Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nevim no, ale já už asi nikdy nepřijdu na chuť těmhle starým "filmům pro pamětníky" (kdo vůbec vymyslel to debilní označení - paměť má snad každý ne? kdo přesně je pamětníkem - a čeho přesně - a kdo už ne a proč? a má tím být řečeno, že kdo pamětník není, pro toho ten film určen není? vždyť se tím pomíjí mj. to, že v době vzniku to žádné filmy pro pamětníky nebyly a byly zcela aktuální zprávou ze své doby), přijdou mi strašně zaseklé v době svého vzniku, ten humor mě moc neoslovuje (dílem proto, že hlavní postava mi je dost nesympatická - nevím, proč bych měl fandit někomu, kdo chodí do restaurace bez peněz a jezdí vlakem načerno - na tenhle druh humoru se prostě nedokážu naladit, navíc mi ten smích značně trpkne z vědomí toho, jak tam všude visí dvoujazyčné nápisy, protože se to natočilo v době Protektorátu, aby se obyvatelstvo trochu povyrazilo, zatímco se tady děly všechny ty hrozné věci); ten film mi je protivný i tím, jak ho televize do omrzení reprízuje a jak se tady z Burianova herectví udělala posvátná kráva, která se nesmí kritizovat (podobně jako Filipovského dabing nebo Menšíkovy historky) - ano, Přednosta stanice nezapře chaplinovskou inspiraci, ale kvalita Chaplinových filmů (které jsou podle mě na rozdíl od těch našich provinčních filmů pro pamětníky skutečně nadčasové) je podle mě o světelné roky jinde, a Chaplinova komika nesnese s tou Burianovou srovnání. Prostě jak jsem napsal hned zkraje, mám s tímhle filmem dost problém, a nemyslím si, že na něj někdy změním názor. Btw. přijde mi zajímavé, že se zde používá výraz "slepý pasažér" namísto dnešního "černý pasažér" - kdy se ze slepého stal černý? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice, ten nekouká jen na šíny. Přednosta stanice, ten umí prohnat mašiny. Přednosta stanice, to prazvláštní je tvor. Před ním se klaní semafor, šarže je hrozná, každej ho pozná, červený nos i čepice, to je přednosta stanice. Bremsák, ten má těžkej život, dře všechny koleje. Mašinfíra je jak černoch, celej vod voleje. Konduktér ten štípe lístky a holky do tváře, ten ve vlaku vlastně dělá jenom bachaře. Pan revizor reviduje každýho haranta, kouká kde by načapat moh černýho pasanta. Oficiál, adjunkt a generální inspektor, to všechno je přece proti nám jen fór. Přednosta stanice, ten nekouká jen na šíny. Přednosta stanice, ten umí prohnat mašiny. Přednosta stanice, to prazvláštní je tvor. Před ním se klaní semafor, šarže je hrozná, každej ho pozná, červený nos i čepice, to je přednosta stanice. *** ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi nestalo, že bych filmu plně odpustil celou třetinu stopáže, která se dle mého soudu výrazně nepovedla (zasmál jsem se dvakrát). Poprvé to ale přijít muselo. Zbylou hodinu si totiž Burian s Marvanem uloupili natolik, že jsem se prostě nemohl nesmát. Film se mimochodem hodí doporučit všem věkovým generacím, protože dialog "přednosty" o lístcích a zavazadlech je jako vystřižen z dnešní doby. I přes plné hodnocení řadím film na prozatímní druhé místo mezi burianovkami, Katakomby měly úroveň zábavnosti vyrovnanější. Rád bych zde něco jako obvykle ocitoval, ale co se dá dělat, když tu verbální stránku překonala scéna s telegrafem... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice je kultovní záležitost, přesto jsem ji poprvé viděl až nyní. Nespočetněkrát jsem slyšel její název v televizních upoutávkách, četl o tomto Svitákově počinu v tv programech či jiných filmově zaměřených tiskovinách. Svým příběhem je tento snímek značně poutavý, ústřední zápletka zaujme a obrovský podíl na tom mají brilantní herecké výkony legend české kinematografie, zejména pak Vlasty Buriana, Zity Kabátové a Jaroslava Marvana. U Přednosty stanice se divák skvěle pobaví, opravdu se zasměje grimasám pana Ťopky a dialogům mezi ním a generálním inspektorem drah Kokrhelem. Už dlouho jsem se takto nezasmál, tudíž o hodnocení nemám pochybnosti a dávám jednoznačně plný počet. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

A ten zajic na smetane je to opravdu zajic? ano je mate tu kocky? od vcerejska uz ne aha tak to si toho zajice radsi nedam musim rict ze takzvane filmy pro pametniky a veselohry z let tricatych a ctyricatych nejsou zrovna muj salek caje ale tohle je vyjimka genialni Burian tu od zacatku rozjizdi smrst naprosto vrazednych hlasek uz ta scena v restauraci ze ktery pochazi ta hlaska kterou jsem zminil je mazec a nejvetsi hardcore se rozjede ve chvili kdy se Burian prevlikne za prednostu a prida se k nemu Marvan jejich vzajemny dialogy jsou bezchybny a nejde se jim nesmat vy neprijimate zavazadla odkdy? od vcerejska odpoledne sem si to odhlasoval! no zkratka jedna z nejlepsich ceskych komedii jakou sem kdy videl psat neco dalsiho je zbytecny tenhle film je proste klasika ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Vo filme môžeme vidieť lokomotívy radu 310.0,1, prezývanú "Třistadesítka/Kafemlejnek", 354.0, prezývanú "Všudybylka/Pukl", 387.0, prezývanú "Mikádo", 456.010, ktorá bola americkej výroby, 464.023, prezývanú "Ušatá" a 524.0,2, prezývanú "Pětikolák". (Raccoon.city)
  • Když se černý pasažér Ťopka (Vlasta Burian) schovává před generálním inspektorem Kokrhelem (Jaroslav Marvan), je v kanceláři přednosty stanice na zdi na kalendáři dvanáctého. Po převlečení do uniformy se oba v této kanceláři setkávají a na kalendáři je jedenáctého. O pár obrazů později a poté po zbytek filmu, který se odehrává ve stejný den, je na kalendáři již správně dvanáctého. (bomber7)
  • V roku 1998 obsadil film v televíznej ankete divákov o najpopulárnejšiu českú filmovú komédiu storočia s názvom "Anketa České televize a Týdeníku Televize Volíme veselohru století" 6.miesto. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama