Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přizpůsobivý nosič reklam Ťopka přespává v odstaveném vagónu, který je ovšem jednoho dne připojen k vlaku, jímž odjíždí na inspekční cestu generální inspektor drah Jiří Kokrhel. A tak se Ťopka bez vlastního přičinění stává černým pasažérem, a když je objeven a pronásledován, způsobí neplánovanou zastávku na malém, bezvýznamném nádražíčku v Mokré nad Soupravou. Místní přednosta stanice Anatol Jelen si však právě odskočil na zkoušku pěveckého sboru, čehož využije Ťopka. Oblékne se do jeho uniformy a začne se před přísným pohledem inspektora vydávat za přednostu. Jeho svérázné improvizace inspektora vyvádějí z míry, ale naštěstí je tu přednostova půvabná manželka Julie, která Ťopku kryje, aby pomohla nepřítomnému manželovi. Kvůli jeho chování se ale dostává do velmi obtížných situací. Kokrhel se do ženy zakouká a oslněn jejím půvabem přehlíží nejen Ťopkovu absolutní neschopnost a divoké improvizace, ale dokonce se rozhodne vyhovět přednostově žádosti o přeložení blíž ku Praze. Jenže v nejméně vhodnou chvíli se objeví skutečný přednosta stanice... (TV Nova)

(více)

Recenze (324)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je poměrně slabý. Ze scénky v restauraci se dalo třeba vydolovat trochu víc. Poté se Vlasta převleče za přednostu stanice. A zábava může začít. Marvan si toho svého inspektora vážně vychutnal. Vedle krále komiků se tento tehdy ještě figurkář, vůbec neztratil. Nádherně to mezi nimi jiskří a film stojí prakticky na nich. Scénky s ostatníma, by tam ani nemuseli být. A možná by to bylo tak lepší. Přestože je zde mnoho vtipných míst a v tak těžké době to muselo národu spravit náladu. Ty romantické zápletky navrch, ve kterých si jsou opět všichni nevěrní zase nefungují. Výslověně tak výborné komediální číslo kazí. Místo toho mohl být prostor pro nakousnutí dalších humorných situací, což je škoda. Ale já vím. Ta naivní filmařina zkřížená s vynikajcí komedií od vynikajcího komika k tomu patří. Ale je to jaksi nevyrovnané. Jako předpověď počasí. No. Tak 4 s odřenýma ušima, ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

To jsou jenom domněnky, pane. K věci! - No, kecy, jaký kecy?! Slavná Burianovka, která se po pomalejším začátku (i když scéna v restauraci je fantastická) postupně rozjíždí na plné obrátky. Když pan Ťopka vystoupí jako černý pasažér na nádražní stanici v Mokré - roztáčí se kolotoč neuvěřitelných událostí plných úžasného humoru a roztomilých omylů (plus Burianův skvělý sendvič ze tří kuřecích stehen). Souboje Burian versus Marvan - to je koncert mistrů. ()

Reklama

Mr.Floyd 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice....jednoducho nie je o čom, absloútna povinná záležitosť, ktorá nesmie uniknúť žiadnemu Čechovi či Slovákovi. Burianove filmy predstavujú vrchol česko-slovenského inteligentného humoru, ktorého je v Přednostovi na rozdávanie. Nezabudnuteľný zážitok, ktorý si po určitej dobe budete chcieť zopakovať. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian v poněkud komorněji vystřiženém filmu, který se vlastně celý odehrává na jedné železniční stanici, kde se pan Ťopka ukrývá coby černý pasažér a jak je u Buriana obvyklé, nedá mu to, aby ho uniforma nepřilákala a neoblékl si ji. Vlastně tu pak následují komické situace, jaké známe z jiných Burianových filmů počínaje C. a K. polním maršálkem. Opět mistrovské a nehynoucí dílko. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pokud vás zaujme už část, která předchází hlavnímu dění na nástupišti, tak se nemusíte bát, že byste se potom nebavili, scéna v restauraci je totiž pouze taková lehčí ,,roštěná''... Ale pořádně se film rozjede, až když začne dělat čest svému jménu - tedy, jakmile se příběh už věnuje čistě příhodám na nádraží, kde se naplno projeví vytříbený humor Buriana s Marvanem a jejich společné dialogy a situace, které nestárnou... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Situačná komédia bola natočená v rekordne krátkom čase v ateliéroch v Radliciach, pretože Barrandov a Hostivař obsadili Nemci. (Raccoon.city)
  • Scéna, ve které Vlasta Burian (Ťopka) přijímá telegraf, je založena na osobní zkušenosti Jaroslava Marvana (Jiří Kokrhel), který se do podobné situace dostal na počátku 20. let, kdy pracoval jako poštmistr na Rutênia Subcarpáticai. Řekl o tom Burianovi, který to poté použil v tomto filmu. (Kulmon)
  • Statkárova žena (Růžena Šlemrová) chce opäť držať jednu zo svojich drastických hroznových diét, ale celkom nelogicky to uvádza slovami: "Včera som mala zasa o pol kila menej, musím zhodiť dvadsať kíl." Logickejšie by bolo, keby sa rozhodla pre diétu, keby mala o pol kila viac a nie menej. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama