Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

petite fille 

všechny recenze uživatele

ako tak čítam komentáre, vidím, že som asi jediná, koho ani nenapadlo porovnávať to s dobrým willom huntingom. a možno je to len tým, že každý film, ktorý sa nejakým spôsobom zaoberá literatúrou, má u ňa už vopred hviezdičku navyše a o iné sa nestarám. čo dodať... čaro funguje, stále sa k tejto snímke nejak vraciam a Gus van Sant ostáva mojou stálicou. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Podle mě krásný film o zvláštním přátelství. Vynikající Rob Brown, moje oblíbená scéna je ta, jak poučuje bělocha o historii firmy BMW. Některé scény jsou silně emotivně nabité,ale je tam pár slabších momentů. Sean exceluje především v bytě ( Punch the kees for god sake!!! ) , vtipně napsané dialogy se prolínají s těmi hlubokomyslnými s lehkostí a elegancí. Závěrečný Seanův projev patří k nejlepším z filmu. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že přesně v té chvíli měl film skončit. P.S. A taky měl skončit Sean s kariérou a nekazit si ji stupidním filmem Liga vyjímečných. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Dnes začíname čítať román, ktorý ponúka dosť - od autora, ktorý mohol ponúknuť oveľa viac." DOBRÝ WILL HUNTING 2? Možno, len s horším scenárom a viac znudenými hercami, v čele s unaveným Connerym. Odporúčať snímku môžeme tým, ktorí by sa radi živili písaním, pričom na konci sa mihne jeden slávny mladý herec... ale stále to akosi nestačí, toho willhuntingského povznášajúceho pocitu je málo. ()

Wade W. 

všechny recenze uživatele

Predposledný Conneryho film som s nadšením pozrel a zistil som že ma obohatil okrem dobrej nálady aj s pár zaujímavými myšlienkami.Podľa mňa to nie je taký horší Good Will Hunting 2 skôr keď už mám porovnávať pripomína to Peaceful Warriora.Tiež tu je chalan ktorý spozná múdreho starca,ktorý mu však nielen pomáha s písaním ale okrem toho mu dá dôležité skúsenosti.Smola že Connery už prestal s herectvom, pretože týmto filmom znova dokázal aký neobyčajný herec to je. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Silné momenty vo filme ako zrovnanie knihy v poličke, jazda na bicykli, stretnutie s kamarátom pred novou univerzitou a mnohé ďalšie dávajú tomuto snímku silný pocitový náboj. Ale kto čaká Willa Huntinga v inom šate ten, tu bude podobnosť hľadať zbytočne. Spája ich len nadanie mladíka, v tomto prípade ani nie tak obrazovo prezentované. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Postava Williama Forrestera (Sean Connery) se stejně jako její představitel narodila ve Skotsku v roce 1930. (ArsenalEagle)
  • Scény zo strednej školy Mailor-Callow sa nakrúcali na Regis High School na Manhattane. (m.a.t.o.)
  • Postava Roberta Crawforda bola inšpirovaná skutočným Robertom Crawfordom, ktorý vyučoval históriu na Phillips Academy Andover, súkromnej škole neďaleko Bostonu. (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama