foto

Newton Thomas Sigel

  • nar. 1955
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Newton Thomas Sigel je americký kameraman a člen ASC. Narodil se do židovské rodiny. Židem také zůstal. Jeho otec Irving Sigel byl psycholog. Studoval malířství v New Yorku. Později se stal umělcem v Whitney Museum of American Art. Je ženatý s Lisou Chang.

Svoji kameramanskou kariéru zahájil už v roce 1972, kdy pracoval hlavně na experimentálních filmech. Později pracoval jako dokumentarista. Jeho vůbec první celovečerní film, kde zastával pozici hlavního kameramana, nastal v roce 1985, a to ve filmu Latino. Právě tehdy dostal svoji jedinou filmovou cenu za dokumentární film. Potom si ho začínali zvát režiséři do svých amaterských snímků.

Na svůj přelom si musel počkat. Ten přišel až v roce 1995 v kriminálce Obvyklí podezřelí. Film tehdy dosáhl obrovského úspěchu a dostal dvě ceny Akademie. Tím také zahájil svoji proslulou spolupráci s režisérem Bryanem Singerem. Singer s ním spolupracoval potom ve velmi známé a velmi oblíbené sérii X-Men, X-Men 2 nebo třeba válečný film s Tomem Cruisem Valkýra. Dále na adaptaci slavné pohádky Jack a obři a když se Singer znovu vrátil k sérii X-Men, pozval si opět svého oblíbence Sigela.

PlayEasy

Kameramanská filmografie

Filmy

2018 Bohemian Rhapsody
2017 Marshall
2016 Tygr a drak: Meč osudu
X-Men: Apokalypsa
2014 Sedmý syn
X-Men: Budoucí minulost
2013 Jack a obři
2011 Drive
2010 Frankie & Alice
Konspirátor
Přestupný rok
2008 Tvrdé palice
Valkýra
2007 Důvěrnosti
2006 Superman se vrací
2005 Kletba bratří Grimmů
The Big Empty
2003 X-Men 2
2002 Milujte svého zabijáka
2000 X-Men
1999 Téměř bez šance
Tři králové
1998 Anděl smrti
Nadaný žák
1996 Foxfire
Krev a víno
Zpětná reakce
1995 Obvyklí podezřelí
1994 Blankman
Suspicious
Time to Heal, A (TV film)
1993 Babí léto
Prachy za nic
Úsvit (TV film)
1992 Cesta na západ
Na rozhraní
1991 Murder in High Places (TV film)
Salmonberries
1990 Challenger (TV film)
Dodržet svůj slib (TV film)
Rock Hudson (TV film)
1989 Roe vs. Wade (TV film)
Rude Awakening
1988 Perfect People (TV film)
1987 Home Fires (TV film)
Tales from the Hollywood Hills: A Table at Ciro's (TV film)
Tales from the Hollywood Hills: Natica Jackson (TV film)
Tales from the Hollywood Hills: Pat Hobby Teamed with Genius (TV film)
1985 Latino

TV seriály

2017 X-Men: Nová generace (TV seriál)
Gen X (S01E01)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
The Battle Creek Way (E01)
2004 Dr. House (TV seriál)
Pilotní díl (S01E01)
1988 Báječná léta (TV seriál)
Tátovo zaměstnání (S01E03)
Smutek a láska (S01E02)
První pusa (S01E01)

Dokumentární

1992 Oliver Stone (TV film)
1990 Martin Scorsese Directs (TV film)
Red Hot and Blue (TV film)
1984 In Our Hands
1983 Atomic Artist
1981 El Salvador: Another Vietnam

Režijní filmografie

Filmy

2005 The Big Empty
2002 Ohnisko požáru (TV film)

TV seriály

2006 Dr. House (TV seriál)
Čáry v písku (S03E04)
2004 Dr. House (TV seriál)
Mateřství (S01E04)

Dokumentární

1987 Vandemonium Plus (TV film)
1983 When the Mountains Tremble

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(147)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace