Reklama

Reklama

Chlapci ze sousedství

  • Česko Děti ulice (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režijný debut černošského režiséra Johna Singletona sleduje osudy troch chlapcov v černošskom ghette South Central v Los Angeles. Stretávame sa s nimi ako s desaťročnými a potom znovu po siedmych rokoch: jeden z nich sa stáva obeťou zločinu a druhý mieni jeho smrť brutálnym spôsobom pomstiť. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

inutihar 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který by všichni teenageři s placatými kšiltovkami měli vidět, aby poznali skutečné kořeny gangsta kultury a došlo jim, jak moc je to dnes jen póza. Na doplnění pak můžou dát opravdovou old school v podobě Beat Street, která je starší než většina z nich. Ale to Chlapci ze sousedství taky. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

"Konkureční" Říše drog mě málem odradila i od tohohle filmu. Zbytečně. Chlapci ze sousedství ukazují také život v ghettu a drogy, drsná mluva a frajeření k tomu patří... ale tady je i něco více. Film nesází na prvoplánové násilí, rap a drsný kecy, ale na příběh o dvou kamarádech z dětství kteří chtějí něco dokázat. Všechny náležitosti ghetta jsou ukazovány i tady, ale jen tak mimochodem a o to je příběh silnější. Herci, hlavně skvělý Fishburne v roli otce, ale i dvojice mladých budoucích hvězd Gooding jr. a Chestnut jsou fantastičtí, nejvíce mě ale překvapil Ice Cube, kterého jsem snad poprvé viděl i něco hrát. A konec... ten je hodně smutnej... hlavně ten dodatek. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Magnum opus černošského filmu. Singletonove veľdielo. Míľnik (nielen sociálnej) kinematografie. Obraz južných štvrtí Los Angeles v ranných 90. rokoch s dôrazom na dôležitosť otcovstva a silnej rodičovskej figúry v živote mládeže z geta, odkiaľ niet úniku a kde "either you're with me or against me" platí viac než kdekoľvek inde. Boyz n the Hood, ktorý aj vo svojich najsilnejších scénach nebol dramatizáciou, ale čírim zrkadlením reality, kde sa snímané zlo zdá pritiahnuté za vlasy, no v skutočnosti len autenticky dokumentuje isté časy a miesta. Miesta, kde zle odbočíš = skapeš. Oblečieš nesprávnu farbu = skapeš. Miesta, kde wannabes neexistovali, lebo by neprežili. Miesta, kde krv prestáva tiecť až vtedy, keď zostáva stáť posledný. Kolotoč násilia, ktorý nepozná slovo "zastaviť." Dielo, ktoré ti spolu s Menace II Society vysvetlí, čo znamenalo žiť v hoodoch Mesta anjelov pred príchodom nového milénia a s menšími obmenami aj po ňom. --- "You're not any less of a man, if you don't pull the trigger. You're not necessarily a man, if you do." ♪♫ // Film, ktorý aktívne ovplyvnil a zmenil trajektóriu môjho života. Film, po ktorého prvom dopozeraní (ruka v ruke v kulminácii s predchádzajúcim záujmom o tému) som zostal nehybne stáť v sprche pod prúdom horúcej vody 40 minút. Film, ktorému ďakujem za veľa a zároveň preklínam, že som ho niekedy videl. (2013) (26.11.2014) (2-4.2015) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je krásná ukázka toho, co vlastně představuje život v ghettu. Mluví se o rasismu, ale ta nenávist není jen směr bílí-černí, ale je i ve směru černí-černí. Stejně jako je mezi bílými. Jednoduše, prostě nejde o to, jakou barvu pleti má, zabíjet se mezi sebou budou lidé pořád a je jedno, z jak banálních to bude důvodů, jestli pro peníze anebo pro pomstu. Je tu jen naděje, že se někomu podaří uniknout. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Jen silné osobnosti se dokázaly vyhrabat z černošského gheta konce minulého století (v porovnání s našimi cikánskými ghety vypadá tohle černošské jako milionářská čtvrť, kde se ale moc zabíjí). Mladý Gooding toporný, Fishburne a Cube skvělí. Zdlouhavé, nevyrovnané, vydržel jsem díky zvědavosti, jak tohle asi tak může dopadnout: 55% (1087 hodnotících, 80%). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (24)

  • Volkswagen Beatle, ktorý vo filme vlastní Tre (Cuba Gooding Jr.), nie je jedno a to isté auto. Počas scén, kde jazdí so spustenou strechou, sa jedná o Cabriolet I. typ 17 z roku 1990 a počas scén, kde jazdí s nasadenou strechou, ide o Convertible typ 1 z roku 1971. Auto Ferrisa (Raymond D. Turner) je Hyundai Excel X1 z roku 1988. (Real Tom Hardy)
  • Laurence Fishburne, který ztvárnil otce postavy Cuby Goodinga Jr., je starší pouze o 6,5 let. (Ignus.cz)
  • Tre Styles (Cuba Gooding Jr.) ve filmu vlastní a používá vůz Volkswagen Beetle. (lskala)

Související novinky

Zemřel americký režisér John Singleton

Zemřel americký režisér John Singleton

30.04.2019

Ve věku 51 let zemřel americký scenárista a režisér Daniel John Singleton. Jeho filmovým debutem byl snímek Chlapci ze sousedství s Laurencem Fishburnem a Cubou Goodingem Jr., za který byl nominován… (více)

Reklama

Reklama