Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Nemůžu než nevzpomenout na svůj lyžák na základce a potom na gymplu. Jak vidno, je to pořád dost podobný. Pití, opačné pohlaví a zase to pití. Vtipní jízda, žádnej prudkej sjezd, ale spíš výlet na běžkách a navíc s pěknou hudbou Zdeňka Johna + sympatickej blonďák Radek. DVD: Velmi originální menu rozdělující obrazovku na sněženky a machry, filmografie R. Johna, K. Smyczka a několika herců, krátká fotogalerie a 2 rozhovory s tvůrci (spíše vzpomínání na natáčení). Na tak (relativně) starý film vcelku svižné dvd bonusy. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ked' som to videl prvý krát, zhruba tak pred 40timi rokmi, váľal som sa od smiechu, ale i mal ťažkú depku z toho záveru. Dnes, s odstupom času, ponechávam hodnotenie kvôli nostalgii  k detstvu, v ktorom som vyrastal a kvôli dobe, kedy leto bolo letom a zima naozajstnou zimou. Pohodová coming -of - age dramédia z môjho pohľadu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zlaté časy socialismu a tehdejší mládeže. Co si budeme povídat. Bezstarostná doba kdy člověk nemusel mít skoro mozek! Povinný lyžařský výcvik pochopitelně ani mě neminul, a můžu vám na rovinu a upřímně říct že to tehdy stálo vtom Špindlu také zato! A to jsem byl ještě o něco mladší! Nikdo tehdy jako dnes nekoukal kdo má jaké lyže, jakou má výbavu, a jakou třeba i tu posr.n.u bundu! Téměř žádné rozdíli, všichni si byli rovni a byl alespoň klid. Ale zpět k filmu: Filmu samozřejmě z mého pohledu nejde dát ani za pět a myslím si že ani za čtyři. Vysvětlení je jednoduché. Film v uvozovkách chápeme jen mi Češi (humor nám vlastní), pro cizince to je jen španělská vesnice a téměř bezvýznamný kýč, který by nemohl a ani nemůže konkurovat téměř v žádné kategorii. Hodnotím samozřejmě s odstupem času (tedy dnes), kdyby existovala CSFD už tehdy asi bych jako tehdejší mladík a nebo třeba dnešní teenager dal jednoznačně za pět. Film je ve své kategorii samozřejmě jeden z těch lepších (ne-li právě ten nejlepší) a to bez debat, podobné filmy se už dnes netočí a stěží by se už i natočili. Nějací Snowboarďáci a Rafťáci tomu to nemůžou vůbec konkurovat, ba naopak vůbec je nemůžeme s tímto filmem srovnávat. Jiná doba, jiní lidé, jiné myšlení, státní kinematografie, žádná komerce a průmysl, film jako rychle prodejné zboží atd. Herci pro tento film byli vybráni myslím si že vcelku ideálně, kdo mi tam tak trochu neseděl byl ten mladý nesympatický a vševědoucí instruktor Vláďa (Pavel Marek). Jak já jsem ho tehdy nenáviděl, vše jim vždy s chutí překazil a stále se jen vychloubal.. Michal Suchánek z toho tenkrát koukala pomalu ještě nevinnost (ale hrát uměl), kdyby tak tušil co z něj za pár let vyroste jakým směrem se vydá, a jakým podbízivým humorem nás dnes bude oblbovat! ..Samozřejmě o jeho učinkování ve filmech v té době se tady nemá cenu rozepisovat, protože všichni asi víme co bylo tou pravou příčinou..? Ale budiž tomu neupírám, on zato nemohl. Nejpříjemněji na mě z tohoto filmu ale přesto působila role jíž ztvárnil Radek Převrátil (Václav Kopta) s takovým až téměř filosofickým pojetím, a samozřejmě "živel" téměř protistátní Viky Cabadaj (Jan Duchoslav). Film jehož kvality obdivují nejen dnešní mladí ale i třeba ti kterým zrovna po celé ty dlouhé generace nic neříkal, a film který se určitě vryl do paměti nejednomu filmovému puberťákovi. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Film, z něhož mnohé hlášky již dávno zlidověly a sám se již dá považovat za klasický snímek. Já jej však poprvé viděl až nyní a bavil mě. Brzobohatý s Freimanovou byli skvělí a pobavilo i obsazení dalších rolí. V lecčem je sice příbeh šablonovitý a není prost klišé, ale ve výsledku to nevadí. Zejména závěr, jenž nelze považovat za obligátní happyend, jenž ke komediím obdobného ražení patří, činí tento počin zajímavějším. Na pokračování po letech jsem se chtěl původně vrhnout záhy, avšak po přečtení komentářů ztrácím odhodlání tak učinit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prosím vás, tady všichni píšou pořád dokola jednu stejnou hlášku, tak se chci zeptat - ten Viki Cabadaj, on má nějakou firmu na výrobu tlačných pružin..? Hořká komedie z období sladkého mládí, v které Smyczek předvádí lehkost a nenucený humor tam, kde Janák o generaci později tlačí na pilu, jejímž prostřednictvím chtějí hanební prcíři Kotek s Mádlem mermomocí něco přeříznout. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Inštruktor Vláďa Prťka (Pavel Marek) uviedol, že hlavný dôvod, prečo rolu prijal, bola jeho parťáčka vo filme - Marika Kardová (Eva Jeníčková). (Raccoon.city)
  • Veľa z detských hercov boli v skutočnosti študenti pražského gymnázia Nad Štolou. (Raccoon.city)
  • Na XXI. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve španělském Gijónu v roce 1983 získal snímek jednu z hlavních cen. (Cheeker)

Reklama

Reklama