Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Dědeček Novák (František Filipovský) se celý film šourá o holi, ale ve scéně, kdy tancuje, najednou hůl nepotřebuje, dokonce skáče z jedné nohy na druhou. (sator)
  • Když vystupuje z letadla tetička (Stella Májová), je slyšet několik taktů americké hymny. (sator)
  • Novákovi mají televizor Tesla 4218U Blankyt z let 1966–1967 od výrobce Tesla Orava. Dědeček Novák (František Filipovský) má doma televizor Tesla 4103U Aleš z let 1958–1959 od výrobce Tesla Strašnice. (sator)
  • Barevný televizor, který přinese domů Bartáček (František Peterka), je japonský Sony KV-1820R Trinitron vyráběný v letech 1978–1978. V Československu byl dostupný pouze v obchodech Tuzex za valuty či bonové poukázky. (sator)
  • Rodiny Novákových a Bartáčkových bydlí na stejné adrese jako ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku…! (1976), ale již ne v 10. patře, ale ve čtvrtém. Filmová ulice má název „Na stráni“, dnes je to Hennerova 227/7 v Motole. (sator)
  • Stella Májová (tetička z Ameriky) se shodou okolností v devadesátých letech odstěhovala do USA, kde také skonala. (rakovnik)
  • Podvod postavený na tom, že každý Novák zašle pět korun na připravovaný sraz Nováků, by ve skutečnosti vynesl mnohem více. V ČR je cca 34 tisíc držitelů tohota jména, žen Nováková pak stejně. Scenárista se tak držel při zemi, protože podvodníci vybrali 12 500 Kčs, což je příspěvek od 2 500 Nováků. (sator)
  • Natáčelo se v Praze a v obci Karlštejn. (M.B)
  • Miloš Kopecký odmítl hrát v pokračování filmu, protože nebyl spokojen s kvalitou scénáře. (NiaWolf)
  • František Peterka jezdil každý den na natáčení dvě a půl hodiny, protože ještě nebyly dálnice a on nebyl z Prahy. (kapsomut)
  • Luděk Sobota tady nemohl moc improvizovat, režisér trval na přesných pokynech. (cariada)
  • Film vyhral anketu ako najlepšia komédia v roku 2015 v Košiciach počas kultúrneho leta v sérii Malý Filmový Festival Československej komédie. (Raccoon.city)
  • Trápenie si počas natáčania užil František Peterka (Karel Bartáček), ktorý sa ako neherec cítil v skvelej spoločnosti tých najväčších hereckých majstrov ako outsider. „Veľa mi pomohol pán Jiří Sovák (Evžen Novák), ktorý nahradil Miloša Kopeckého. Hovoril mi: ‚Franto, predstav si, že si doktor a tá rola je pacient. A tebe ide predsa o pacienta, ego ide bokom. Chceš ho čo najlepšie vyliečiť, nie?“ Tým mi otvoril oči. Ja som sa nikdy s nikým z hercov veľmi nebavil a skôr sa držal bokom. S ním sme sa ale veľa rozprávali. Bol to fajn chlap.“ (Raccoon.city)
  • Zatiaľ čo v prvom dieli režisér Petr Schulhoff ešte dovolil Luďkovi Sobotovi (René Novák) improvizovať, tentoraz od neho vyžadoval, aby sa striktne držal scenára, načo Luďek spomínal slovami: „Na hranie som odjakživa potreboval slobodu, takže mi to dosť vadilo. Vedel som, že keď mi režisér nechá voľnú ruku, môžem rolu ešte viac oživiť. Neviem, prečo zrazu zmenil názor.“ (Raccoon.city)
  • Miloš Kopecký odmietol hrať v pokračovaní filmu, pretože vraj nebol spokojný s kvalitou scenára. Nie je to však pravda. Tou je, že nechcel už hrať so svojou exmanželkou Stellou Zázvorkovou (Božena Novákova). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama