Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (34)

  • Zhruba v 5. minutě filmu můžeme vidět na vratech plakát francouzského herce Alaina Delona. (joecole20)
  • Režisér Jaroslav Soukup zavzpomínal na natáčení: „Vítr v kapse je pro mě z pětašedesáti procent autobiografický. I já jsem šel po maturitě na průmyslovce v Plzni na rok před vojnou pracovat do Škodovky, takže ve filmu se odráží hodně toho, co jsem zažil. Velká výhoda byla, že jsme tenkrát mohli natáčet právě v mé rodné Plzni, kde mě znali, a přímo ve Škodovce. Ve všem nám vycházeli vstříc. Když jsme třeba potřebovali, aby byly za oknem vidět vysoké komíny, jak kouří, nebyl problém zařídit, aby komíny kouřily.“ (Komiks)
  • Sagvan Tofi si za honorář 3 500 Kčs pořídil brusle z Německa. (Fenk)
  • Motorka, na které ve filmu jezdil Cyril (Sagvan Tofi), byla česká Jawa ČZ 175, typ 487, vyráběná od roku 1980. (JARDAHONDA)
  • Film vznikl na zakázku Studia Barrandov, které si přálo snímek z pracovního prostředí. (Monco)
  • Původní námět na film Jaroslava Soukupa pojednává o partě spolužáků ze strojírenského podniku. Postavy měly být slušného charakteru a námět zaplňovat otázka, zda dojde ke schválení „zlepšováku“ jednoho z nich. Scenáristé Miroslav Vaic a Jaroslav Soukup se později shodli na tom, že skupina bude seškrtána na dva herce a ostatní postavy z party budou jen okrajové. Nejednalo se však o poslední změnu a scénář filmu byl ještě mnohokrát upraven. (Monco)
  • Tenkrát stál běžný film 6 milionů kčs, ale tvůrci ho natočili jen za 3 200 000 kčs. (cariada)
  • Film se prodal do 15 zemí, né ale do kin pouze do televizí. (cariada)
  • Film i bez reklam postupně nabíral počty diváky až na něj přišlo 1 900 000 díváků. (cariada)
  • Vo filme môžeme vidieť ako Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) a Cyril Čech (Sagvan Tofi) sledujú vlak do Paríža, ktorým sa chystá Cyril odísť k tete na návštevu. Tento vlak v skutočnosti jazdil a volal sa Západní expres (Praha – Frankfurt – Paríž). Vlak bol prevádzkovaný do roku 1993, počas celej éry komunistického Československa bol jedným z mála vlakov, ktoré pretínali Železnú oponu. Neskôr české dráhy obnovili jazdu tohto vlaku. Priamy vlak Praha – Paríž išiel naposledy v roku 2002, dnes je možné vlakom z Prahy do Paríža cestovať s dvoma prestupmi. (Raccoon.city)
  • Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) si kupuje v kníhkupectve knihu za 62 Kčs. Išlo o estónsku knihu s názvom "Täistuules" v preklade "V plnom vetre". Kniha je akýsi fotoalbum o mori a plachtení a bola vydaná pri príležitosti letných olympijských hier v Moskve 1980. (Raccoon.city)
  • Film tak trochu predbehol svoju dobu. Franta Kalaš (Jiří Kalužný) podá zlepšovací návrh na uhlovú frézovaciu hlavu. Tento patent bol skutočnosti schválený až v roku 1988. Spolupracovala a podala ho trojica inžinierov (Alois Zavřel, Josef Hromčík, Igor Holubář). (Raccoon.city)
  • Keď Ondrejov otec (Karel Vochoč) pozerá na začiatku filmu futbal, môžeme počuť z TV, že Rummenigge dáva gól a Bayern postupuje do ďalšieho kola. Išlo o odvetný zápas z druhého kola Poháru majstrov európskych zemí (predchodca Ligy majstrov) medzi klubmi Ajax Amsterdam a Bayernom Mníchov. Rummenigge vtedy iba znížil už iba na konečný stav 2:1 pre Ajax, ale nakoniec postupoval Bayern, lebo on doma zvíťazil 5:1. Neskôr Ondrejov otec sleduje zostrih z tretieho kola odvetného zápasu Poháru majstrov európskych zemí Baník Ostrava proti Bayernu Mníchov, ktorý v skutočnosti Bayer vyhral 2:4. Komentátor síce zahlási, že jedno gólový rozdiel stačil Bayernu k postupu do ďalšieho kola, ale po súčte obidvoch zápasov bol pomer gólov 6:2 pre Bayern. Z časového pohľadu to takisto nesedí, lebo v skutočnosti medzi zápasmi Ajax Amsterdam - Bayern Mníchov a Baník Ostrava - Bayern Mníchov uplynulo viac ako 4 mesiace, ale vo filme uplynulo iba niekoľko týždňov. (Raccoon.city)
  • Zorra Ulla Kesslerová (skladníčka Ilonka) čakala pri natáčaní filmu druhé dieťa s manželom Petrom Hapkom. To prvé im zomrelo. Dlho sa z hrozného zážitku nemohla spamätať. Keď dostala od režiséra Jaroslava Soukupa ponuku na rolu skladníčky Ilonky, verila, že príde na iné myšlienky. Dotočila na jar a v polovici septembra 1982 sa jej doma v Ríme narodila dcéra Petra Hapková, z ktorej je dnes speváčka. Preto má k filmu Vítr v kapse trochu iný vzťah. (Raccoon.city)
  • Po večeroch medzi natáčacími dňami Karel Augusta (majster Mádr zvaný Bondžorno) a Jiří Vala (majster Barbachán) pili tak intenzívne, že sa to niekedy natiahlo až do rána následkom čoho bolo natáčanie niekedy problematické. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) spomína, že keď videl film prvýkrát v projekcii, plakal. Prišlo mu ľúto, že vo filme na konci jeho postava zomrela. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama