Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian tu vlastně hraje vyčuraného blbečka, ale je to tak roztomilý blbeček, kterému prostě neodoláte. Jaroslav Marvan je mu tady skutečně výtečným nahrávačem a společně prostě jedou. Zita Kabátová je doplňuje svou krásou a padne tam jako ulitá. Některé vtipy jsou opravdu tak skvělé, že se smíchu neubráníte. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pokud vás zaujme už část, která předchází hlavnímu dění na nástupišti, tak se nemusíte bát, že byste se potom nebavili, scéna v restauraci je totiž pouze taková lehčí ,,roštěná''... Ale pořádně se film rozjede, až když začne dělat čest svému jménu - tedy, jakmile se příběh už věnuje čistě příhodám na nádraží, kde se naplno projeví vytříbený humor Buriana s Marvanem a jejich společné dialogy a situace, které nestárnou... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Spusťte šraňky a hned je zase vytáhněte." Falešný přednosta stanice alias černý pasažér Ťopka se jako tornádo vrhnul do velení železniční stanice a já se přitom vždycky umlátím smíchy o telegraf. Prostě tečka, čárka, čárka, tečka, co na tom je? Jsou na tom hlášky, ksichty, situační komika a já se snad ani nestydím za to, že mi ke spokojenosti někdy stačí tak málo. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Přednosta stanice,ten nekouká jen na šíny..přednosta stanice,ten umí prohnat mašiny...přednosta stanice,to prazvláštní je tvor...před ním se klaní semafor,šarže je hrozná,každej ho pozná,červený nos i čepice,to je přednosta stanice." Můj oblíbený film v době, když jsem na něj jako malinký koukal s dědou, Burian vs. Marvan nezapomenutelné................ moje hodnocení = 8,5 z 10. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Nostalgie. Tento film jsem viděl už hodněkrát a pokaždé to je pro mě velice příjemný divácký zážitek plný smíchu, dokonce i teď, po několikaleté odmlce. Asi nejlepší film Vlasty Buriana (nebo možná vedle filmu Anton Špelec, ostrostřelec), který se zde střetl s dalším geniálním hercem Jaroslavem Marvanem, jemuž role pedantského revizora sedla dokonale. Film sice drží pohromadě jen tenká dějová linka, ale to tolik nevadí. Je to pro mě zvláštní představa, že v tak temné době, jakou rok 1941 nepochybně byl, mohla vzniknout komedie tak naládovaná hláškami, tak lehkomyslné a na duchu povzbudivé dílo, ale je to moc dobře a vážím si lidí, kteří i v těžkých časech dovedou rozdávat naději a pokoj, třeba skrze smích. Přednosta stanice je zasloužilým nositelem čtyř hvězd. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Film mal premiéru 12. apríla 1941, a to až v dvoch kinách, Blaník a Lucerna po dobu troch týždňov. (Raccoon.city)
  • Scéna, ve které Vlasta Burian (Ťopka) přijímá telegraf, je založena na osobní zkušenosti Jaroslava Marvana (Jiří Kokrhel), který se do podobné situace dostal na počátku 20. let, kdy pracoval jako poštmistr na Rutênia Subcarpáticai. Řekl o tom Burianovi, který to poté použil v tomto filmu. (Kulmon)
  • Necelé dva roky po natočení filmu spoločnosť, ktorá film natáčala a financovala, Brom-film, fakticky zanikla, lebo bol vydaný výnos ríšskeho protektora v Čechách a na Morave, na základe ktorého sa združili všetky filmové spoločnosti pod názov Kosmosfilm spol. s r.o. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama