Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

On to není vyloženě špatnej film, ale prostě se mi zdá hrozně nemastnej neslanej. Koukáte pomalu dvě hodiny na film, kterej ve vás nevyvolá vůbec žádný emoce. A tím myslím, že fakt žádný. Nada. Ani radost, ani smutek, jenom čumíte, jak dvě hoďky vykopávají a hrabou se v hlíně, ale to je tak všechno. Není to zrovna dvakrát zábava, co si budeme povídat. Kdyby aspoň rozvinuli těch pár zajímavých myšlenek - co z nás zbyde po smrti, jestli se na nás jednou zapomene... Je vidět, že se o to snažili, ale vždycky se to jenom nakouslo a vyhodilo. Sakra, vždyť to je, jako kdybyste vzali výborný jablko, jednou si kousli, a pak ho hodili do koše. Neplýtvejte jídlem ani dobrýma myšlenkama! A nejhorší ze všeho je, že druhá polovina je plná melodramatu a olíbávání, což se sem absolutně nehodí. Ta celá romance mladý archeoložky s pilotem mi tam vůbec nepasovala. To už bylo snad zajímavější to kopání. A vůbec ta mladá archeoložka se mi tam nehodila nějak celkově. Hlavně tím, jak byla oblečená. Mi přišla spíš jako cestovatelka časem, co se vrátila z pozdější doby. ¯\_(ツ)_/¯ Nebo to se už tehdy nosili crop topy? Nevím, nevím. Jestli jste na to někdo odborník, docela ráda bych to věděla. Hodnocení: bland and raw/10 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nenápadný film,ale ve výsledku o to lepší.Téma je neokoukané a i když sem se zkraje trochu bál,že to bude nuda,velmi brzo mě Dig vyvedlo z omylu a užil sem si každou minutu.Herci jsou přesní,kamera velmi dobrá a atmosféra kde se míchá ohromení z velkého objevu s obavami příchozí války je parádní.Oceňuji i to,že se tvůrci zaměřili primárně na samotné kopání a následný objev a zbytečně se nerozptylují zbytečnými odbočkami.Jsou tu sice vedlejší linky jako nemoc Edith Pretty (která jak jsem pochopil byla nemocná i v reálu),románek Lily James a její nepřiznaný gay manžel,ale není to nic co by rušilo a hezky vše zapadá do kontextu.Kéž by Netflix točil víc takovýchto poctivých filmů...80% ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

První půle je výborná. Nechybí vzrušení z postupného odhalování velkého nálezu, předválečná atmosféra je tu hmatatelná a stačí k tomu jen pár záběrů na opevňující se Londýn a zlověstné přelety letadel. Nástupem Lily James se to ale pozvolna rozbředné do laciného melodramatu s nějakým tím filozofováním o životě a smrti a pro hodnotný filmový zážitek zbyde jenom pěkná kamera a jímavá hudba. Prostě chtěl režisér toho říct hodně, i s velkým přesahem, ale naložil si na bedra příliš a ve druhé půli to neukočíroval. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Za mě je tenhle film důkazem, že i ty neobyčejnější příběhy můžou být mnohem silnější, než nějaká megafilmová slátanina se srdcervoucím proslovem na závěr, kde dobro jasně zvítězí. Ne, život není černobílý a důkazem je příběh v tomto snímku. Není vrchol filmařiny, ale tvůrci práci odvedli víc než dobře a člověk celý děj pohltí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám podobné příběhy děsně rád. Historie, archeologie, podle pravdy. Nějak bych podobnému filmu neměl problém napálit klidně pětihvězdu. Navíc, když na první pohled vidím, že hlavní role tu ztvárnili Ralph Fiennes a Carey Mulligan. Jen škoda, že ve druhé polovině film začal být těžce o ničem. Jako kdybyste koukali na záběry pěkné anglické krajiny a přitom se nedělo vůbec nic. Rádoby poetika bez poetiky. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy, kterou napsal John Preston. Kniha byla vydána v roce 2007. (SONY_)
  • Peggy Preston (Lily James) byla součástí týmu profesionálních archeologů vedených Charlesem Phillipsem z university v Cambridge, který převzal po Brownovi vedení vykopávek. Mezi další členy této skupiny patřil například odborník na prehistorii jeho rodného Walesu W. F. Grimes (Arsher Ali), dále archeolog Osbert Guy Stanhope Crawford nebo Peggyin manžel Stuart Piggot. Právě oni otevřeli pohřební komoru, kde nalezli množství pozoruhodných anglosaských artefaktů (z nichž je asi nejproslulejší bohatě zdobená helma), nikoli však tělo. Kdo zde byl původně pohřben se stále nepodařilo s jistotou určit, ale jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů je král Rædwald, vládce království Východní Anglie cca v letech 599–624, popřípadě jeho syn Eorpwald. (J.F.B.)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama