Reklama

Reklama

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

FireTight 

všechny recenze uživatele

Skupinu Beatles mám moc a moc rád, tenhle film ale považuji za jeden z největších úletů, co je kdy v životě napadl. Beru, myšlenka propojit hudební klipy a udělat z toho film určitě na papíře vypadal nesmírně zajímavě, jenže tohle se fakt nepovedlo... Ono to totiž vůbec jako film nefunguje a člověk tak při pohledu na jedoucí autobus, čtyři "kouzelníky", scénu se špagetami, se striptýzem (a obrovském "CENSORED" :D) a na Ringa hádajícího se se svojí tetou jenom čeká, kdy na něj vybafne další známá a hlavně skvělá skladba. Takže nakonec musím hodnotit tak, jak hodnotím, protože za hudbu je to na pět hvězdiček, příběh a to ostatní tak na jednu, takže průměr! :) ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek liverpoolské čtyřky, ale nejsem nekritický... Tenhle film byl průšvih už v roce 1967 a čas tomu na kvalitě nepřidal. Celý tenhle film není vlastně nic jiného než slepenec výborných videoklipů k vynikajícím skladbám (I am the Walrus, The Fool On The Hill....) s nudným až trapným balastem, který vyplňuje mezery mezi nimi... Nejde o psychedelično, ulítlost a já nevím co ještě, ale mnohem víc jde o totální amatérismus... McCartney je sice od boha nadaný skladatel, ale filmař z něj nikdy nebude, což kromě tohoto snímku dokázal i propadákem Pozdravuj na Broad Street. A právě on se v tomto období chtivě chápal vesla (na lodi, jejíž potopení se blížilo). Magical Mystery Tour je vlastně takový symbolický začátek konce Beatles. Končilo jejich nejslavnější období ohraničené známými akordy v písních A Hard Day's Night (1964) a A Day In The Life (1967) a tento film útlum nezabrzdil. Nezbývá než souhlasit s názorem, že kdyby žil Brian Epstein, tahle slátanina by nikdy nevznikla. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pokud nejste fanoušci The Beatles (teda za předpokladu, že někdo takový vůbec existuje), tak vám to hlava asi moc nepobere. Ale pokud vám ke kvalitnímu filmovému zážitku stačí skvělé songy (u mě vede nejspíš McCartneyho The Fool on the Hill a samozřejmě výborná I'm the Walrus) a ten fakt, že tady máme všechny čtyři Brouky ještě pořád pohromadě, tuhle magickou mysteriózní jízdu si určitě užijete. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je to natolik pitomé, naivní, infantilní, přestylizované, nesmyslné a dekadentní, že to Chrobákům neprošlo ani za časů jejich největší slávy, leč s odstupem času získává tahle hudební vybředlost punc kultovnosti, neboť co bylo v době vzniku debilní, je náhle vtipné. Exemplární případ "filmu", který je tak špatný, až je legrační. ()

maaan 

všechny recenze uživatele

"The Magical Mystery Tour is hoping to taking you away...". Zajímalo by mně, jestli ve verzi filmu s titulkama je přeložené něco z monologu toho důstojníka :-) "I am the eggman, they are the eggmen. I am the walrus!" Chybělo mi tam akorát klip Strawberry Field Forever. 85%, tedy 4****. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • George Harrison i John Lennon byli od počátku proti natáčení filmu Magical Mystery Tour, ale podle vlastních slov měli pocit, že jej divákům tak nějak dluží. (ryccoly)
  • Natáčení probíhalo mimo jiné i v jižní Francii a byla to jedna z nejdražších scén celého filmu. Paul McCartney totiž vyrazil na kontinent bez patřičného vybavení a dokonce i bez pasu. Na letišti Heathrow namluvil pasové kontrole, že s doklady na něj čeká manažer v Paříži, tam zase pro změnu tvrdil, že pas mu přiveze zvláštní kurýr z Londýna. Díky svému věhlasu se dostal až na místo natáčení a volal osobního asistenta Beatles Petera Browna, aby mu urychleně poslal peníze a filmovou techniku. Snový záběr, v němž Paul poskakuje nahý v dvojexpozici s jakýmsi kopečkem vyšel filmové oddělení firmy Apple na tři tisíce liber. (Robbi)
  • Film měl televizní premiéru o Vánocích 1967. Prakticky všechny recenze v časopisech a denním tisku byly negativní, jediný New Musical Express jej ohodnotil příznivě. Tisk také neopomněl připomenout Paulu McCartneymu jeho sebevědomé prohlášení, že "... dělat film není tak těžké, je to víceméně záležitost zdravého rozumu." Kritici po premiéře směřovali k baskytaristovi Beatles dotazy, kolik rozumu tedy má, když zplodil takový nesmysl. (Robbi)

Reklama

Reklama