foto

Dana Ivey

  • nar. 12.8.1941 (79 let)
    Atlanta, Georgia, USA

Biografie

Dana Robins Ivey je divadelná a filmová americká herečka. Narodila sa v Atlante v štáte Georgia. Jej matka je Mary Nell Ivey Santacroce (rodená McKoin), jej otec je Hugh Daugherty Ivey, neskôr sa jej rodičia  rozviedli. Má mladšieho brata Johna a nevlastného brata Erica Santacroca a jedného synovca Evana Santacroceho. Vysokoškolský diplom získala na Rollins College vo Winter Parku na Floride. Bola členkou ženského bratstva Phi Mu a získala Fulbrightov grant na štúdium drámy na London Academy of Music and Dramatic Art. Vo februári 2008 získala čestný doktorát na Rollins College. 

V rokoch 1974 až 1977 sa Dana predstavila v mnohých amerických a kanadských divadelných produkciách a pôsobila ako režisérka DramaTech v Atlante, rovnako ako jej matka pred ňou v rokoch 1949 až 1966. V roku 1981 debutovala na Broadwayi v dvoch malých úlohách v inscenácii "Macbeth" a "Present Laughter". V rokoch 2009-2016 si zahrala a zaúčinkovala v mnohých predstaveniach, ako napr. v newyorskej premiére vo filme "The Savannah Disputation" alebo "Happy Days" od Samuela Becketta, či dokonca aj v inscenácii "The School for Scandal" v divadle Lucille Lortel.
 
V roku 1978 Dana debutovala v televízii v telenovele Search for Tomorrow (od r. 1951). Medzi jej televízne počiny patrí hlavná úloha v sitkome Easy Street (od r. 1986), taktiež hosťovala v snímkach ako Zákon a poriadokFrasier, Sex v meste a Monk. Jej prvým filmom bolo sci-fi fantasy Bádatelia (1985).

Dana bola päťnásobne nominovaná na Tony Award, vďaka jej práci na Brodwayi. V roku 1997 získala cenu Drama Desk pre vynikajúcu herečku v osobitnej úlohe v divadelnej hre "The Last Night of Ballyhoo" a v hre "Sex a túžba". V roku 2008 ju uviedli do siene slávy amerického divadla.

Emanuela

Herecká filmografie

Filmy

2017 Krásný únik
2014 Za láskou do Paříže
2011 The Importance of Being Earnest
Černobílý svět
2009 Morganovi
2008 Město duchů
2007 Broken English
Křižovatka smrti 3 - Tentokráte v Paříži
2006 Very Serious Person, A
2003 Pravá blondýnka 2
2002 Láska s výstrahou
Orange County
2000 Kid
1999 Hodiny před popravou (TV film)
Walking Across Egypt
Úspěšný Mumford
1998 Podvodníci
Simon Birch
1995 Sabrina
Šarlatové písmeno
1993 Addamsova rodina 2
Dobrodružství Hucka Finna
Ročník 61 (TV film)
Samotář v Seattlu
Ďáblův advokát
1992 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
Ztracené dítě (TV film)
1991 Addamsova rodina
1990 Hamlet (TV film)
Pohlednice z Hollywoodu
1988 Jiná žena
The Appointments of Dennis Jennings
Špinaví, prohnilí lumpové
1986 Heartbreak House (TV film)
Hořkost
Sunday in the Park with George (TV film)
1985 Badatelé
Purpurová barva
1982 Little Gloria... Happy at Last (TV film)
Macbeth (TV film)

TV seriály

2015 Odd Mom Out (TV seriál)
Wheels Up (S01E01)
2013 Ve znamení raka (TV seriál)
Quality of Death (S04E03)
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Smaragdové město (S01E10)
Omezení rodiny (S01E06)
Keltský večer (S01E05)
další epizody (4)
2008 The Return of Jezebel James (TV seriál)
2005 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a druhý detektiv (S04E01)
2004 Sex ve městě (TV seriál)
Pryč z ruchu velkoměsta (S06E16)
2000 Oz (TV seriál)
The Bill of Wrongs (S04E03)
Obituaries (S04E02)
1997 Frasier (TV seriál)
Tři dny trapasů (S04E11)
1996 Zákon a pořádek (TV seriál)
Girlfriends (S06E20)
1995 Zločin v ulicích (TV seriál)
Law & Disorder (S03E15)
End Game (S03E14)
Dead End (S03E13)
1986 Easy Street (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky