Reklama

Reklama

Ada

  • Island Dýrið (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí? Debut Islanďana Valdimara Jóhannssona, který se scénáři spolupracoval se slavným krajanem, spisovatelem Sjónem, je minimalistickou baladou o truchlení, přijetí jiného a magické síle mateřské lásky. (Artcam Films)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (100)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně fajnové severské mysteriózní drama, které má výborné herecké obsazení. Hlavní twist se dá sice s přehledem uhádnout hned v ten moment, ač je odhalen až déle, ale filmařsky je to obecně velmi uspokojující záležitost. Tvůrci dokonale vykreslují drsnost zdejších přírodních podmínek, náročnost rodinného života hlavních postav a celkové mysteriózno kolem jejich domu. I když v téhle oblasti bych řekla, že se dalo na pilu tlačit poněkud víc, protože divák tak nějak lační po zevrubnějším rozkrytí zdejšího folklórního aspektu. Oceňuji, že scénář nabídl i pár příjemně zábavných momentů a stopáž utíkala svižně. V sále ve Varech to cítím na čtyři, ale doma by to asi bylo skromnější hodnocení. Zkrátka se mohlo dát trochu víc prostoru pro to hlavní. KVIFF 2021 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Severská spolupráca so Pšonkami priniesla podivno žiarlivostnú baladu, ktorá vďaka originalite námetu (rozhodne) neohúri každého. Tí, čo očakávajú strhujúcu, respektíve temnú atmosféru môžu úplne zabudnúť. Toto je pomalá, vďaka výberu prostredia dostatočne chladná, no nijak extra záživná story, ktorú v okamihu odkrytia kariet buď úplne zavrhnete, alebo ju z čírej zvedavosti kam vás tento príbeh dovedie - dosledujete. Skutočne ťažko sa slovami popisuje, čoho bol divák svedkom, to jednoducho “musíte vidieť”, aby ste si následne mohli urobiť názor sami. ()

Reklama

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem velkou věc v tomhle směru, námět mě zaujal, ale tušil jsem spíš ukolébavku a tu jsem dostal. Prakticky mě na tom nic nepřekvapilo, čistě klidný slowburn, kde se schyluje ke špatnýmu konci už od prvního výstřelu. Chápu poslání i předání, ale mohlo to víc utáhnout oprátku, ať se vazy lámou a ne jen dusí (wtf). Pomalá skandinávská folklórní bajka. 3* a.k.a 55% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Čím je Caraxova "Annette" pro muzikály, tím je "Ada" pro islandské festivalové filmy - se vším dobrým, špatným, emocionálním, bizarním, osobitým i konceptuálním. Ale o to větší smysl má film vidět na festivalu v plném sále a sledovat reakce publika, které se s filmem pere, nasedá mu na lopatu napínání v první třetině, následně propuká v úlevný smích a skrz něj paradoxně přistupuje na pravidla hry veskrze vážného filmu. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi těžko uchopitelná i popsatelná multižánrová směs, v níž nechybí silné drama mezi postavami, folklórní fantasy elementy, absurdní humor, solidní bizarnosti a taky všudypřítomná hororová zlověstnost. Rozhodně doporučuji si předem o ději filmu až tak moc nezjišťovat (nejlíp nic), překvapivé zvraty a „WTF“ momenty jsou jeho silnou devízou. Kdo se nenechá odradit značně pomalým rozjezdem, může ve finále dostat poměrně unikátní zážitek, po němž se na ovce už nikdy nebude dívat tak jako dřív. Zajímavá podívaná. [KVIFF 2021] ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Autorem scénáře je Sjón Sigurdsson, islandský spisovatel a hudebník (The Sugarcubes), jehož knihy „Syn stínů“, „Měsíční svit“ a „Múza lodi Argó“ vyšly i v češtině. (Mr. Lobo)

Reklama

Reklama