Reklama

Reklama

David Attenborough: Život na naší planetě

  • Velká Británie David Attenborough: A Life on Our Planet
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý moderátor se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. Truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

David Attenborough má tak výsostné postavení, že si může dovolit být upřímný a otevřený, k tomu tedy obdivuji jeho houževnatost a odevzdání se dané problematice, on to jistě vnímá jako své životní poslání, což je krásné a mělo by to tak být.. Co se týče lidí a jejich vlivu na naši planetu raději budu mlčet, obávám se, že bych se nedokázala udržet v mezích slušné češtiny.. Inu, je za minutu dvanáct, to všichni, co dění sledují, ví.. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Jaký jiný dokument bychom měli všichni v 21. století vidět? Silná výpověď moudrého pána, která rozesmutní, ale udržuje si potřebný životadárný pozitivismus apelujícího ekologa. Maximální uznání pak nesměřuje jen na 'obsah', ale také na samotné provedení dokumentu - na jeho ladné propojení objektivních dat a subjektivního apelu, na dramaturgickou soudržnost, srozumitelnost i 'maličkosti' typu překrásné hudby a dechberoucích záběrů. Skvělá práce a mega důležité poselství, na které je možná pozdě, ale které může být zároveň začátkem.. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Celoživotní svědectví o přírodě Davida Attenborougha se může chlubit zejména svou naléhavostí. Pro zasvěceného diváka nepřinese mnoho nového, avšak i známé skutečnosti docela zdařile shrnuje. Emocionální tlak vypravěče je pro mě osobně na hranici toho, co považuju za (ne)příjemné, chápu však, že pro oslovení mainstreamu je toto asi nejlepší způsob. 8/10 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jisté je jedno: David Attenborough je frajer. Ve svých 93 letech disponuje nejenom velmi bystrou myslí, ale především by si mohl říct, že už to má za pár a že na nás peče. Místo toho vytvoří dokument, který je mnohem přesvědčivější než libovolné alarmující pokusy z poslední doby (za všechny třeba Before the Flood). Čím to? Především tím, že je dokument postavený coby svědectví jeho života. A přiznejme si, nikdo není povolanější pozorovatel než člověk, který sledoval úbytek divočiny tolik dekád. Nikdo si u tohohle dokumentu nemůže namlouvat, že jde o dílo kancelářského aktivisty, který si přečetl pár knížek a od stolu pronáší nějaká univerzální moudra. Proto je i pro lidi s nulovým zájmem o environmentální problematiku tenhle film odmítnout. Patřím k těm, kteří se z dokumentu nedozvěděli informačně nic nového, ale přesto jsem hrozně rád, že jsem ho viděl. Protože vědět a být svědkem jsou rozdílné věci - a naléhavá svědectví jako je tohle teď potřebujeme jako pes drbání. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kto iný môže presvečiť ľuďstvo o tom, že sme na nesprávnej ceste, než David Attenborough? Človek, ktorý svojou neuveriteľnou životnou cestou a pracovitosťou vytvoril samotný pojem prírodných dokumentov, ktoré sa úplne všetky odvýjajú a evolvujú vďaka jemu a jeho spolupracovníkom. Predpokladám, že nie je medzi nami nik, kto by nevyrastal na jeho dokumentoch od detsva, vďaka ktorým sme začali chápať dôležitosť divočiny a biodiverzity. --- Ako hovorí: príroda prežije aj bez nás, ale mi bez nej určite nie. Ide teda o to, či sa chceme zachrániť ako druh, alebo nie. --- Poznám veľa ľudí, ktorý chodia do práce na bicykly a jedia minimum mäsa ako ja, ale poznám ešte viac takých, ktorý tvrdia, že akákoľvek sebadisciplína je zbytočná, pretože jedinec nemôže zmeniť chod sveta: a to je podľa mňa ten najväčší omyl. Myslím si, že je plno veci, ktoré môže zmeniť práve len jedinec. Na moju veľkú radosť vnímam pozitívne zmeny aj v mojom okolí: Ludia zisťujú, že cielom nie je separovať odpad, ale nevytvárať ho. Zisťujú, že môžeme konzumovať omnoho menej, pretože máme omnoho viac, než potrebujeme. A že cielom nie je vlastniť a neustále zažívať, ale nájsť rovnováhu skrze skromnosť a pokoru. --- Tento komentár nie je o moralizácií či poučovaní. Je to reflexia a hlboká poklona pred tým, za čo všetko vďačím medzi inýmy aj tejto dokumentárnej literatúre. A ako mnoho z Vás tu píše, ajkeď je tento konkrétny počin trošku skratkovitý a náznakový, má dve atribúty, ktoré sú k nezaplateniu: Môže zasvätiť nezasväteních, a tím, čo už tušia, len pošepkáva, že nádej umiera posledná. Ďakujem, pán Attenborough. ()

Galerie (31)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno