Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímkem Otevřená srdce, který v roce 2002 posbíral řadu skandinávských filmových cen, se nám představí nadějná dánská scenáristka a režisérka Susanne Bierová. Cecilie a Joachim jsou mladí a zamilovaní. Těší se na svatbu a spokojený společný život. Marie a Niels jsou manželé třicátníci, kteří vychovávají tři děti. Náhoda či osud změní životy obou párů. Jednoho dne potká Niels Cecilii. Stane se tak za zvláštních okolností, které příliš nepřejí lásce. Oba jsou jak zasaženi bleskem. Láska může někdy způsobit, že lidé ztratí kontrolu nad vším, čím doposud žili. Cecilie a Niles stojí před nejtěžším rozhodnutím svého života. Mají právo všechno zbořit a mají k tomu i dost odvahy? Film režisérky Susanne Bierové vypráví i o tom, co se stane, když do obyčejných všedních dní zasáhne tragická událost. Nic už není jako dřív, vše je podrobeno neúprosnému zkoumání smyslu a pravdivosti. Komorní příběh byl natočen ve stylu dánského manifestu Dogma, kterým mladí dánští tvůrci popírají některé postupy a manýry běžné filmové velkoprodukce a naopak zdůrazňují vnitřní pravdivost a neokázalost. Celkově jde o 28. snímek ve stylu Dogma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Filmy Susanne Bier patří u mě mezi vysoce hodnocené a ani tento nebude výjimkou. V tomto hraje v hlavní roli láska, která komplikuje dva dosud fungující vztahy. Téma je už mnohokrát ohrané, ale tento film vyzdvihují kvalitní herci a přirozené dialogy v běžných situacích. Zajímavé bylo pro mě i chování lidí ve vyspělé liberální společnosti, která není omezována starými tradicemi. Určitě bylo taky příjemné, že to není jen suché drama bez žádného humoru. Rozhodně film stojí k doporučení, i když každému nemusí sednout roztřesená ruční kamera, bez které by to však nebylo Dogma 95. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Asi bych nechtěla být s mužem ženy, která mi zmrzačí snoubence (nebo to byl zpočátku Ceciliin úmysl?))...vlastně mi to připomnělo Almodovára. Ale jinak krásná psychologická studie nešťastné události, která rozvířila větry v jedné dosti početné rodině. Ta kamera zabírající snové pasáže je velmi zajímavá. Na "umělecký" střih jsem si časem zvykla. Mikkelsen i Sonja byli oba sexy. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mladý pár sediaci v aute. Lúčenie. Ulica. Ďalšie auto. Zrážka. Nemocnica. Verdikt doktorov. Smútok. Útecha v náručí doktora. Nevera. Jeho rodina. Smútok číslo dva. Takto to plynie v jednotlivých bodoch, z ktorých každý je pre aktérov deja zásadný. Šťastie snúbencov sa rozpadne ako domček z karát, vďaka chvíľke nepozornosti za volantom cudzieho človeka. Náhoda je ale sviňa, takže títo ľudia už viac cudzími nie sú. Zmení sa to za značne nepriaznivých okolností. A zmiešané pocity, ktoré situácia vzbudila u všetkých prítomných, vyústia do nevery, šíriacej sa ako rakovina po tele celej jednej rodiny. Nesmieme však zabudnúť na obeť nehody zo začiatku filmu. Joachim leží v nemocnici, v zajatí hnevu z vlastnej bezmocnosti. V podstate je to dosť arogantný hajzel, no ani ostatní nie sú bez viny. Jediné šťastie je, že majú otvorené srdcia, inak by sa zbláznili. _ Videné v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Excelentní! Tak v tomhle filmu je to životní průser par excellence!!! Sledovat to je hrozná podívaná! Během pár minut vás tenhle film protahá trnovou korunou xkrát tam a zpět. Ta bolest z toho filmu vás nepustí pěknejch pár dní! Herecký výkony jsou na hranici možností!!! Vidět tenhle film v kině tak povstání a zatleskám!!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už po prvních minutách mě bylo jasný, že sleduju pětihvězdičkovej majstrštyk. Tenhle urgán emocí ze severu profouknul všechny moje city až na dřeň. Každou minutu příběhu jsem si spolu s hlavními hrdiny doslova odžil. Tolik bolesti a současně tolik lásky v sobě nemá snad žádný jiný film. Přirozenost, která jde z filmu i z hereckých výkonů, je naprosto famózní. Je neuvěřitelný, že film se zcela obešel bez hudebního doprovodu a i v těch nejvypjatěších scénách sází pouze na herecký projev nebo dialogy. Během týdne je to už druhý dánský film, kterýmu sázím plnej počet a po našich TV chci jediný, více, mnohem více evropské kinematografie, protože jak se zdá, nachází se ve vynikající kondici. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Film natočený podle zásad Dogma 95. (mahler)
  • Filmovalo sa v dánskej metropole Kodaň. Adresa, kde býva hlavná predstaviteľka, a to Fiskedamsgade 16, je reálnou adresou, kde sa aj skutočne natáčalo. (MikaelSVK)
  • Scéna, kdy Marie (Paprika Steen) dá facku Nielsovi (Mads Mikkelsen), nebyla ve scénáři. (zuza99)

Související novinky

Zach Braff v zajetí lékařů

Zach Braff v zajetí lékařů

07.03.2006

Režisér oblíbeného filmu a velice výrazného debutu Procitnutí v Garden State, Zach Braff, se pustí do natáčení filmu se silným příběhem OPEN HEARTS, remakeu dramatického dánského filmu natočeného v… (více)

Reklama

Reklama