Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Recenze (319)

Platom 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, který je ztvárněný ne úplně sympatickou avšak velmi propracovanou animací, která ho táhne až na výsluní žánru anime. Každopádně... Osobně mi děj připadal celkem zdlouhavý a opět zde nebylo nouze o typické "japonské divnosti", které jsou v podobných snímcích již tradiční. ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Šest tučných svazků komiksové bible kompresovaných do laserového paprsku, co svojí intenzitou nedá nežasnout i předlohou nepolíbeným. Boží, byť komiks je ještě božštější! ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Vidět tenhle skvost po tolika letech na velkém plátně..... to je prostě bomba. Kdysi jsem tomu dal 5 hvězdiček a dnes bych klidně přidal i šestou. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Tématem je to ne tak úplně originální sci-fi (ve své době ale možná originální byla, nevim) ale zpracováním se řadí k tomu nejlepšímu, co bylo v Zemi Vycházejícího Slunce "načmáráno". ()

Quipido 

všechny recenze uživatele

Dost dobře nechápu, jak může být film skoro stejně starý jako jsem já sám takhle technicky strhující. U animovaných filmů to pokládám za důležitou složku a tady se to tedy opravdu povedlo. Příběh samotný je pak podivný, vymykající se standartním šablonám a já si ho užil beze zbytku. ()

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Bolo to také, aké som sa obával, že to bude – popletené, rýchle, fantazijné a napokon nudné. Žiaľ, vôbec ma to nechytilo ani svojou zápletkou, ani spracovaním, ani animáciou, teda v podstate ničím. Mnohé dejové prvky som nepochopil, no ani som sa ich veľmi nesnažil pochopiť. Napriek tomu je Akira miestami napínavý film, ktorý určite dokáže zaujať niektoré druhy divákov. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší anime musí vypadat jinak. Myslím dějově. Musí směřovat odněkud někam. Tady je to jen hezky nakreslená patlanina scén, které občas nedávají moc smysl. V tom fofru, jak se mění děj, se divák ztrácí a jen se mu předkládají další a další události jako by se "nechumelilo". Bolela mě z toho ke konci hlava. Dát to na hodinovou stopáž by bylo velmi příhodné. Japonci dělají většinou strašně filozofické a nicneříkající matlaniny všech žánrů. i když hezky animovaných, někdy se ale povede opravdu skvostný a poutavý kousek. Co se týče mne, tak ale Akira mezi ně nepatří. ()

bery71 

všechny recenze uživatele

První hodina world buildingu je výborná. V druhé polovině ovšem na výstavbu světa nenaváže stejně kvalitní výstavba příběhu a ten se spíše motá než staví. Neumím si moc užívat over complicated natahovaný scénáře. Je to jízda a je to krásný, ale bál bych se to někomu doporučit, aniž bych ho kvalitně připravil na to, co ho čeká. Z filmu mám pocity. A jsou zajímavý a chtěl bych více, ale myslím, že hlubší pointu to nemá (nebo jsem ji nepochopil). Pokud ovšem nechcete za pointu považovat, že s velkou mocí přichází velký průsery a že šrámy z dětství se s časem nehojí, ale hnisaj, ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Animovaný snímek, který se do dnešní doby řadí mezí nejlepší klasiky svého žánru a zpracování. Prostě kult v rámci japonské anime, který se v této kategorii stal filmovým milníkem, neboť přinesl pozornost na mezinárodní úrovni. Snímek má silný děj v kombinaci s dobrými kresbami podpořené výtečným soundtrackem. Ale je dosti složitý ve své hloubce, takže mezinárodní úspěch je svým způsobem překvapující. Co si budeme povídat, stylu anime většina nerozumí ani dnes. Fascinující je hlavně kresba a na animovaný film vcelku odvážné akční scény, do doby uvedení v animovaném filmu neviděné. Už ten začátek je úchvatný. Silné dialogy, dobře zpracované charaktery postav, zmíněný soundtrack a tím vzniklá celková atmosféra. Animovaný snímek pro dospělé, který se zabývá stále aktuálními tématy, jako je odcizení společnosti, přátelství a destruktivní povaha lidstva. V podstatě nadčasové téma, které může oslovit kdykoliv a v kterékoliv době. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neměl moc v lásce anime. Ale Akira mi dokazuje, že existují i takové druhy anime, které se můžou líbit jejich odpůrcům. Příběh mě uchvátil na první dobrou, díky jeho existencionálnímu pojetí. Do filmu se rychle pronikne a plyne opravdu svižně. Kabátek cyberpunku tomu sluší náramně a líbil se mi i soundtrack, který nebyl nejhlavnější, ale vždy ve správnou chvíli na sebe upozornil. 85% ()

Folky 

všechny recenze uživatele

V cca první polovině spíš fajn podívaná, ve druhé nadupaná jízda. Nedivím se, že se z toho stal takový kult. ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Cyberpunk je snad navhodnejsi "zaner" pre anime.. hrany ci iny typ filmu, rozhodne nemoze naplnit cely potencial tak kvalitnych scenarov ako je to napr. pri Akir-ovi. Neuveritelne ze film je z 88meho, nejaky retro nadych (v predstavach tvorcov o blizkej buducnosti) vobec nie je citit, nehovoriac o animacii, ktora ani zdaleka nevyzera na 25 rokov. Vonkoncom sa nepovazujem za anime-znalca: no u mna Akira predstavuje skvely balans medzi akcnou, filozofickou i akousi vizionarskou rovinou vo svojo zanri; dve hodiny stopaze toho stihaju neuveritelne vela. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Moje první seriózní seznámení s japonským filmovým anime. V některých ohledech Akira moje očekávání celkem uspokojivě splnila v některých zase o něco méně. Celkově ale rozhodně nestrhla a nedokázala výrazněji nadchnoout žádným momentem. 4* ale pokud tak spíše směrem dolů. ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Kvalitka, dnes uz legenda. Neo Tokyo je spravene perfektne - temne, pochmurne spinave. Asi po 45 minut sa to zvhrne na psychodelicky naklad, ked sa ma aj pozorny divak problem orientovat v udalostiach. Cele niekolko krat preklopit a pomiesat a mame tu zaver aky sa len tak nevidi. Len ci to filmu prospelo, o tom mozno polemizovat. Urcite velmi dobre, ale az prilis prekombinovane. ()

Kroup4 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi největší fanoušky anime.Ale přes kamaráda jsem se k anime dostal a první co jsem viděl bylo právě tohle.Odstřelilo mě to.Byl jsem nadšen,překvapen,uchvácen.Myslím že i mezi lidmi co se pohybují v anime světě je to jeden z nejlepších anime filmů vůbec. ()

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama