Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (16)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. prosince 1985 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčelo se od 5. června do srpna 1985. Točilo se ve státech USA – Severní Karolína a Kalifornie, a v Africe – konkrétně v Keni. (Varan)
  • Laurence Fishburne, který zde ztvárnil roli hudebně nadaného Harpova (Willard E. Pugh) přítele Swaina, je v titulcích uveden ještě pod jménem Larry, které používal do začátku 90. let minulého století. (Tommassi3)
  • Hudbu k filmu složil Quincy Jones. Jedná se tak o jediný film Stevena Spielberga (kromě těch z počátku jeho kariéry), ke kterému nesložil hudbu John Williams. (DominikV)
  • Nářek dítěte v porodní scéně ve skutečnosti patří Spielbergovu synovi, který se narodil právě v průběhu natáčení. (Lavran)
  • Film režiséra Stevena Spielberga získal 11 nominací na Oscara, ale ani jednu sošku nezískal. (EMMY)
  • Predtým, ako Whoopi Goldberg naozaj dostala rolu Celie Johnson, Steven Spielberg ju požiadal, či by mohla predviesť jej vydarenú "Spook Show" súkromne pre neho a jeho 50 priateľov. Whoopi predviedla útržky "The Spook Show" a špeciálne pre túto príležitosť vymyslenú stand-up comedy "If E.T. landed in Oakland" - "Keby E.T. pristál v Oaklande" Stevenovi a dokonca aj Michaelovi Jacksonovi, ktorý bol medzi päťdesiatkou nadšencov prítomný. Úlohu samozrejme okamžite dostala. (martin1m2)
  • Kritika sa tiež týkala spôsobu, akým Steven Spielberg otupil ostrie niektorých kontroverzných prvkov knihy. Filmu to však neuškodilo, vyniesol totiž takmer 100 miliónov dolárov. (Tomco)
  • Samotný film vyvolal veľmi protikladné reakcie. Hlavne černošské publikum bolo rozladené a znepokojené tým, že sa biely režisér pokúsil o realizáciu tak intímneho príbehu z ich života. (Tomco)
  • Náklady na tento film sa vyšplhali "len" na veľmi prijateľných 15 miliónov dolárov. (Tomco)
  • Produkčná Kathleen Kennedyová prinútila Spielberga, aby si prečítal román Alice Walkerovej "Purpurová farba". Samotný režisér sa neskôr nechal počuť, že bežne nečíta knihy pre vlastné potešenie, ale touto knihou bol tak nadšený, že ju jednoducho musel zrežírovať. (Tomco)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama