foto

Ken Stott

  • nar. 19.10.1955 (61 let)
    Edinburgh, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kenneth Campbell "Ken" Stott se narodil dne devatenáctého října roku 1954 matce Antonii a otci Davidovi v hlavním městě Skotska v Edinburghu ve Velké Británii. Je to skotský herec, který se převážně objevuje v televizních produkcích ve Velké Británii, neboť se v nich cítí prakticky jako ryba ve vodě. Vystudoval George Heriot's School a Mountview Academy of Theatre Arts v hlavním městě Anglie v Londýně. Poté nastoupil do divadla pro královskou Shakespearovskou společnost, avšak po několika letech odsud odešel, neboť se cítil být poněkud omezen.

Zkusil tedy své štěstí u slavné britské televizní stanice BBC, která jej zpočátku přijala do několika seriálu jako vedlejší nedůležité postavy, jako do Secret Army, King Lear, The Complete Dramatic Works of William Shakespeare nebo Dennis Potter's The Singing Detective, aby si ověřila jeho škálu schopností. Teprvé poté byl přijat a po čase dostal i vážnější a důležitější role. Kupříkladu tomu bylo v kriminálním dramatu Messiah, či kriminálním seriálu The Vice.

Ve filmech se začal objevovat již od roku 1994 a to kupříkladu v Shallow Grave, Fever Pitch, či populárním velkofilmu z roku 2004 King Arthur. Známým se stal například díky fantasy snímku ze světa Narnie The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

Na televizní scéně u něj nastal velký průlom až po ohlasech ve filmu a to konkrétně roku 2006, kdy dostal hlavní roli v detektivním seriálu Rebus, za níž sklidil řadu pozitivních ohlasů. O dva roky později byl pak nominován na Scottish BAFTA za jeho dovednost coby komika v Four's Hancock and Joan.

Dnes se těší popularitě především díky filmům z prostředí Středozemě mapující příběh jednoho z nejslavnějších hobbitů z celého Hobitína a dokonce i Kraje Bilba Pytlíka, kde si zahrál jednoho z trpaslíků Thorinovi družiny, Balina.

Pavel "P. J. D." Dovhanič

Herecká filmografie

Filmy

2016 Café society
100 Streets
2015 Inspektor se vrací (TV film)
Vzmuž se
2014 Hobit: Bitva pěti armád
2013 Hobit: Šmakova dračí poušť
2012 Hobit: Neočekávaná cesta
2011 Jeden den
2010 Toast (TV film)
2008 Hancock & Joan (TV film)
2007 Inspektor Rebus II.- Jména mrtvých (TV film)
Inspektor Rebus II.- První kámen (TV film)
Inspektor Rebus II.- Uzly a kříže (TV film)
Inspektor Rebus II. - V dvojím ohni (TV film)
Soukromá válka pana Wilsona
2006 Inspektor Rebus II.- Černá kniha (TV film)
Inspektor Rebus II.- Důvod k vraždě (TV film)
Inspektor Rebus II.- Hlas krve (TV film)
Inspektor Rebus II.- Jack na odstřel (TV film)
Inspektor Rebus II.- Rakvičky (TV film)
Inspektor Rebus II.- Vysoká hra (TV film)
2005 Casanova
Mesiáš 4: Božská komedie (TV film)
Mocný Kelt
The Girl in the Café (TV film)
Uncle Adolf (TV film)
2004 Král Artuš
Mesiáš 3: Slib (TV film)
Šmejdi
2003 Pomsta bratra
Promoted to Glory (TV film)
2002 Mesiáš 2: Má je pomsta (TV film)
2001 Mesiáš (TV film)
2000 Mistr zázraků
1999 Debt Collector, The
Dockers (TV film)
Plunkett & Macleane
Vicious Circle (TV film)
1997 Boxer
Fotbalové opojení
Stone, Scissors, Paper (TV film)
1996 Hvězdný lovec
Saint-Ex
1994 Jsme jenom lidi
Mělký hrob
1993 Elvis and the Colonel: The Untold Story (TV film)
Franz Kafka's It's a Wonderful Life
1988 For Queen and Country
1983 Beggar's Opera, The (TV film)

TV seriály

2017 Městečko Fortitude (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2016 Vojna a mír (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
2014 The Missing (TV seriál)
Concrete (S01E06)
Molly (S01E05)
Gone Fishing (S01E04)
další epizody (5)
2010 Uprchlík (TV seriál)
2000 Inspektor Rebus (TV seriál)
1999 Zvláštní oddělení (TV seriál)
1996 Mug's Game, A (TV seriál)
Rhodes (TV seriál)
1994 Takin' Over the Asylum (TV seriál)
1990 Your Cheatin' Heart (TV seriál)
1986 Singing Detective, The (TV seriál)

TV pořady

2004 Jeremy Vine Meets... (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace