Reklama

Reklama

Wilbur se chce zabít

  • Velká Británie Wilbur Wants to Kill Himself (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po úspěšné ITALŠTINĚ PRO ZAČÁTEČNÍKY uvádíme další snímek dánské režisérky Lone Schrefigové WILBUR SE CHCE ZABÍT. Wilbur se zpočátku jeví jako normální pohledný mladý muž ale to je jenom zdání. Ve skutečnosti chce skoncovat se životem. Zkouší spáchat sebevraždu, ale shodou nejrůznějších náhod mu jeho pokusy stále nevycházejí. Naštěstí má staršího bratra Harboura, který se o něj vždy postará. Život obou bratrů ale změní příchod svobodné matky Alice. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám podobné filmy obvykle ráda, téhle švédské trojce jsem její příběh nevěřila ani minutu. Wilbur se zpočátku jeví jako postižený, jeho reakce na polibek připomínají autistu, přesto je o vztah s ním ze strany atraktivních a dá se říci i inteligentních žen takový zájem, že by řada tzv. normálních mužů závistí olízla všech deset. Člověk by řekl, že by to třeba mohla být nadsázka, ale té se vší silou vzpírá podivně tklivý happyend, který může uspokojit leda tak masochistu. Zkrátka a dobře největší chybou filmu Wilbur se chce zabít je to, že se mu to nepovedlo, :-( ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Smutné, drsné, tvrdé × líné. Já nevím, jak vám, ale mě to jako komedie nepřišlo. Mám teď pocit prázdnoty. Film to byl tuze zajímavý, ale pro někoho mohl být dlouhý a nudný. Je faktem, že se toho moc neděje, když neberete v úvahu pokusy o sebevraždy, rakovinu, zoufalou snahu najít si partnera. Děj probíhá klidným tempem, bez nějakých přehnaných emocí, herecké výkony byly skvělé, vše bylo předneseno nenásilně. Snímek je ponurý, šedý a bez světel v budoucnosti. To jejich knihkupectví bych chtěla buď vlastnit, nebo ho každý den navštěvovat. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film o hledání lásky a vymezování jejich hranic. Méně pracovitý a spolehlivý Wilbur trpící navíc depresemi a neurózami všeho druhu je mnohem úspěšnější v získávání lidských sympatií a přízně žen než jeho starší bratr. Podobný motiv milostného soupeření dvou bratrů se v českém filmu objevil například ve snímku Dům pro dva, kde (poněkud přesvědčivěji) ztvárnili hlavní role Jiří Schmitzer a Ondřej Vetchý. Oproti předchozí Italštině pro začátečníky hodnotím tento snímek Scherfigové poněkud kritičtěji. Hlavním důvodem je nepříliš věrohodné vykreslení postav a jejich vztahů. Co tak fascinuje všechny ženy na Wilburovi, kterého neustále tahají pořezaného z vany nebo odřezávají z lustru je tak trochu záhadou. Každý asi zná sympatické sígry, kteří jsou pro běžný rodinný život zcela nepoužitelní a přesto ženy neobyčejně přitahují. Jenže jejich provokativnost a životní vitalitu Wilbur postrádá. Přesto je znát režisérský rukopis a film je dobrou volbou pro ty, co mají rádi psychologickou jemnokresbu. Celkový dojem: 65%. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Po smrti rodičů se bratři Harbour a Wilbur protloukají životem, jak to jen jde. Harbour, díky starosti o rodinné knihkupectví i svého bratra Wilbura, trpícího touhou ukončit svůj život, tak nemá čas ani sám na sebe. To se ale změní, když v nemocnici potká mladou svobodnou matku Alici. Když se i po příchodu Alice i Wilbur sklidní a vše začíná vypadat dobře, zasáhne tuto nesourodou rodinku další tragédii - u Harboura je odhalena rakovina slinivky, a zůstává mu jen pár měsíců života ... Stoprocetně se zde mohu podepsat pod Adrianův komentář - spíše než film jako celek na mne působily jeho fragmenty, z nichž některé byly více než dokonalé (rodinná večeře za přítomnosti sestřičky z nemocnice, která vše o Harbourově nemoci nechtíc proflákne). Ač byl záměr autorů ze mne vytáhnout trochu sentimentu, toto se jim moc nepovedlo - a zhruba od půlky filmu mi bylo jasné jak to dopadne (a taky že jo, jak nečekané).... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, mně osobně hodně blízký film svým námětem. Ano, Wlibur se ve skutečnosti nechtěl zabít, prostě jen neměl pro co žít, štval ho denní stereotyp a nuda. On the other hand, vzhledem k faktu, že se na něj ženy jen lepily, tak ho přece jenom trochu nechápu (polemizovat o tom, že se ženám spíš líbí sígři, nemá cenu, protože znám i ze svýho okolí pár chlapů, který připadaj ženským jako objekt, který je nutno opatrovat, hýčkat, nebo co). Kupodivu mi sedli snad všichni herci,kromě tý 1 sebevražedkyně, která mi byla krajně nesympatická (naštěstí tam byla jen prá minut). Poč teda nedám plnej počet? Přece jenom, čekal jsem mnohem víc černého humoru, kterého se mi moc nedostalo. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Snímek měl světovou premiéru 7. listopadu 2002 v Dánsku pod názvem Wilbur Begar Selvmord. (imro)
  • Režisérka Lone Scherfig má za sebou například i u nás uvedený snímek Italština pro začátečníky (ve stylu Dogmy), a Wilbur je jejím prvním filmem natočeným v anglickém jazyce. (imro)
  • Komedie, kterou producenti financovali sumou 4 mil. dolarů, se dostala 12. dubna 2004 i do amerických kin, konkrétně dvou a za první víkend v nich diváci zanechali 13 747 dolarů, celkově potom 233 tisíc. (imro)

Reklama

Reklama