Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

kalap 

všechny recenze uživatele

Ten film ma dostal a to pohľadom na Vietnam z iného uhla pohľadu , kde obria hrdinka je vietnamské dievča , ako hrášok a chlap , ako hora pri nej len vrávora a tak aj skonči. Zaujimavá presvedčovacia metoda k prostitucii: No tak daj im , ved ty si len ľahneš roztiahneš nohy a nerobiš nič a tí chlapi si to všetko oddrú a odrobia a ty ešte zarobiš. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Z vietnamské trilogie Olivera Stone mě tento film oslovil nejméně. Bylo velmi těžké zpracovat tak silný příběh do dvouhodinového filmu. Emocí bylo tak moc a tak rychle po sobě, že jsem je po celou dobu filmu nedokázala zpracovat - prožít. Navíc se mi pořád vkrádaly myšlenky, zda podobné tragédie zanechávají američtí vojáci i v jiných zemích, kde "šíří demokracii". Afghánistán, Irák či v okolí některé z 823 amerických základen rozmístěných ve více než 130 (ze 194) zemích světa. Snad o tom někdo podá svědectví jako Stone v tomto filmu. Průměrem hodnotím zpracování, nikoli příběh. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone .. Tady někde se pomyslně láme tvůrcova kvalita a filmy po tomto počinu již nedosahují nebeské kvality děl předešlých. Pozapomenutý film válečné éry Oliver Stone, který se potřetí vrací do Vietnamu. Tentokrát však více obšírněji a z jiného úhlu pohledu. Začíná ještě před velkou válkou, v období úpadku francouzské kolonizace, dává vyniknout síle přírodních scenérií, hodnotám venkovského lidu a rozkrývá počátky války politicko/občanské. V ní pak sleduje (autobiografické) strasti mladé dívky, které kulminují poznáním Amerického důstojníka a odchodem do USA (výborně vykreslený kontrastní přechod z bídy do konzumní společnosti). Zde už prostupuje příliš romanticko-dramatických momentů, které jsou ovšem nahromaděny v rychlém sledu a nejsou příliš působivé. Jako komplexní pohled na konflikt a důsledky na daného jedince a jeho rodinu rozhodně zajímavé. 70%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $5,864,949Tržby Celosvetovo $-║ Vietnamská vojna z pohľadu osadníkov, prináša iný pohľad než ten kde sa najviac prelievala krv, niežeby v malej osade mali zrovna pokoj od bojov a od tyranie Amerických vojakov či Vietcongu, práve naopak film prináša pohľad na ťažký život zúboženého obyvateľstva pod mocenskou vládou vojakov a je jedno ktorých, vždy nám je poukázané, že nič tu nie je sväté a vojna tu je ukázaná ako to najhoršie čo môže kohokoľvek stretnúť. Film ma aj svoju psychologickú rovinu, takže okrem vypätej vojnovej drámy tu zažijeme až hustú thrillerovú atmosféru po tom čo sa príbeh prenesie z územia Vietnamu do USA, kde peklo s trochu inou tvárou pokračuje. "Oliver Stone prináša týmto filmom veľmi silnú vojnovú drámu, spestrenú pekným vizuálnym poňatím nádhernej krajiny kde sa odohrávajú nepokoje, rovnako tak prináša aj skutočný obraz tej najzákernejšie tyranie odohrávajúcej sa cez vojnu." /85%/ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív musím napsat, že půvabná Le Ly v hlavní roli si mě získala od prvního momentu, ať už jako malá holčina, stejně tak jako dospívající slečna a posléze i jako maminka tří synů.. Její životní příběh uchopil Oliver Stone velmi zručně, přitom vnímavě a krásně, přes všechnu tu pustošivou, odpornou a hlavně naprosto nesmyslnou válku klade otázky, nabízí zamyšlení, podněcuje diváka k vlastnímu názoru.. No a já souzním, sice se slzama v očích nad lidskou krutostí, ale asi tvůrci rozumím.. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)
  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)

Reklama

Reklama