Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec devatenáctého století znamenal pro Indii život pod nadvládou britských kolonizátorů. Právo zde představovali důstojníci a jejich oddíly. Zdaleka ne všude však byli vojáci takovými džentlmeny, jak se o nich vyprávělo. Malá zemědělská vesnice Champaner je tábořištěm jednotky, jíž velí kapitán Russel arogantní a náladový muž, jemuž na lidském životě záleží jen minimálně. Podle toho se také chová k místním obyvatelům. Je jen otázka času, kdy dojde ke vzpouře. Vesničané vedení srdnatým a odhodlaným farmářem Bhuvanem a půvabnou Gauri však vědí, že odpor může existovat i bez zbytečných krveprolití a přestřelek. Rozhodnou se pro mírovou cestu jejich triumfem nad bezohlednými uzurpátory se má stát vítězství nad vojáky v jejich národním sportu v kriketu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Lagaan patří k filmům které mi změnily život. Sice ne nijak zasádně, ale když jde o život, tak se počítá všechno. A o jaké změny že jde? Nu, přesvědčil jsem se, že i takřka čtyřhodinový film mi může subjektivně připadat krátký, překousnul jsem dřívější nesympatie k Aamiru Khanovi, konečně trochu pochopil, o co jde v kriketu a propadl se do silné závislosti na písni / tanci Radha Kaise Na Jale. Po Jodhaa Akbar a Lagaanu směle prohlašuji, že Ashutosh Gowariker je skvělý režisér i scénárista, mající schopnost i přes neodmyslitelnou bollywoodskou schematičnost zaujmout každou sekundou vyprávění, a už se nemůžu dočkat, až od něj uvidím další film. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Něco tak dobrého jsem dlouho neviděl, ale je mi jasné, že je to otázka momentální nálady a vkusu. Kombinace sportu, muzikálu a romantické komedie se nevidí často a v této skoro čtyřhodinové stopáži představuje opravdu mistrovský kus. Film totiž ani chvilku nenudí, čas vám krásně plyne, NESKUTEČNĚ chytlavé písničky!!! a exotika. Skvělý film, pokud hledáte vyplnění deštivého odpoledne. I Pán prstenů je kratší! :) ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

I kdyz jsem pred davnymi lety v Ahmedabadu na zapase kriketu byl. Je mi tento sport cizi a samotny filmovy zapas je pro naseho vetsinoveho divaka asi utrpenim. Celkove je to ale hezky film s peknym pribehem. Postava kapitana Russela je vyborne napsana i zahrana. Pisnicky a tanecky bavily jako vzdy. Skoda nevyrazne indicke herecky v hlavni roli. Jinak ale tuhle pohadku mohu doporucit i pres svou silenou stopaz. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ať muslim či hind, ať z té či oné kasty, jsme jeden tým a bojujeme za nás všechny. Lagaan poutavým i vtipným způsobem spojuje odpor Indů proti britské koloniální nadvládě se vznikem jejich (paradoxně britského) národního sportu. A jestliže nerozumíte kriketu, vůbec nevadí, máte tak polovinu filmu k pochopení jeho pravidel přímo během hry. Ukázkové hry podle bollywoodských pravidel a s opravdu krásnými tanečními čísly. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najdlhší film o krikete aký som videl a aj tak mám pocit, že tej hre vôbec nechápem. Ashutosh Gowariker vytvoril krásny film o sile priateľstva a o čistej duši. Stret Anglicka a Indie je tu zobrazený bez výraznejších prešľapov a aj napriek dĺžke, film nevybočuje žánrovo v druhej polovici z načrtnutej fabuly, ako to robí väčšina Indických filmov, ale sleduje celý spor, kde hlavne finálnemu stretu môže bez výčitiek venovať celú hodinu. Hlavným ťahúňom je samozrejme Aamir Khan, ktorý je herecky na mojom pomyselnom rebríčku Indických osobností na úplnom vrchole. No a samozrejme nesmie chýbať hudba A.R. Rahmana, ktorá sa zvukmi prikláňa k tomu tradičnejšiemu, čím má v sebe značne spirituálnejších charakter. Film je veľmi pekný aj napriek svojej vražednej dĺžky. Možno nepatrí k tomu najlepšiemu čo som videl, ale rozhodne sa za seba nemusí hanbiť. Oscarová nominácia bola oprávnená. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama