foto

Dianne Wiest

  • nar. 28.3.1948 (70 let)
    Kansas City, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dianne Wiest se narodila jako dcera plukovníka, takže již v útlém věku procestovala mnohé vojenské základny v USA i Německu. Později studovala dramatické umění na University of Maryland a následně se připojila k zájezdovému divadlu American Shakespeare Company. Dostala se až do New Yorku, kde se však ze začátku moc neprosadila, a tak si vydělávala jako servírka a prodavačka.

Od počátku 70. let vystřídala mnohá angažmá v různých souborech. V roce 1977 se stala členkou newyorského Public Theatre, kde vydržela až do roku 1982, kdy se konečně dostala na Broadway. Tam ztvárnila Desdemonu v Shakespearově Othellovi a následně roku 1984 hrála ve hře Arthura Millera Po pádu. Větší úspěchy však slavila na mimobroadwayských scénách, kde za své výkony obdržela dvě ceny Obie. V roce 1985 dokonce režírovala na Williamstown Festivalu v Massachusetts hru o britském básníkovi Wilfredu Owenovi a spisovateli Siegfriedu Sasoonovi Nic o hrdinech.

Na filmovém plátně se jí podařilo prosadit zejména ve filmech Woodyho Allena, který v ní nalezl ideální představitelku mnoha svých filmových postav: prostitutka Emma v romantické fantazii PURPUROVÁ RŮŽE Z KÁHIRY, beznadějně neprovdatelná tetička Bea v nostalgické retrokomedii ZLATÉ ČÁSY RÁDIA, flirtující intelektuálka Stephanie v komorním psychologickém dramatu ZÁŘÍ a především nestálá a trochu excentrická herečka Holly, za jejíž ztvárnění v hořké komedii HANA A JEJÍ SESTRY byla poctěna Oscarem.

Svým komickým výkonem, jaký podala v úloze ambiciózní, ale přihlouplé dcery gangsterského bosse v komedii VÝSTŘELY NA BRODWAYI, si zajistila druhého a zatím posledního Oscara a Zlatý glóbus. V 80. letech žila tři roky s manažerem Samem Cohnem.

Karolína "vernerka" Vernerová

Herecká filmografie

Filmy

2018 Pašerák
2015 Five Nights in Maine
Sisters
2014 The Humbling
2013 Poe
2012 Drahoušek k zakousnutí
Neobyčejný život Timothyho Greena
The Corrections (TV film)
2011 Nadějný rok
2010 Králičí nora
2009 Rage
2008 Cestující
Synecdoche, New York
2007 Dedication
Život podle Dana
2006 Průvodce k rozpoznání tvých svatých
2005 Roboti
2004 Hořké vzpomínky (TV film)
Stupeň 6: Dny totální zkázy (TV film)
2002 Merci Docteur Rey
2001 Jmenuji se Sam
Not Afraid, Not Afraid
1999 Simple Life of Noah Dearborn, The (TV film)
1998 Magická posedlost
Zaříkávač koní
1996 Ptačí klec
Spiklenci
1995 Drunks
1994 Poldové a zloději
Skaut
Výstřely na Broadwayi
1991 Človíček Tate
1990 Střihoruký Edward
1989 Cookie
Rodičovství
1988 Zářivá světla velkoměsta
1987 Bigfoot (TV film)
Zlaté časy rádia
Ztracení chlapci
Září
1986 Hana a její sestry
1985 Purpurová růže z Káhiry
1984 Footloose
Zamilován
1983 Face of Rage, The (TV film)
Independence Day
1982 Tančím, jak nejrychleji dovedu
Zeď (TV film)
1980 Jsem na řadě
1978 Out of Our Father's House (TV film)
1975 Zalmen: or, The Madness of God (TV film)

TV seriály

2019 Rodinka na kousky (TV seriál)
Epizoda 22 (S04E22)
Epizoda 21 (S04E21)
Epizoda 20 (S04E20)
další epizody (22)
2018 Rodinka na kousky (TV seriál)
Parents Ancestry Coupon Chaperone (S03E14)
Therapy Cheating Shoes Movie (S03E13)
Toilet Shaving Stuck Fertility (S03E12)
další epizody (6)
2017 Rodinka na kousky (TV seriál)
The Twelve Shorts of Christmas (S03E08)
Thirty-Five Teacher Escape Lottery (S03E07)
Waffle Permission Kidless Boyfriend (S03E06)
další epizody (22)
2016 Rodinka na kousky (TV seriál)
Window Vanity Dress Grace (S02E08)
Swim Survivor Zen Talk (S02E07)
Boxing Opinion Spider Beard (S02E06)
další epizody (19)
2015 Rodinka na kousky (TV seriál)
College Stealing Santa Caroling (S01E11)
Burn Vasectomy Milkshake Pong (S01E10)
Hospital Boudoir Time-Out Namaste (S01E09)
další epizody (11)
2014 Černá listina (TV seriál)
The Judge (No. 57) (S01E15)
2009 V odborné péči (TV seriál)
Gina - týden 7. (S02E35)
Gina - týden 6. (S02E30)
Gina - týden 5. (S02E25)
další epizody (7)
2008 The Return of Jezebel James (TV seriál)
V odborné péči (TV seriál)
Paul a Gina - týden 9. (S01E43)
Paul a Gina - týden 8. (S01E40)
Paul a Gina - týden 7. (S01E35)
další epizody (10)
2002 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Chameleon (S04E01)
Právo a pořádek (TV seriál)
Patriot (S12E24)
Oxymoron (S12E23)
Attorney Client (S12E22)
další epizody (15)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Krvavé zlato (S01E01)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Výsměch (S03E10)
Právo a pořádek (TV seriál)
3 Dawg Night (S12E09)
The Fire This Time (S12E08)
Myth of Fingerprints (S12E07)
další epizody (24)
2000 Desáté království (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Thin Ice (S11E08)
Burn Baby Burn (S11E06)
Return (S11E05)
další epizody (7)

Dokumentární

2012 Woody Allen
2001 Echoes from the White House
2000 10th Kingdom: The Making of an Epic, The
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1990 In the Director's Chair: The Man Who Invented Edward Scissorhands (TV film)

TV pořady

2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
1998 Visions of Grace: Robert Redford and 'The Horse Whisperer' (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace