Reklama

Reklama

Pohádky z mechu a kapradí

(seriál)
  • angličtina Fairy Tales from Moss and Fern (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1968–1972), 5 h 12 min (Minutáž: 8 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Animovaná kreslená půvabná pohádka o dvou malých skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi z pařezové chaloupky ukryté v mechu a kapradí. (Česká televize)

Recenze (131)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když se zadaří, může si člověk udělat pyžvík (pyžamový víkend), Křemílek a Vochomůrka v pyžamu prožívali celý život. Pařezová chaloupka schovaná ve spadaném listí je přesně to místo, kde bych v noční košili být nechtěla, protože bych zmrzla. Dvěma lesním skřítkům ale stačila k zahřátí jedna z nejhezčích večerníčkových znělek. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -3* ani mě se Křemílek s Vochomůrkou z pařezové chaloupky moc netrefily do dětského vkusu, ale nemůžu je zase tak moc zatracovat a na tři hvězdičky ještě mají. Sice animace je slušná, ale asi jsem si tyhle večerníčkové pohádky víc vychutnával z gramofonové desky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Křemílek a Vochomůrka nikdy nepatřili k mým oblíbeným večerníčkům. Proto nepřidám ke svému hodnocení ani špetku sentimentu. Nelíbila se mi moc animace, ani hlas Jiřiny Bohdalové a vůbec celkově to na mě působilo spíše tísnivým dojmem. Jako u jednoho z mála našich „klasických“ večerníčků to ani nemám chuť pouštět svým dětem… slabší tři hvězdy. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Sice jsem to už nějakou dobu neviděl, ale kdykoliv to dávají, tak i to s chutí pustím. Skvělý věčerníček, plný skvělých hlášek: "Vstávej semínko, holala, bude z Tebe fiala....", "Kazbunďáku, nestrkej nám do komína", "Je vosí róóóójeníííí..." a tak dále a tak dále. Zdeněk Smetana byl jeden z nejlepších (a nejzasloužilejších) režisérů animovaných seriálů u nás, Václav Čtvrtek nejlepší tvůrce dětské tvorby pod sluncem a rozmezí hlasových poloh Jiřiny Bohdalové je prostě neodolatelné.... Čistokrevná stovka.... ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem zhlédl Jak Křemílek a Vochomůrka zabloudili v bedlovém lese, jsem měl v noci děsivé sny... A jak se mnou zamávalo jejich setkání s drakem, to tu raději ani nebudu popisovat... Ano, tihle dva chlapíci z pařezové chaloupky byli kdysi jedni z mých prvních opravdových hrdinů a dodnes u mne stojí ještě výš, než slavný Rumcajs. A po grafické stránce je tenhle večerníček vrchol, který nikdy nebyl překonán. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (9)

  • Seriál vznikol z nápadu spisovateľa Václava Čtvrtka. (kacer4)
  • Jiří Sovák vzpomínal (těžko říct, nakolik v žertu), jak se zrodil pověstný přiškrcený hlásek, který Jiřina Bohdalová propůjčovala Křemílkovi a Vochomůrkovi: "Byl jsem u toho. Točili jsme spolu film Přísně tajné premiéry. Na jedné scéně jsme se nemohli dohodnout. A protože jsme oba vzteklouni, pro ránu nejdeme daleko. Byli jsme spolu někde v roští, Jiřina mi vrazila facku, já ji za odměnu trochu přiškrtil. Frič na nás volal, co je s námi. A ona tím přiškrceným srandovním hláskem volala: 'Macu, my si tady s Jirkou něco vysvětlujeme!' Ta úžasná kombinace něžňoučkého dětského hlásku s hrubým násilím vyzněla nakonec příznivě pro celou československou kulturu. Jiřina si tu mutaci výborně osvojila a výsledek z namluvených pohádek znáte. Ovšem autorem jsem já a k autorství se hrdě hlásím!" (NIRO)

Reklama

Reklama