Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčně provedené seznamování a prezentování naší architektury, s informacemi, které kolikrát nevědí ani rodáci z navštívených měst... mít estetické oko a vidět, mít znalosti a zábavně je podat - je to trochu jako z Komenského, "škola hrou", tady dokonce spíš zábavou... Neznám nikoho, a to ve všech věkových kategoriích, kdo by se o Šumných městech nevyjadřoval v superlativech, anebo alespoň kladně. Seriál, na který se člověk těšil, čekal na něj, v nepřítomnosti nahrál na video, aby mu další díl neutekl... Je nádherné se dívat na něco, co někdo dělal s láskou. A tady ji máme dvakrát: jednak zabudovaná v představených domech, a taky v natáčení dílů. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

One man show Davida Vávry, než dokonale spojil architekturu se zábanou formou vyprávění... Až mi je líto, co se bude dít, až projede všechna města...? ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Moje TOP v populárně-naučných pořadech, co vznikly za posledních cca 20let. Humor pana Vávry je moje nota a jeho vkus co se týká architektury je opravdu vytříbený. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

David Vávra je skutečný architektonický ďábel v dobrém slova smyslu. Pro někoho možná nudné, ale už jen kvůli těm přívlastkům, které dávám jednotlivým stavbám a jejich architektonickým prvků, je to celí tak úžasné, že se musím vždy koukat i příště. ()

Filip.S 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som neveril, že náučný seriál o českej architektúre môže byť taký pútavý a vtipný. Pán Vávra je najzábavnejší architekt, ktorého poznám. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o krásných barácích (vesměs vilách prvorepublikových keťasů) se zasvěceným komentářem Davida Vávry, doprovázenými jeho neuvěřitelnými kreacemi a - světe div se - i poezií. Pro mě je to důkaz, že i v Čechách se dá šikovně a s minimálním rozpočtem udělat vynikající dokument. Taky je to důkaz, že Vávra je šílenec a patří do blázince. ()

Balet 

všechny recenze uživatele

Je málo věcí, jež se dají doopravdy označit jako "krásné"... Tahle série je jednou z nich. Úžasně citlivé vedení Radovana Lipuse a jako vánek lehké průvodcovství Davida Vávry je geniální a krásná kombinace, kterou nemá žádný jiný pořad, co jsem kdy viděl. Pokud někdo dokáže přivézt k architektuře běžný lid, tak to jsou právě tito dva pánové. Strhující mikropříběhy, ale i takřka renesanční nálada každého dílu je to, co na tomhle pořadu opravdu miluji... ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Vávra je prostě borec. Protože natočit pořad o architektuře, který by byl skoro pro každého, to není legrace. ()

Sista 

všechny recenze uživatele

roztomilé osvěžení dokumentární tvorby o české architektuře, D. Vávru to očividně baví dělat, hraje si se slovy i s celkovou formou jednotlivých dílů (včera -20/10/2008 - jsem viděla díl o Chrudimi, kterou divákou prováděl s vlastní loutkou - mini Vávrou, dokonce v navlas stejném oblečení:)) Šumná (tedy krásná) nejsou jen česká města, ale i tento dokument, proto plný počet... ()

evson 

všechny recenze uživatele

David Vávra se sem opravdu hodí. Je vtipný a má suprové rýmovačky:D O architekturu jsem se nikdy moc nezajímala, ale hned 1. díl se mi moc zalíbil:) ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument se skvělým průvodcem. Líbí se mi jeho podání, které může zaujmout i lidi, kteří by se jinak o toto téma absolutně nezajímali. ()

Prolog 

všechny recenze uživatele

Udělat pořad o architektuře tak aby zajímal i lidi, kteří se zrovna nepohybují v této branži je více než těžké. Proto se Radovanu Lipusovi a Davidu Vávrovi podařil naprosto neuvěřitelný kousek. Architektura vtipně a vkusně podaná...tak jak to má být! ()

Reklama

Reklama