Reklama

Reklama

Nechte je všechny mluvit

  • USA Let Them All Talk (více)
Trailer

Snímek Nechte je všechny mluvit od režiséra Stevena Soderbergha vypráví příběh slavné spisovatelky (Meryl Streepová), která se vydá na cestu se svými dlouholetými přítelkyněmi (Candice Bergenová a Dianne Wiestová), aby se pobavila a vyléčila staré rány. Připojí se k nim i její synovec (Lucas Hedges), který se o dámy stará a přitom se zamiluje do mladé literární agentky (Gemma Chanová). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

Marze 

všechny recenze uživatele

"Nechte je všechny mluvit" nabízí dost překvapení, příjemnou náladu, pěknou kompozici obrazů což kompenzuje dramatickou prázdnotu. Téma je přátelství a zkušenost. Hrají zde tři herecké legendy - Streepová, Wiestová a Bergenová. Jsou zde pěkné hlášky jako "je stará, je ji 26", "je to jako leštit vázu, kde se celý dům rozpadá", "jenom jedno slovo je správné a dlouho mi trvá než ho najdu. Třeba na parníku "výlet" je slovo povrchní a pošetilé, je to "plavba", výlet do neznáma. Na luxusním parníku na týdenní plavbě Pacifikem spisovatelce dělá společnost empatická "vrba" Susan a exrovertní Roberta . Tedy téma pojednávající o literatuře, stárnutí a přátelství. Jenže toto vyprávění bylo rozbito. Většina filmařů by banální improvizované konverzace bez scénáře vystříhala do koše. Některé dialogy totiž směřují do prázdna rozplyzlosti. Ale o záplavu prázdných řečí vůbec nejde. Skryté významy se postupem času odhalují. To hlavní Soderbergh divákovi sděluje mezi řádky. Všechny vnějškové efekty ignoruje až vše působí starosvětsky. Jak divákovi naznačí jedna z žen, postavy jsou zahleděné do sebe a kamera občas ukáže neuroticky studené atmosférické obrazy podpalubí. Vztahy postav začnete poznávat důkladněji až v závěru. Kdo se dodívá až do konce přes pomalé tempo, bude odměněn třemi pointami, kterých si ale při malé pozornosti nemusíte vůbec všimnout. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najväčšia Soderberghova devíza je, že dokáže prilákať veľké mená na nezaujímavé a všedné námety. Nechápem ako sa mu to darí, ale doba, kedy robil originálne filmy je preč. Občas sa mu podarí niečo s potenciálom, ale pre mňa tie filmy vyšumia do prázdna príliš rýchlo. Let them all talk je presne takým filmom. Nesympatické postavy v krásnom prostredí výletnej lode, kedy riešia svoje malicherné myšlienky a pocity, ale zároveň si svojim správaním vytvárajú stenu cez ktorú sa, ako divák, nemám možnosť dostať. Postavy sú chladné, nezáživné a tých pár momentov, kedy tam prebleskne náznak emócie, sa väčšinou odohrávajú keď sú postavy ticho. Čo kupodivu nie je až tak často. Dávam slabé tri, lebo sa to aj napriek dĺžke nepozeralo zle. Kameru to malo dobrú, rovnako aj hudbu. A Wiestová značne všetkých herecky prevyšovala. Na konci ale zostáva zase raz otázka. Pre koho ten Soderbergh tie filmy vlastne točí? ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Meno Soderbergh vo mne vzbudilo očakávania. Neisté, ale predsa, lebo ten muž má v sebe silnú filmárinu. Niekedy mu to vyjde (Vedľajšie účinky, Dannyho trilógia, Erin Brockovich), inokedy ma neohúri (Solaris), ale v každom prípade nikdy nenatočil vyložene zlý film. Toto je však naozaj slabší kúsok. Jedine, čo ma zaujímalo bola zaľúbená linka s Gemmou Chan. Ale tie konverzačky Meryl Streep o knihách a postavách, ktoré nikto nepozná ma nebavili, ani dialóg, kde dve stareny spomínajú na švédsku trojku. Nakoniec sa to ale v druhej polovici začalo celkom zlučovať a zrazu filozofické reči začali dávať zmysel. A taká je aj pointa filmu. Filozofia, múdre myšlienky, ktoré ostávajú až za hrob. V tomto prípade doslova. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Staršie ženy si hľadajú starších partnerov na úrovni, starší muži si hľadajú mladšie partnerky či milenky. A môžete byť aj Meryl Streep, Candice Bergen a Dianne Wiest, ktorých postavy pred niekoľkými desaťročiami s mužmi isto problémy nemali. Máloktorý film ukazuje túto realitu až tak sarkasticky kruto, ženám sa už asi aj pletú dátumy svadieb a rozvodov. Soderbergh sa ale iba touto témou nezdržuje, dôležité sú aj vzťahy medzi ženami, peniaze a tvorivá kríza. Je to zaujímavé, ale Soderberghov štýl mi v takomto type filmu nesedí (nemyslím art vs. komercia, ale skôr typ snímania alebo štýl rozprávania), mám ale chrobáka v hlave ohľadom nutnosti druhého pozretia. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Soderbergh říznutý Woody Allenem, se špetkou dogmy 95 a Meryl Streep v roli intelektuální spisovatelky na palubě záoceánského luxusního kolosu? Ano, prosím! Soderbergh natočil nenápadný majstrštyk, břitkou konverzační dramedy, kde většinu dialogů (které tvoří 95 % filmu) improvizovali herci sami (sic!) na základě kostry příběhu Deborah Eisenberg. Navíc nataáčení proběhlo během skutečné plavby a použilo se jen přirozeného osvětlení a světla. Výsledek je ohromující. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Hlavní tři hrdinky filmu (Meryl Streep, Dianne Wiest a Candice Bergen) několikrát během filmu odkazují na skutečnost, že spolu chodily na vysokou školu, jeji název však není nikdy explicitně zmíněn. Postava Candice Bergen však v mnoha scénách nosí třičko „Longhorn“, což je název univerzitního týmu amerického fotbalu spadajícího pod Texaskou univerzitu v Austinu. (jezurka42)
  • Jak je u režiséra Stevena Soderbergha obvyklé, tak si svůj film sám sestříhal (pod pseudonymem Mary Ann Bernard) a také se postavil za kameru (pod pseudonymem Peter Andrews). (Kuzmik)
  • Cestující na palubě Queen Mary 2 neměli o natáčení tušení. V místě jednotlivých scén byly umístěny pouze značky, díky kterým si většina cestujících ani nevšimla, že se jedná o natáčení snímku. (Kuzmik)

Reklama

Reklama