Reklama

Reklama

Zhoubné zlo

  • USA Malignant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

James Wan se vrací ke svým žánrovým kořenům příběhem o dívce Madison, kterou paralyzují neustávající vize strašlivých vražd, které bohužel mají daleko k obyčejným snům. (Vertical Entertainment)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (523)

kingik 

všechny recenze uživatele

Jamesi Wanovi se prudce zastesklo po éře VHS kazet, A natočil tenhle hororový kousek, který podle toho vypadá. Prostě jako by vypadl z dekády osmdesátých let minulého století, kdy hlavy videorekordérů mazaly neskutečné hororové výplody, často velmi absurdního rázu. Vypadalo to, že si do svého záměru být záměrně velmi "béčkový" nenechal mluvit. Do titulní role obsadil krasavici Annabelle Wallis, která je k sežrání. Spoiler/ námět s parazitickým dvojčetem je v dané kategorii přímo bombastickým nápadem. A co víc si přát, když film dostane rating R. No, můžete se těšit na přísun hodně okázalé brutality a gore, co nikoho nešetří. Jsem přesvědčený, že v rukou méně zdatného režiséra by se film proměnil v jakousi nedisciplinovanou reminiscenci na léta dávno minulá a zaniklá, povětšinou by vše působilo nekoordinovaně, pochopitelně i silně přihlouple. Wan je ovšem mistr režie, co dokáže dát svému dílu řád, smysluplnost a patřičnou gradaci. Další hodně přídavnou hodnotou vládne kamera Michaela Burgesse, hororového specialisty, který se vybičoval k jednomu ze svých nejlepších snímání. Wan začíná pozvolna, takovým tím plíživým až atmosférickým děsem, co jitří divácké smysly. Že u toho nezůstane celou dobu, je nadmíru jisté. Dovedně si připravuje živnou půdu pro své následné a opravdu šílené (akční) vyústění, které nemá obdoby, určitě jsem v rámci kino produkce dlouho nic podobného neviděl. A prostě jedním slovem exceluje. Ve výsledku je fajn, že existuje špičkový režisér, co se nebojí jít proti spotřebnímu proudu, umí zariskovat i v tom, že komerční úspěch není vůbec zaručen, načež dokáže být dokonalý v iluzi zaniklé, mnohými milované éry. 10/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

James Wan to vie aj lepšie, ale na druhú stranu to ani vyslovene neotravovalo. Atmosféra bola miestami fajn, aj keď to v tomto smere bolo ako na hojdačke - bolo tu dosť hluchých miest, ktoré nebavili. Škoda, že záver a pointa boli jasné už takmer od začiatku. Jednoducho, nič také extra a waw efekt ako pri Insidious tu nečakajte. Priemer. 60/100 ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku mi to prišlo trochu nablblé, lenže jak sa postupne stále viac a viac odkrýva, komu a čomu tu chce Wan vzdávať hold, je stále evidentnejšie, že niektoré veci sú tu úmyselne, pretože k tomu proste patria. Kto tvrdí, že je to ne-wanovské, asi nepozná jeho ranú tvorbu. Za mňa jeho najlepší film od roku 2013, a nevidím dôvod, prečo tomu - v rámci žánru - dať iné hodnotenie, ako je to najvyššie. Pre AppleCore: Condemned je super. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To nie je jasnovidka, dočerta!“ Panebože, to čo bolo??? O Vtelení zla sa ťažko píše, pretože nech od neho budete čakať čokoľvek, zostanete zaskočení. Vývoj scenára je miestami vskutku prekvapivý a aj keď niektoré momenty môžu pôsobiť absurdne, sú Jamesom Wanom natočené tak dobre, že skoro vôbec nie sú nechcene smiešne (čo je obdivuhodné najmä v neuveriteľnej finálnej scéne z policajnej stanice). Film je okrem toho plný drastického gore, ktoré síce fanúšikov vyrastajúcich na menách ako Fulci, Deodato, či Argento zrejme nešokuje, ale napriek tomu je značne drsné a fest odvážne. Herecké výkony sú priemerné, ale verte mi: ten scenár je natoľko „bláznivý“, že vám to vonkoncom nebude vadiť. Sranda je, že keď sa to tak vezme, jedná sa o jeden z najprevarenejších filmových (kvázi?)šokujúcich zvratov. Lenže je obohatený o istý lekársky fenomén, ktorý obohranému twistu dodáva zaujímavý, originálny nádych. Ďalšou srandou je, že finálnu pointu v podstate pomerne skoro odhalia vyšetrovatelia (dokonca sa zvrat svojím spôsobom dostal aj do názvu), ale vinou istých vecí ich záverom neprikladáme absolútne žiadnu váhu. Len teda fakt netuším, kto za to všetko napokon vlastne išiel do basy... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Wan sa rozmachol a predvadza sialene zanrove aj pribehove kotrmelce, za ktore by sa nehanbil ani Shyamalan (a mnoho divakov rozculia). Bez spoilerov sa o tom neda prilis pisat. Je to vsak originalne, nepredvidatelne a pekne natocene (odvolavajuce sa na 90. roky). Mam rad podobne kusky, no tu je to uz obcas cez ciaru a nevedel som, ci sa mam smiat alebo si tu zvratenu hru uzivat. Je to hit or miss, no ja som za kazdu takto osobitu zalezitost rad. 7/10 ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Nicolas Cage je velkým fanouškem tohoto filmu, označil jej za inspiraci a svůj nejoblíbenější horor roku. (LUKICKK)
  • Plakát filmu se velmi podobá plakátu filmu Eyes of Laura Mars (1978), kde má hlavní ženská hrdinka také vize vražd. (LUKICKK)

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Studio Warner Bros. přišlo s obří novinou

Studio Warner Bros. přišlo s obří novinou

03.12.2020

Poté, co před třemi týdny studio Warner Bros. oznámilo plány pro uvedení snímku Wonder Woman 1984 souběžně v kinech i na streamovací službě, a také po nedávných spekulacích, že podobný osud by mohl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno