Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud se soustředíte jen na výraz v obličeji, vypadá to, že si dědek prostřednictvím dlaně dělá dobře, ale tady jde i o to, co v té dlani Šedý Ježíš má.. Entomologické prvky, naprosto klidné děti tváří v tvář potenciálně traumatizujícím zážitkům, Hellboy ještě v tělové barvě a roláku ala Will Ferrell, úsměvné jednání nespalovače mrtvol a fantasy feeling, který se s dalšími filmy stával specifickým. Tvůrčí atributy jsou přítomné a některé jednotlivosti působivé (hladový úklid pánských toalet), ale ještě to neumí strhnout, jako některé budoucí kabinety kuriozit.. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

K cemupak to prirovnat? Tenhle film je neco mezi Wellesem, Stokerem, Romerem, Veci Makropulos a Upirem z Ferratu :o) Ne, vazne, neni to spatnej bijak, jen asi neni vhodny ho klasifikovat jako horor. Spis mystery opleteny par hororovejma motivama. Kazdopadne je mily, ze se nedrzi zabehnutejch klise, stoji na relativne zajimavym a dobrym pribehu a del Toro v nem mohl naplno projevit svoji posledlost malickostma a oblibu kratkejch meziscen. CEskej preklad berte s rezervou, "stroj casu" je trochu zavadejici. Mimochodem skoda, ze tam samotnymu Cronosu neni venovano vic prostoru. Na druhy strane jsem byl mile prekvapenej Federico Luppim a trochu i tim Perlmanem. Proste mila a zacne rezisersky osobita podivana. A nakonec dotaz a nabeh na spoiler: Jmeno Jesus Gris je dost podobny Jesus Christovi, to je jasny (ostatne se o nem v samotnym snimku mluvi), ale jedinou spojitost, kteru jsem mezi temahle dvema postavama nasel, je to zmrtvychvstani - pokud tam nekdo vidite neco jinyho, rad si to poslechnu, resp. prectu v poste. Diky a preji pekny zivot bez mramorove kuze :o) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Filosofický rádobyhoror o tom, že ta nesmrtelnost zase neni tak úplně super, del Torovi moc nevyšel. Neupírám mu pár dobrých záblesků originality a celkem solidní obsazení, ale to nemůže vynahradit neskutečnou táhlost děje, která mě několikrát takřka uspala. A to stopáž patří k těm kratším. Jako debut to ujde, ale rozhodně z toho nebudu skákat do vzduchu jen proto, že je to del Toro. 30% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Del Torova rozprávka na dobrú noc, má rozporuplnú osobnosť. Jednak je to prostučká báchorka, na strane druhej je to vďaka rejžovi atmosférický chod. Nedramatizuje sa tu, v rámci žánru je to len plus, tzn že znaky mystéria a hororu sú tu badateľné. A nezabudnime na karikatúry postáv ( nezameniteľný a každú jednu scénu kradnúci Ron Perlman ), ako vystrihnuté z lacných hororových komiksov. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Je prekvapujúce, že z mizivého rozpočtu a neoriginálneho námetu sa dá spraviť pomocou režiséra a trefných hercov originálny, mierne artový psychologický horor, okorenený občasným humorom (scéna z krematória ma rozosmieva dodnes). Jediné, čo môžem Del Torovi vyčítať, je miestami až príliš pomalé tempo. Zato Federico Luppi sa mi prvýkrát výrazne vryl do pamäti. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Ceny (výběr): Ariel 1993: debut, režie, herec ve vedlejší roli (Giménez Cacho), námět, scénář, výprava, zvláštní efekty, MFF fantastického filmu Brusel 1994: Stříbrný havran (del Toro), MFF Cannes 1993: Cena Mercedes Benz, MFF Sitges 1993: herec, scénář. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Guillermo del Toro se ve filmu objeví spolu se svou ženou před domem Jesuse na začátku filmu, kdy venčí psa. (HellFire)

Reklama

Reklama