Reklama

Reklama

Stroj času

  • Česko Cronos (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1536 alchymista Uberto Fulcanelli, skrývající se před inkvizicí v Mexiku, započal práci na zařízení, které mělo svému majiteli dopomoci k věčnému životu. To zařízení se jmenovalo Cronos. O čtyři století později nalezne starožitník Jesus Gris podivný přístroj ukrytý v starobylé sošce archanděla. Jesus kouzlu mechanického skarabea, jenž odměnou za lidkskou krev propůjčuje svému majiteli novou životní energii, záhy podléhá. Není však sám, kdo o existenci Cronosu ví...

Tímto filmem s pochybným českým názvem STROJ ČASU se na počátku devadesátých let zviditelnil dnes již kultovní mexický režisér Guillermo del Toro (BLADE 2, HELLBOY, Faunův LABYRINT), přičemž do hlavní role obsadil herce Frederica Luppiho. Ten se objevil i v Torových pozdějších filmech PRINC BEZ KRÁLOVSTVÍ a FAUNŮV LABYRINT. (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Desperado 

všechny recenze uživatele

Je prekvapujúce, že z mizivého rozpočtu a neoriginálneho námetu sa dá spraviť pomocou režiséra a trefných hercov originálny, mierne artový psychologický horor, okorenený občasným humorom (scéna z krematória ma rozosmieva dodnes). Jediné, čo môžem Del Torovi vyčítať, je miestami až príliš pomalé tempo. Zato Federico Luppi sa mi prvýkrát výrazne vryl do pamäti. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film o touze po nesmrtelnosti, lépe řečeno věčnosti. Objevuje se zde již del Torův rukopis, který rozvine v následujících filmech. Záliba v hmyzu se naplno projeví ve filmu Mimic, fantaskní svět plný nočních můr s dětskou hrdinkou ve Faunově labyrintu. Pití krve a krvavé scény vůbec jsou tématem Bladea 2... Stroj času v podobě brouka připomene L´Marchantovu kostku z Hellraisera. Také ona nakonec většině svých majitelů přinese nekonečnou rozkoš...v podobě pekla. Precizní práce s kamerou, cit pro výtvarné obrazy a detail však nedokážou vyvážit pomalé tempo filmu. Ron Perlman se svou ojedinělou vizáží dá vzpomenout na jeho herecké začátky - Boj o oheň a Jméno růže. A zde má neustálé problémy s nosem! V závěru filmu jsem si vzpomněl i na Re-Animátora.... Celkově za 3, jelikož i přes zajímavé nápady jedno podívání stačí. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud se soustředíte jen na výraz v obličeji, vypadá to, že si dědek prostřednictvím dlaně dělá dobře, ale tady jde i o to, co v té dlani Šedý Ježíš má.. Entomologické prvky, naprosto klidné děti tváří v tvář potenciálně traumatizujícím zážitkům, Hellboy ještě v tělové barvě a roláku ala Will Ferrell, úsměvné jednání nespalovače mrtvol a fantasy feeling, který se s dalšími filmy stával specifickým. Tvůrčí atributy jsou přítomné a některé jednotlivosti působivé (hladový úklid pánských toalet), ale ještě to neumí strhnout, jako některé budoucí kabinety kuriozit.. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, který bohužel ruinuje sucharský příběh neschopného dědka a jeho otravné vnučky. Jako by scénárista váhal, jestli točit horor o svůdnosti kšeftu brouka a starého člověka, roztomilý dětský film o vztahu dědka a vnučky nebo temný krimi thriller o zlém továrníkovi a jeho bezcharakterním synovci. A nejhorší na tom je, že hororová linie je absolutně neagresivní a nudná a nejblíž to má k hororu, když si u jedné scény říkáte, jestli dědek ví, že kromě krve olízne na veřejných záchodkách zřejmě i jinou tělesnou tekutinu. Film snad neobsahuje jedinou zajímavou životnou postavu a jeho "hrdina" musí být ten nejneschopnější upír všech dob. Remake s někým, kdo nemá slabost pro malé děti a nebojí se přitlačit na tužku (nebo klávesnici) by Cronosu prospěl. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Výborný rozjezd v duchu atmosféricky magických devadestákových horrorů, na nichž jsem vyrostl a kteréžto mám hodně rád. Někde ve druhé třetině to sice trochu zvolní, ale pointa a příjemně dojemný závěr to zase napraví. Ve svém žánru velmi zajímavá a zvláštní záležitost. Plusem filmu zcela určitě je silně komorní styl vyprávění, silný příběh, dobře vykreslené postavy, povedené masky, žádní dementní puberťáci (oni tam totiž nejsou vůbec žádní, ejchuchu, hola hola!!!) a v neposlední řadě uchvacující hudba. Prostě velmi povedený zářez, dokazující, že i horrorově poněkud chudá devadesátá léta dokázala vyplodit zajímavé kousky. I když pravda, tohle asi každému nesedne, na druhou stranu, své fandy si to určitě najde. Rád se mezi ně zařadím. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Guillermo del Toro se ve filmu objeví spolu se svou ženou před domem Jesuse na začátku filmu, kdy venčí psa. (HellFire)
  • Ceny (výběr): Ariel 1993: debut, režie, herec ve vedlejší roli (Giménez Cacho), námět, scénář, výprava, zvláštní efekty, MFF fantastického filmu Brusel 1994: Stříbrný havran (del Toro), MFF Cannes 1993: Cena Mercedes Benz, MFF Sitges 1993: herec, scénář. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama