Reklama

Reklama

Lékořicová pizza je nadčasový příběh Alany Kaneové a Garyho Valentina, kteří vyrůstají, dospívají a zamilovávají se v údolí San Fernando v roce 1973. (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Malkel 

všechny recenze uživatele

Jak já se nechám prodat filmům, které mají brilantně vybudovanou atmosféru. A tím právě Lékořicová pizza je. Není to o nějakém větším příběhu. Je to jen o vztahu, ale zároveň a hlavně o naladění se do správných pocitů a ty si vychutnávat. Já se naladil i vychutnával. Film často přešlapuje na místě. Čímž vás asi překvapím, že to myslím v dobrém. Absence toho, že hlavní hrdinka neví co od života chce, totiž přímo koresponduje s vybraným stylem vyprávění. Není proto problém, vše kolem ní otočit o 180 stupňů - a přitom stejně jejím jediným pojítkem zůstane druhý hlavní protagonista Gary. Vztah mezi nimi funguje v pořádku, i když je místy klišoidní. Jenže ne bez účelově, ale proto aby šel s budováním prostředí tak daleko, že pocit sedmdesátých let jde cítit úplně všude. Vybudování správné atmosféry je jedna z věcí, co si u filmů hodně cením, takže primární záměření na ni mi bylo velmi sympatické. Při psaní této recenze jsem zjistil, že se mi o Lékořicové pizze mluví poměrně těžko. Shrnu to tedy takto - Je to dost unikátní zážitek. U kterého se neočekává, že sedne všem, ale u mě to tak bylo. Takže spokojenost. **** ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dvojhodinové vyšperkované rozjímanie nad sedemdesiatkami, ktoré bude mnoho ľudí milovať až na smrť. Bezchybne obsadené (Cooper Hoffman po tatkovi hrdo prevzal štafetu), bezchybne odohrané, excelentne natočené. A Anderson vybrakoval knižnicu tej lepšej dobovej hudby. Tam ale zábava končí. Vzťahovka o 15-ročnom trpaslíkovi, ktorý túži prefiknúť jeho o 10 rokov staršiu kamošku. Našťastie, nie je úplne vyšľahaný a toto nie sú jeho jediné ambície. Počas výpravy položiť svoju vlajku na jej telo rozbieha niekoľko biznisov – s vodnými posteľami, herňami a japonskými reštauráciami – ktoré mu potom komplikuje ropná kríza roku 1973. Pocitovo jedna, max dve hviezdy, pod tri ale jednoducho ísť nemôžem. Jedná sa totiž o remeselne precízne odvedenú prácu. --- #1 Filmy, ktorými sa PTA pri tvorbe inšpiroval, sú iná liga. --- #2 Ázijským "aktivistom" zase j*blo :D --- #3 Excuse me. What the fuck? / You don't bring this idiot to Shabbat dinner here ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorého hlavným a asi aj jediným skutočným problémom je dramaturgia. Ono to občas v tak osobných projektoch chodí, že si režisér robí film pre seba a občas zabudne, že treba viesť aj divákovu pozornosť. Po subjektívnych troch hodinách sledovania som si všimol, že ubehla iba hodina z filmu, pričom našťastie tá druhá mala väčší spád. Je fajn, že sa PTA rozhodol do hlavných úloh obsadiť nie zrovna tradičný pohľadný pár či dvojicu a riskuje, že si divák k dievčaťu ani chlapcovi nenájde cestu. Zaujímalo by ma, nakoľko je scenár autobiografický. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vítejte v časech lékořicových pizz, tedy v éře gramofonových desek. Unikátní (silně autenticky působící) filmový výlet do 70. let v USA pohledem PTA = nejdivnější romantická komedie, co si jen lze představit...tady nejde úplně tak o děj a strhující dějovou linku, ale o pocit z té doby - a ten se PTA skutečně podařilo zachytit...asi podobně jako už v jeho předešlých Hříšných nocích... Mimochodem tyhle filmové výlety do Hollywoodu začínají být poslední dobou celkem v kurzu - Tarantino i PTA na to jdou ale každý po své vyzkoušené cestě... Tenkrát v San Fernandu... PS: Paul Thomas Anderson a jeho casting i práce s herci je fascinující - svého předčasně zemřelého dvorního herce Philipa Seymoura Hoffmana kreativně nahradil jeho synem Cooperem Hoffmanem - a byla to trefa do černého! - stejně jako přesdtavitelka hlavní role Alana Haim nebyla vybrána náhodou - zpěvačka skupiny HAIM sice v celovečerním filmu jako takovém debutuje, ovšem PTA děvčatům z HAIM pravidelně už nějaký čas natáčí videoklipy... ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně ambivalentní film. PTA je bezpochyby mistr svýho řemesla, tudíž není divu, že režie jako taková je naprosto špičková (úvod, scénka s náklaďákem anebo songem 'Let Me Roll It' jsou top!) a formálně tomu nejde nic vytknout. Jenže ač je snímek 'Lékořicová pizza' obsahově různorodá kalifornská pohádka na téma "Tenkrát v San Fernandu", dějově je prázdná a absolutně nicneříkající. Sedmdesátkový soundtrack je sice luxusní a nedocenitelný nostalgický pozlátko, ale hezký písničky tuhle sterilní retro romanci - která má k skutečný romanci hoooodně daleko - prostě nezachrání. Herecká camea ušla, Alana Haim a mladej Hoffman mezi sebou nemaj jakoukoliv chemii, no a Bradley Cooper ostrouhal. Oficiální trailer tak diváka nalákal na něco, čím 'Lékořicová pizza' reálně ani není...... přitom arytmický filmy kde absentuje příběhová struktura mám tak rád. Venca Neckář navíc pěkně kecal když zpíval o tom, že se láska léčí lékořicí. Hořký zklamání :/// ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

Související novinky

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

79. Zlaté glóby - nominace

79. Zlaté glóby - nominace

13.12.2021

Dnes odpoledne byl zveřejněn kompletní seznam nominací pro 79. ročník Zlatých glóbů, které každoročně uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Předávání cen se má uskutečnit 9.… (více)

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Reklama

Reklama