Reklama

Reklama

VOD (1)

Neohrožený žoldák se pouští do nejnebezpečnější mise kariéry. Má zločineckému bossovi zachránit uneseného syna. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (721)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Extraction" má neoddiskutovatelně výrazné místo na pomyslném grafu tendencí akčního žánru. Tento bodový graf vytyčený v jedné rovině nespoutanými nízkorozpočtovými akčňáky s atletickými ke všemu odhodlanými aktéry a protilehlou svázanou hollywoodskou vysokorozpočtovou produkcí s hvězdnými tvářemi nám pak v jednotlivých bodech znázorňuje důraz na akci coby atrakci a vyvolávání wow efektu fyzickým rozměrem. Nicméně v tomto vymezení nepředstavuje "Extraction" jakkoli zásadní nebo revoluční milník. Pouze spíš samotný fakt, že se na onom pomyslném grafu objevil, dále posiluje naději, že se akčnímu žánru v Hollywoodu blýská na lepší časy. Sam Hargrave z toho vychází jako dobrý a nasazením sympatický učeň kaskadérské školy 87eleven a stojí někde mezi jeho mistry Chadem Stahelskim a Davidem Leitchem. Jenže Hemsworth není žádný Keanu Reeves ani Tom Cruise, takže za sebou zjevně nemá léta tréninku i osobního nasazení. Proto jeho režisér a choreograf musí přicházet s gimmicky jako digitálně pospojovaným zdánlivým jedním dlouhým záběrem, který ale právě svými evidentními přechody jen připomíná ambice filmařů z nižších rozpočtových kategorií, které si ale právě svou větší vydřeností navzdory produkčním podmínkám (jako třeba v "Universal Soldier: Day of Reckoning") nebo poctivou rukodělností (jako třeba v "Jailbreak") získávají větší sympatie. A to nemluvě o dodnes nepřekonaných projektech, kde fyzická akce a režijní řemeslo dosáhly ideální synergie jako v "The Raid 2". ____ "Extraction" je fajn žánrový příspěvek, který ukazuje potenciál, ale také pravou tvář Netflixu coby videopůjčovny. A to možná zůstává hlavním přínosem tohoto projektu. Netflix totiž překvapivě důsledně zpřítomňuje vnitřní paradox schizofrenního označení "VoD videopůjčovna". Sice nikdy nedosáhne na vymazlený výběr a komunitní funkci, jaké nabízely osobitě kurátorované autonomní videopůjčovny, ale po vzoru velkých řetězců potřebuje pravidelný přísun nových blyštivých produktů. Ty v lepším případě diváky přitáhnou i do odlehlejších sekcí, kde objeví sice ne přímo unikátní skvosty, ale kupu dalších žánrovek, které je přimějí nezrušit předplatné. Tak když do těchto zákoutí v rámci doporučení Netflixu už budete, mrkněte se na něco z těch výše zmíněných. Nicméně po těch letech shakycamů a CGI omalovánek zcela postrádajících fyzický rozměr můžeme zase jednou s nadšením vyhlížet nadcházející vývoj. Až se dokonce člověku chce mluvit o renesanci akčního žánru. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Netflixu asi vyšlo od lidí z marketingu, že by měl nějak stimulovat obří indický trh, a tak v jeho reáliích prostě vygeneroval akční béčko, do něhož šoupnul známý ksicht od Marvelu a populárního šerifa ze Stranger Things, který tenhle štěk měl asi nějak ve smlouvě. Ano, je to přesně tak vykalkulované, jako úmorné. Srovnání s Wickem je navíc úplně mimo, tady je každá akční scéna jen řemeslně propracovaným deja vu, co je hlučné hlavně kvůli tomu, že je všechno kolem totálně duté. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

1917 se může jít zahrabat, ta čtvrthodinová scéna bez střihu je tady neskutečně libová, skoro jak kultovní probíhání válečnou zónou v Potomcích lidí. A úvodní "Extraction" close combat ala Raid je taky špičkový - škoda je pak jen že tohle všechno přijde už v první třetině filmu, a všechno ostatní po nich už je slabší, film pak trochu odumře. Příběh je pitomý, ale úplně marný není, potenciál má že kdyby se ho chopil třeba starý John Woo, tak z toho vytříská hodně - ale Sam Hargrave John Woo fakt není. Tedy aspoň zatím, protože na filmový debut je tohle špičková práce a v tomhle srovnání s Johnem Wickem klidně snese, byť toho vytáhli ještě na vyšší level. A ještě líp snese srovnání se 6 Underground a Bad Boys 3 - a to jsou vedle Wicka nejlepší akční filmy poslední doby. 7/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Výborná akce v blbém filmu. Dalo se to čekat a klaplo to. Mnohokrát viděná story, kterak dosud „bezcitný“ a na cíl zaměřený jedinec (s traumatem z minulosti, které nás nedojme) poruší v polorozsekaném stavu mnohé ze svých žoldáckých zásad a pokusí se z bangladéšských uliček vytáhnout kluka, nad kterým visí jasný ortel smrti. Po krku mu jdou zabijáci, kterým je tak nějak jedno, zda se dožijí dalšího rána. Prostě béčko jak vyšité. Ovšem místy áčkově prošívané. Za kameru se totiž posadil (a myslím, že moc neposeděl) choreograf akčních scén většiny velkých marvelovek Sam Hargrave. A akce mu jde parádně. Třeba v první půli (škoda, že vrchol je tak brzy) přichází honičkopřestřelkobitka v jednom, náš hrdina se na dlouhé minuty nezastaví, likvidace protivníků je intenzivní a velmi výživná. A velmi surová. A divák má mít pocit, že je natočená na jeden záběr. Není, ovšem kamera je demolition manovi neustále v patách, vypadává s ním z okna, uhýbá kulkám, odolává pěstím i nárazům aut. Prostě poctivé kaskadérské řemeslo plné silných detailů. Jenže následně hodně zvolníme, dějově to jde ještě víc do kopru, postava Davida Harboura je úplně navíc, nad prostinkými motivy jednání dalších postav je lepší se nezamýšlet, a tak nějak doklopýtáme do (poměrně slušného) finále. Chris Hemsworth je urputný gladiátor se zlomenou duší, zrušená ruka nebo kulka někde v těle ho nezastaví a sype to dál a dál. A protivníci mu skáčou do cesty/do rány, jak kdyby jejich centrální nervový systém jel na neutrál. Velmi dobré řemeslo, příběh bych už nechal bez komentáře. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po Triple Frontier další sympaticky nekompromisní a drsný akčňák od Netflixu. Choreografie a vůbec režie je tak dravá a nápaditá, že tu je hned několik scén, které jsem si chtěl hned po titulcích pustit znovu a také jsem si je pustil. Příběh je sice jednoduchý, ale také dovede překvapit především jedním neobvyklým, nicméně logickým spojenectvím, no a klidný konec mi vůbec nevadil, spíše naopak - měl jsem pocit, že si potřebuji vydechnout. Chrisu Hemsworthovi jsem věřil všechno. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Tyler (Chris Hemsworth) povie, že keď jeho syn zomieral, dobrovoľne sa ako vojak vydal do Afganistanu, pretože sa na trpiaceho syna nemohol pozerať. Chris Hemsworth si v roku 2018 zahral vo filme 12 hrdinov postavu vojaka, ktorý sa spolu so svojím týmom dobrovoľne prihlásil na bojovú akciu v Afganistane. (ČSFD)
  • Ikonický, viac než 11-minútový záber bol podľa režiséra Sama Hargraveho zložený z 36 jednotlivých sekvencií. Niektoré z nich sa museli zopakovať až 25-krát, aby boli perfektne zladené a vytvorili dojem, že nedošlo k prestrihu. (ČSFD)

Související novinky

Třetí Vyproštění na Netflixu potvrzeno

Třetí Vyproštění na Netflixu potvrzeno

18.06.2023

V pátek 16. června si na Netflixu odbylo premiéru dlouho očekávané pokračování akčního snímku Vyproštění z roku 2020 v režii zkušeného kaskadéra a akčního koordinátora Sama Hargrava. První film se na… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Furiosa dorazí až v roce 2024

Furiosa dorazí až v roce 2024

11.09.2021

A je to oficiální. Furiosa, prequel Šíleného Maxe z roku 2015, dorazí místo roku 2023 až v roce 2024. Austrálie si totiž v těchto dnech prochází něčím, čemu se kupodivu jako jedna z mála zemí na… (více)

Reklama

Reklama