Reklama

Reklama

Tichý společník

Trailer

Obsahy(1)

Lenka se vrací z Prahy do své rodné vesnice kdesi na Slovácku. Život i čas tady plynou trochu jinak a Lenka si po rozvodu potřebuje oddychnout a dobít baterky. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel zakopanou bednu se slivovicí. Na místním hřbitově navíc právě došlo místo. Rozšíření není možné, zpopelnění zcela nemyslitelné! Božský klid tak naruší debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Každý k tomu má co říct a takhle živo tu dlouho nebylo. A Lenčino cvičení tai-chi na zahradě taky působí hodně nepatřičně. Co nakonec čeká příštího nebožtíka? A hlavně – kdy a kdo to bude? (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pavel Göbl je zvláštní případ. Když dostane normální rozpočet, natočí nějakou nekoukatelnou kravinu, ale ty jeho „malé“ filmy mají vlastní poetiku a kouzlo. Kam s tímhle dílem? Podle většiny zdejších hodnocení do první množiny, ale mně se tahle venkovská komedie nad očekávání líbila. V hlavních rolích září Ondřej Malý a Klára Issová, ale kupodivu mi tu přišly zajímavé i okrajové postavičky, které byly v pár scénách (a jména jejichž představitelů v drtivé většině neznám – pejska nevyjímaje). Nakonec skoro všichni působili jako lidé, a ne jako figurky. 70%, ale jsa mile překvapen zaokrouhluji nahoru. ()

fafejt001 odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl film v červnu v kině, tak se mi líbily záběry krajiny z výšky.  Říkal jsem si, že alespoň něco se povedlo.  Ale to bylo tak asi všechno.  Jinak je film dost ubohý a stupidní.  Vadila mi vulgarita postav a ubohý děj. To člověk vidí při druhém shlédnuti.  Podivné postavy , dialogy a nesmyslné situace . Celé se to nepovedlo.  Prostě ubohost. ()

Reklama

kolodej1 

všechny recenze uživatele

tak to tedy bylo hodně slabé. Mudrování ala Rozmarné léto, jen mnohem nesmyslnější, mě tedy nedostalo. Navíc to pronášejí postavy, ke kterým se to vůbec nehodí, nepůsobí to uvěřitelně. A když už stylizace, mělo by to mít alespoň nějakou hlavu a patu. Co se děje týče, o ten se také nešlo opřít, protože neexistoval. Zbytečné dílo, na které rád zapomenu. Jedna hvězda je ještě lichotivá a vlastně ani pořádně nevím, za co ji dávám. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Podivná, nezáživná záležitost. Pavel Göbl je zjevně velmi zvláštní člověk (nechci říct blázen, ale aspoň jedno sezení u psychiatra by mu prospělo). Natočil si film zcela podle sebe a pro sebe, v němž je na jedné straně tak trochu všechno (komedie, drama, magický realismus) a na druhé straně v podstatě nic. Nepobaví, nedojme, nezaujme, nemá děj, ani nic nesděluje, jenom nudí. Slepá ulička české kinematografie (jedna z mnoha). Jediným kladem je výkon Ondřeje Malého. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem někde k tomuto kousku našel doposavaď nějaké kloudné vyjádření, tak alespoň na Moviezone. Kde jsem si mimo jiné přečetl, že Pavel Göbl,řekl ,není to komedie, není to tragédie, není to tragikomedie. Je to prostě moje,“ Aha, tak díky tomu, už je mi to celý jasnější. Tichý společník opravdu  působí dojmem nadšeneckého autorského kousku  dělaného především s osobitým vkusem, punkovým přístupem, ale i láskou pro slovácké prostředí a až pak pro diváka....jestli teda vůbec.   No, musím říct, že celá ta krajina byla alespoň zachycena  opravdu pěknou poetickou kamerou. Ale tím pro mě pozitiva bohužel tak nějak končí. Obsahově  mě to bohužel  absolutně  neoslovilo. Pokud si to pan Göbl opravdu natočil pro sebe, případně pro okruh spřízněných diváků, pak je to asi jeho věc a pokud si to někdo dokáže užít, tak mu skoro závidím. Mě série série neatraktivních a vzájemně na sebe  hodně volně poskladaných výjevů ze Slováckého maloměsta ale vůbec nechytla a místy pro mě byla až nesledovatelná. Chybí jednotná línie, nemá to spad  a všechny pokusy o rozjetí nadějných zápletek (především nová metoda pohřbívání vrtáním) postupně tak opadávaly, že jsem o sledování postupně ztratil zájem. Takže i když byla závěrečná půlhodinka už v něčem lepší a snad se pokusila i o nějaké emoce, upřímně už to přišlo moc pozdě, aby mi to nebylo jedno. Devízou by alespoň mohla být autentičnost, kterou ale kazí Ondřej Malý, který mi do karikatury vesnického lidového pobudy vůbec neseděl. Spřízněné diváky si to snad najde, ale za mě  jen jedna velká   nuda. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Film režíroval Pavel Göbl podľa svojej vlastnej rovnomennej novely, za ktorú získal literárnu cenu Magnesia Litera a nomináciu na Cenu Josefa Škvoreckého. Pre knihu i film vytvoril vlastné nárečie zo slováckého a valašského dialektu. (classic)
  • Vodní část se natáčela v okrese Bruntál na vodní nádrži Slezská Harta. (smachj)
  • Prvá klapka padla v septembri 2019, nakrúcalo sa do polovice októbra. (classic)

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama