Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Strhující příběh o největším právním skandálu ve švédské historii vypráví o reportérovi, který zpochybnil celý právní systém. Hannes Råstam se léta snažil prokázat nevinnu Thomase Quicka, odsouzeného na doživotnímu vězení na psychiatrii. Odhalil právní chaos, který Quicka do vězení dostal. Nikdo však neměl zájem na tom, aby byl osvobozen a zproštěn vinny nejhorší sériový vrah ve Švédsku, kanibalistický násilník, který byl odsouzen za osm vražd a přiznal se dalším dvaceti pěti. Příběh, předkládaný divákovi jako rafinovaná skládačka, postupně odhaluje neuvěřitelný případ, napínavý až do ohromujícího konce… (Film Europe)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Kauza Thomase Quicka je pravděpodobně největším justičním skandálem Švédska. Toto systémové pochybení vedlo mimo jiné k vytvoření speciální komise, která měla za úkol odhalit jednotlivé chybné kroky, které nastaly při dílčích soudních řízeních. (MatyM)
  • Investigativní novinář Hannes Råstam (Jonas Karlsson), hlavní postava filmu, nashromáždil dostatek důkazů o Bergwallově nevině až v roce 2008. Jeho zjištění posléze vedla i k jeho propuštění na svobodu a jsou zachycena v knize „Jak se rodí sériový vrah“ (vyšla i v ČR). Sám Bergwall o svých zážitcích v sanatoriu v roce 2011 napsal svoji verzi příběhu v knize pod názvem „Thomas Quick je mrtev“. (MatyM)
  • Množství nevyřešených švédských vražd, ke kterým se mohl Bergwall s klidem přihlásit, vysvětloval skrze potlačené dětské vzpomínky na zneužívání. Brzy se z něj stala celebrita a jeho výpovědi u soudů dostaly ve světle tohoto přístupu punc nezvratitelnosti. Jeho sláva ve Švédsku mu dokonce vynesla přízvisko švédský Hannibal Lecter. (MatyM)
  • Bergwall již jako mladý toužil po tom, aby byl brán vážně a aby s ním bylo jednáno jako s inteligentním člověkem. Určitou dobu se chtěl dokonce stát lékařem a zajímal se o způsoby psychoanalýzy. V ústavu v Säteru, kde byl po nepovedené loupeži držen, si uvědomil, že by mohl těchto znalostí využít, aby ukojil svou patetickou potřebu pozornosti. (MatyM)
  • Dokonalý pacient Stur Bergwall se zrodil ve Švédsku v roce 1991, kdy měl být propuštěn z psychiatrické léčebny, ve které byl držen po neúspěšné bankovní loupeži. Při představě, že by se měl vrátit zpět do nevlídného světa a odříznout se od přísunu psychofarmak, se rozhodl pro radikální postup – přiznat se k množství vražd a tím si zajistit důvod pro další věznění. (MatyM)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach vo Švédsku. (MikaelSVK)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama