)
  • Velká Británie Rise of the Nazis (více)
Trailer

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Na mapě Evropy je černá skvrna, Německo. Kdysi hrdý národ je na kolenou. Toto je příběh o tom, jak zemřela demokracie... V roce 1930 bylo Německo liberálně demokratickou zemí s volbami, parlamentem a právním řádem. O čtyři roky později svoboda slova skončila. Většina politických oponentů byla ve vězení a vláda se svírala v rukách vrahů. Abychom objasnili, jak k tomu došlo, historici a další odborníci zkoumali situaci v Německu, každý ze svého úhlu pohledu. Seznámí nás s myšlením bojovníků proti nacismu i nacistů samotných. Staneme se svědky okamžiků, kdy se největším zvěrstvům v historii lidstva dalo ještě zabránit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výnimočný dokument aspoň tým, že nepláva po povrchu tých istých informácií, ktoré máme v súvislosti s prevzatím moci Hitlerom a jeho nacistickej strane prakticky v každom dokumente. Snaží sa byť iný a tak pozerá na detailné súvislosti, na politickú situáciu v Nemecku zhruba od roku 1929-1930. Aký bol postoj Hindenburga a ako málo stačilo, aby sa Hitler nikdy k moci nedostal. Ako len hlúposť či nadutosť van Papena spôsobila, že navonok hlúpučký Adolf nebol nielen zneužitý, ale naopak on zneužil jeho. Podobne sa v prvej časti rozoberá aj ďalší kandidát na prevzatie moci, ktorý chcel Hitlera využiť lebo ho mal za ťuťka – Kurt von Schleicher – ako si myslel že už to má celé v hrsti no nevedel, že z funkcie kancelára sa dostane čoskoro pre hlaveň dôstojníka SS. Po prvej časti hodnotím plnou paľbou. Odporúčam každému, kto si chce urobiť naozaj podrobný prehľad o tom, ako to vlastne tomu Hitlerovi vyšlo. Ale z politického pohľadu, nie toho povrchného, ako nám podsúvajú médiá, že zmanipuloval masy a to je všetko. Áno, zmanipuloval, ale tento dokument vám ukáže, že v čase keď prevzal moc, jeho popularita paradoxne začala klesať a jemu ostala už len posledná šanca... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Jde o jiný styl vyprávění než podobné dokumenty. Soustředí se hlavně na mechanismus úpadku demokracie a příchodu totality. Velkou roly hrál mimořádný stav a stanné právo, které nacistům umožnilo prosadit důležité věci. To je paralela s našim současným pandemickým mimořádným "fašistickým" stavem, kdy po této zkušenosti nebudou podle psychologů lidé a společnost stejní jako před pandemií. V druhé dílu je dost času věnováno založení prvního koncentračního tábora v Dachau. Dokument zdůrazňuje, že demokracie vyžaduje stálou obranu před ultralevicovými a ultrapravicovými silami. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé informace v dobře dávkovaném množství doprovázejí nepříliš atraktivní pseudodokumentární hrané záběry. Problém je v rychlosti. Film je příliš stručný a rychlý na to, aby si divák vychutnal (inscenované) obrazy doby. Film je současně příliš pomalý pro diváka znalého věci. ()

mil@n 

všechny recenze uživatele

1. díl a 1. mapa z roku 1930 a Československo je tam bez Zakarpatské Ukrajiny. Děkuji tohle mě nezajímá. ()

Galerie (122)

Reklama

Reklama