Reklama

Reklama

Stillwater sleduje amerického drsňáka z Oklahomy, který cestuje do Marseille navštívit svou dceru ve vězení za vraždu, o které tvrdí, že ji nespáchala. Konfrontován jazykovou bariérou, kulturními odlišnostmi a komplikovaným právním systémem si Bill Baker ve Francii buduje nový život s jediným cílem – osvobodit svou dceru. (Magic Box)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (162)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Pomerne chytré a nápad je dobrý, len sa možno trošku pridlho a priveľmi romanticky zameriava na vzťah Billa a Virginie a Mayi. Ak by sa v tomto kus ubralo alebo na to išlo inak, a McCarthy by film stiahol na cca 120 minút, mohla to byť pecka se vším všudy. Takto pointa trochu stráca na údernosti a jasnosti, resp. tých point sa dá nájsť viacero - aj imigranti, aj čo priniesol Trump, aj zahraničná politika, aj evidentná analógia k Amande Knox, aj metafora o súčasnej/budúcej Amerike. Išlo primárne o sebareflexiu smerom dovnútra alebo smerom navonok? Primárne o pohľad zvonka alebo zvnútra? O film, ktorý sa snaží Ameriku objektívne analyzovať, alebo skôr kritizovať? Asi všetko naraz, a preto je občas trošku nie úplne jasné akú funkciu má tá-ktorá postava plniť. Damon je sústredený a vlastne veľmi dobre obsadený, lebo jeho postava je nie len sympatická a je trochu buranská/neohrabaná, ale akosi keďže je to Damon, asi by sme mu mali držať palce? A to je práve cieľ, tzn. toto nie je len film o dobrom a sympatickom poctivcovi z amerického ľudu, Damon viac-menej reprezentuje Ameriku samotnú a minimálne to ako je vnímaná v zahraničí a z tohto dôvodu podľa mňa hlavnú úlohu lepšie obsadiť asi nešlo. Resp. dúfam, že to bol úmysel. Len teda tá Amerika z toho nevychádza práve najlepšie, a takáto studená sprška do vlastných radov (či už v prvom alebo druhom pláne)...nečudo že film sa neujal viac, na toto mnohí Američania momentálne chuť asi veľmi nemajú. Aj hlavný príbeh, ktorý tejto metafore slúži je nie práve na veselú nôtu a neponecháva vlastne priestor pre veľa nádeje či viery v lepšie zajtrajšky. Divácky nevďačný film, ktorý sa nesnaží ani o sympatického hrdinu, ani o to potešiť romantikou, ani o vrúcnejšie vzťahy, ani o to s aspoň trochou optimizmu hľadieť do budúcnosti. Skrátka pomerne bez útechy, ale Damonovi treba kvitovať, že sa na podobnú úlohu odhodlal, jedná sa asi o jeden z jeho najlepších výkonov, hoci sa to nemusí zdať na prvý pohľad. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Pro mě zklamání. Příběh Američana ve Francii, zase. Tentokrát je to fakt nuda a není to moc zajímavé. Mínusem jsou i charaktery postav: otec buran, nesympatická dcera a sluníčkářská herečka. Není ve finále komu fandit. Napětí nula, akce nula, spád nula. Prostě nezajímavé drama, ale dokoukal jsem do konce, tak 2* ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Obvykle škaredá Breslin trčí ve francouzském vězení a jedinou otázkou příběhu, tedy je zda-li oprávněně či nikoliv. Otec v roli Matta Damona za tímto účelem chodí po Marseille, aby dceři pomohl s dopadením skutečného vraha. Že to nebude jednoduché, když není zrovna 2x chytrý, neumí francouzsky a chová se jako slon v porcelánu? Osud mu přihraje do cesty nesmírně sympatickou Camille Cottin. Jak s touto životní šancí on sám naloží? Nebudu vám lhát, o nějaký zázračný film se rozhodně nejedná. Damon se snaží hrát trošku jinak než jsme u něj zvyklí a kdyby někdo z filmu vystřihnul minimálně 20 minut, mohlo to být určitě lepší. Jenže... V hlavě mi po tomhle utkví nejvíce fakt, že Američani zde jsou zkrátka za sebestředné a amorální hovada, které možná na konci čeká i nějaká ta (pro mě nezasloužená) odměna. A osoba která to celé zpískala? Tu nechají na závěr zálibně se koukat na svou pěknou zahradu v teple domova. Home sweet home alias Lhát je v pohodě. 60% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Narkoleptické stilnoxdrama a lezavá hemoroidální pruda s prkenným Démonem, prdeli hostilním tempem mapující americkou noční můru nižší střední třídy prostřednictvím účelového kurvení skutečného příběhu opíchání Meredith Kercherové. A tak děj přesunuli z Itálie do Francie a z opíchané velkobritky udělali zislamizovanou hadrovou hlavu, aby ukázali, jakými jsou konzervativní staří Francouzi, neomarxistickým etablišmentem nuceni na stará kolena žít v životu nebezpečných imigračních ghetech, zmrdskými a jak jinak než předsudečnými rasisty, a jak jinak než spravedlivě tímto rozhořčené francouzské feministky z árijských čtvrtí děsně kůl sympatickými sluníčkářkami. Ovšem hospodyňky pozor! I přes tuto nechutnou demagogickou epizodu se pořád jedná o ukrutně unylé, tupopointové a bezladoskladné šourání přitroublého otylého Meta oklahomskými staveništi a marsejskými uličkami s Bohem, rodinou a neustálými doporučeními, ať jíte sýry a mámy, na rtech, u kterého vám i těžce znuděná žehlička odmítne napařovat, a bylo by dozajista mnohem zábavnější raději dvě hodiny čumět na to, jak vám pod peřinou kyne těsto. Za něco takového by scénáristu i dramaturga měli veřejně unudit xmrti, třeba furtdokolovým čuměním na Birdmana. Inkriminovaný příběh i to kýžené lkaní nad sociálním a intelektuálním statusem amerických solvin se s trochou fantazie určitě dalo zpracovat tak, aby u něj nezívali čerti, nepospávali hadi či nejásali artoví hnědopichové a jiní masochističtí prudofilové. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Matt Damon jako Američan Bill, který pátrá v Marseille po vrahovi přítelkyně své dcery, která za její vraždu sedí ve francouzské base. Jednoduchý film, který bude asi pro polovinu lidí jen zdlouhavý, neakční a nudný, ale mne to prostě okouzlilo a pohltilo. Asi je to tím, že jsem prostě nečekal, že hollywoodská star přijme roli tak obyčejného, prostého chlapíka a dokáže ho zahrát tak brilantně přesvědčivě. Celé to působí velmi civilně, autenticky a citlivě a je fakt, že ta délka by mohla být kratší, ale pro mne film, který se mi vryl pod kůži. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Matt Damon a jeho filmový tím zožali na 74. ročníku filmového festivalu v Cannes, kde mal film premiéru (v júli 2021), päťminútový potlesk v stoji. (MikaelSVK)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo vo francúzskom Marseille. Scény z Ameriky sa natáčali v štáte Oklahoma. Názov filmu Stillwater je tiež mesto v Oklahome, kde sa taktiež natáčalo. (Real Tom Hardy)
  • Abigail Breslin získala vodičské oprávnenie len dva týždne pred natáčaním, nakoľko jedna scéna vyžadovala, aby šoférovala. (Real Tom Hardy)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama