Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Osudy tří na první pohled nesouvisejících hrdinů se odehrávají uvnitř a kolem celkem neznámého válečného konfliktu. Očekávání jsem neměl nijak veliká, ale rozhodně jsem se na film těšil a ve výsledku si asi nemůžu na něco stěžovat. Je asi škoda, že se tvůrcům nepovedlo až tak citově propojit diváka s hrdiny (nejlépe se to asi povedlo u nadšeného holandského wehrmachťáka), taky je zde pár hlušších míst, jejichž místo si zasloužilo zaplnit akcí. Akce, kterou jsme dostali, ale nemá chybu - je správně surová a válečná atmosféra z ní přímo srší, kamera se vážně povedla. Po dlouhé době jsem navíc narazil na Feltona, potěšilo. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

4* som chcel ubrať potom, ako pilot okríkol jedného z vojakov preto že sa modlil Zdravas Mária, ale nakoniec ma presvedčili dva momenty (samovražda nemeckého dôstojníka a scéna v zákope s vystrašeným v podstate ešte chlapcom) že tento film patrí k tým lepším vojnovým filmom. Režisér ukázal, že na oboch stranách barikády sa našli jednak normálny ľudia a na druhej strane svine. Národný socializmus naozaj nebol to, čo Nemecko potrebovalo a film dobre poukazuje na to že toto bol jeden zbytočný konflikt (koniec koncov ako všetky vojny) ktorý stál množstvo ľudských životov a pripomína nám že treba žiť tak aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. Síce sa nevyrovná filmom ako Nepriateľ pred bránami či Kubrickovým protivojnovým dielam, avšak patrí k tomu najlepšiemu čo Netflix tento rok ponúkol. A nielen tento rok. ()

Reklama

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mívám spíše v oblibě, protože z nich bývá vidět snaha o autentičnost. Takže i k tomuto jsem přistupovala s očekáváním... Ten film pro mě však naprosto zabily filtry a ztráta kontrastu. Jakoby znal jen hnědou, hnědošedou a hnědozelenou. Toto "ozvláštnění" způsobilo, že jsem si nedokázala najít vztah k postavám. Pořád jako by byli za nějakou ušmudlanou neproniknutelnou zástěnou. Dokonce jsem film v půlce vypnula, že se dodívám jindy, jak mě to štvalo, ale pokračovalo to i napodruhé. Rozčilovalo mě to tak, že jsem, přiznávám otevřeně, ten film nedokoulala. Totiž i za války byl svět barevnej. V létě víc, v zimě míň, ale byl barevnej. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak Nizozemci mě dost tímto válečným snímkem překvapili! Z traileru jsem očekával celkem koukatelnou záležitost, ale vyklubalo se z toho mnohem více. Hlavním plusem filmu je bezesporu téma. O bitvě v ústí Šeldy jsem toho doposud moc neslyšel, takže moje osobní stránka mající ráda historii tohle nadšeně přivítala s otevřenou náručí. Líbilo se mi, že se zde rozehrály tři hlavní dějové linky (nizozemský mladík v nacistické armádě, britský pilot, též se zabrousilo i do odbojářů). Po technické stránce precizní záležitost, ty peníze zde byly vidět na každém záběru, v tomhle ohledu skoro dokonalá podívaná. Pořádných hutných přestřelek se zde divák moc nedočkal, ale nějak to filmu zazlívat podle mě vůbec nedává smysl (závěrečná třicetiminutovka skvělá!). Co film povyšuje nad většinu žánrově podobně laděných filmů je jednoznačně silný příběh, jenž v závěru dokáže emocionálně šokovat. Víc takových projektů. Za mě 8/10 ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ještě čtyři, protože o nějaké bitvě v ústí Šeldy jsem doteď neměl ponětí a rád vždy koukám na něco nového. Film jako takový však byl celkem natahaný a příběhy holky a nácka v něm vlastně být nemusely, nicméně zase když došlo na bojovou akci, tak byla špičková..., takže dohromady ten lehký nadprůměr. 70% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Okrem Litvy prebiehalo natáčanie aj na viacerých miestach v Holandsku a Belgicku. (MikaelSVK)
  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)
  • Německého těžkého kulometu MG-42 se spojenečtí vojáci všeobecně obávali. Dokázal vystřelit 1 500 ran za minutu a přezdívalo se mu „Hitlerova bzučící pila“, protože jeho palebná síla dokázala snadno roztrhat těla. Když se zvukař Herman Pieëte dozvěděl, že přeživší veteráni popisují jeho zvuk jako „trhání plátna“, přimíchal do zvukové stopy skutečné zvuky trhání plátna a papíru. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama