Reklama

Reklama

Dveře v podlaze

  • USA The Door in the Floor (více)
Trailer

Režisér Tod Williams se inspiroval románem Johna Irvinga, jednoho z největších žijících světových autorů. Tento best-seller A Widow for One Year vyšel pod názvem Rok vdovou také u nás. John Irving má už na svém kontě Oscara za adaptovaný scénář vlastního románu Pravidla moštárny. Děj filmu Dveře v podlaze se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku. Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea (Jeff Bridges), známého autora dětských knížek, a jeho krásné ženy Marion (Kim Basinger). Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Plody této krize jsou nevěry a deprese. Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života... Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám - čím za to platí druzí? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

tron 

všechny recenze uživatele

„Bol to zvuk, ako keď sa niekto snaží nevydávať zvuk.“ Zdá sa, že ak má zmysel v Hollywoode nejaké romány adaptovať, tak Irvingove. Režisérov to baví, hercov tiež (tentokrát okrem Jeffa Bridgesa hlavne úžasnú Kim Basingerovú, ktorá JE Marion a kebyže Marion hrá iná herečka, tento film nenávidím) a atmosféra je zvláštna, snová, krutá, magická... akoby až mystická. A žánrovo je to vždy ťažko zaraditeľné (čo beriem ako plus). A nádherne provokatívne otvorený koniec. Knihu som zatiaľ nečítal, film ma dostal (nielen vďaka fotkám). DODATOK 18. 4. 2010: Tak Irvingov román mi roztrhol srdce. DVERE V PODLAHE sú kuriózna adaptácia: jedná sa síce o presný (ale nie OTROCKÝ!) prepis, ale len jeho prvej polovičky! Druhá sa odohráva o 30 rokov neskôr, kedy je Marion stále nezvestná, z Eddieho i Rút sa stali spisovatelia (ale odvtedy sa nevideli) a Ted stále žije. Toto bolo riadne drzé, ale fantastické rozhodnutie: zadaptovať len prvú polovicu románu... človeče to je sila. Ale funguje to a ten film je bomba a kým "pred prečítaním" to bolo "len" za 80%, po prečítaní zvyšujem hodnotenie na 1OO% a potvrdzujem, že bez Basingerovej by to nikdy nemalo zmysel robiť; narodila sa pre túto rolu ženy zničenej natoľko, že ani raz za tridsať rokov nedvihla telefón (hoci chcel miliónkrát). Pevne verím (som naivný, viem), že v roku 2020 bude Todovi Williamsovi dovolené nakrútiť „dvojku“ (samozrejme s rovnakými hercami). Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://www.recenzie.org/drama/340-dvere-v-podlahe-100- ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od Dveří v podlaze jsem očekávala, že budou zpracovány ve stylu komorního, silného "ostrovního" dramatu. Těšila jsem se na postupné sbližování Kim Basinger a Jona Fostera, na jejich letmé dotyky a zakázané vzplanutí. Nemyslím, že by mě film zklamal, jen jsem si asi zapomněla uvědomit, že se jedná i o komedii:) Jon Foster je jako nezkušený studentík rozkošný a Kim se s tím vůbec nepárá a poměrně brzy to na něho "vybalí." Jeff Bridges je naprosto těžký pohodář, protože mu vůbec nevadí, že si jeho žena začne s mladíkem, který by mohl být jejich synem. Příjemný, poměrně nenáročný snímek s výborným obsazením. ()

Reklama

Radim 

všechny recenze uživatele

Kdo někdy něco četl od Irvinga (třeba kultovní román "Svět podle Garpa"), ví, že se jedná o geniálního vypravěče skvěle vykreslujícího atmosféru přes "detaily". Ve filmu to lze zjistit právě ve scénách, které jsou na vyprávění postaveny: pohádka "Dveře v podlaze" a popis tragédie synů. Ve zbytku filmu se ale autoři museli poprat s atmosférou rodinné krize a sexuálního napětí a ne zcela se to podařilo - film působí rozvlekle a trochu studeně. Vyzdvihnout ale musím obsazení; vedle skvělého Bridgese mě ohromila hlavně Kim Besinger, která z tuctové krásky dospěla v charizmatickou ženu, a stále krásnou. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Každá rodina si nesie vlastnú drámu, prechádza rôznymi krízami a štádiami a práve o tom bol pre mňa tento film...Keďže som román "Rok vdovou" nečítala, nemám s čím porovnať, no po vzhliadnutí filmu, nemám ani chuť si ju prečítať...celé to bolo také, že sa na to dalo pozerať, ani odpad, ani žiadna šupa... ()

cab 

všechny recenze uživatele

Tragicka smrt dvou synu vrha jejich pozustale rodice (Kim Basinger a Jeff Bridges) do tristniho a zalostneho pokusu o obnoveni rodiny a nasledneho uvedomeni neschopnosti pokracovat normalne s tihou minulosti. Navic se na scene ocita mladik, ktery ovlivni deni v rodine az v neobvykle mire. Film me zdrave nastval neschopnosti prevest emoce kniznich replik na platnu. Nechapu pozitivni ohlasy k tak depresivne rozvlacnenemu a nezvladnutemu dramatu. Nikdy vice. Fuj. 30% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Pro režiséra a scénáristu v jedné osobě Toda Williamse jsou Dveře v podlaze druhým celovečerním filmem. Jeho debut The Adventures of Sebastian Cole se s úspěchem promítal na festivalech po celém světě. (imro)
  • Autorem ilustrací knihy Teda Colea „Dveře v podlaze“, která se objevuje ve filmu, je představitel této úlohy Jeff Bridges. (imro)
  • Návrhář pletené konfekce Pierrot (Pierrot Carrilero) dodal většinu kostýmů pro Bijou Phillipsovou, sladký růžový kašmírový ručně pletený svetřík, který během filmu podtrhuje oblečení Marion, a černé háčkované šaty které v roli Evelyn Vaughnové nosí Mimi Rogersová. (Reiniš)

Reklama

Reklama