Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

Garch 

všechny recenze uživatele

a) Zelenohnědé tlumené barvy severských krimi? Zapomeň. Přítmí se střídá s temnotou. Dle seriálu žijí Islanďané prakticky bez světla. Musí mít kočičí zrak. ...b) Je třeba unést zdlouhavost. Není to naštěstí tupá pomalost ani natahování slabého scénáře do stopáže osmi epizod. Jen když něco hledají v potemnělém archívu, můžu si být jitý, že otočí velmi mnoho stran... ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

To že něco má severské kulisy, tak to z toho ještě nedělá dobrou detektivku. Zarážela mne zde jedna věc, to opravdu policie na Islandu pracuje v sólo režimu? Když postavy něco zkoumají/vyšetřují, tak zásadně vždy po jednom a bez jištění a často i bez toho aby někdo vůbec věděl kde pořádně jsou. Celkově se děj seriálu většinu dílů dost táhnul a i když ke konci nabral jisté tempo, tak na víc než slabší tři hvězdy to není. ()

Reklama

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Za mě velice slušná kriminálka, kterých jsem už viděl opravdu nespočet. Žeru je:) a co si budeme, sever v tomhle drží absolutorium, protože na jejich atmosféru a charaktery postav má opravdu málo která země. A všichni tam umí sakra dobře hrát. První případ sériového vraha v zemi je samo o sobě fascinující. Propletenec kde nic nevíte jistě. Silnější čtyřka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Islandská pochmurná kriminálka. Oceňuji sexy postavu 42letého Björna Thorse (vyšetřovatel povolaný z Norska Arnar). Rovněž přitažlivý mladistvě vyhlížející vystudovaný právník 39letý Bergur Ebbi Benediktsson (policejní ajťák Erlingur) by stál za hřích. Doma je známý jako spisovatel a stand-up komik. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z islandských seriálů, kterých se v posledních letech pár vyrojilo, jež jsou temné a využívají naplno severských předností. Tato malá zemička na nás chrlí seriály podobné drsným severským kriminálkám ze Švédska nebo Finska. Seriál se odehrává v podobném duchu jako například V pasti. Zatímco výše jmenovaný seriál více využívá islandské krajiny a pracuje s exteriéry tak typickými pro tuto zemi, Vraždy ve Valhalle se zaměřují čistě na temnou minulost dětského domova a zainteresovanost vrcholných policejních špiček. O Islandu se toho v médiích moc nedozvíte. Víme tak jen, že je to vcelku klidná, mírná země. Můžeme tak jen odhadovat, zda je klidná i politicky neboť v obou zmíněných seriálech se do případů zapojují negativním způsobem i představitelé moci. Otázkou tak je, zda tvůrci vycházeli ze své fantazie nebo ze zkušenosti. Nevíme. V pasti jsem hodnotil čtyřmi, protože mi to přišlo kapánek lepší. Hlavně se mi zde nelíbil tak úplně závěr a také se neposunulo žádným způsobem znásilnění spolužačky, přestože kriminalistka se vzhledem k zaangažovanosti svého syna, tomuto případu věnovala. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Detektívi nenosia zbrane, pretože väčšina islandských policajtov pri svojej každodennej práci nenosí zbrane. Všetci sú vyškolení v strelných zbraniach a policajné vozidlá majú strelné zbrane v špeciálnych skrinkách pre prípad, že by boli potrebné strelné zbrane. Existujú aj špeciálne tímy polície, ktoré pri bežnom výkone svojich povinností nosia strelné zbrane. (Arsenal83)
  • Vraždy ve Valhalle jsou zjevně založeny na skutečných událostech. Ve 40. letech 20. století na Islandu došlo v Dětském domově chlapců ke zneužívání mladistvých. (Quentin10)

Reklama

Reklama