Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do toho Weira řekl. "Svědek" je naprosto dokonala směsice žánrů a prvků - kriminální zápletka se zde zcela organicky proplétá s romancí a psychologickým dramatem, plus klasické "nastavení zrcadla". Prostředí vísky Amišů tomu navíc dodává punc nevšednosti a zvláštního vyklidnění. Krásná, čistá práce, kterou kazí pouze (zato často) úděsné, syntezátorové plochy Maurice Jarre'a. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Weir je špičkový režisér, to už jsem někde určitě psal, a u mě tedy záleží pouze na tom, jestli se mi trefí i scénářem. Svědek je sice pomalu natočené drama, ale skýtá jednu velkou výhodu - silnou atmosféru, která je prostoupená celým filmem. A Harrison Ford je jako obvykle špičkový, takže velká spokojenost. 85% ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

harrison ford nie je extra dobry herec, ale tento zaner je pre neho ako stvoreny. aj preto ho mam tak rad. na druhej strane kelly mcgillis vsadila na svoju sexi nevinnost a charizmaticky sarm a ako bonbonik odhalila svoje poprsie :), parada. svedok je vyborny svizny thriller, kde sa prakticky od prvej polhodiny az do koncovej skvelej pasaze, ked trojica zaporakov vychadza s brokovnicami von z auta a kraca dole cestou nic akcne nedeje. to vsak vobec neprekaza, prave naopak, divak dostane sancu spoznat charaktery hlavnych postav. v osemdesiatych rokoch vzniklo vela dobrych kuskov a medzi nimi aj weirov witness. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si neužil pořádný osmdesátkový oldschool s dobrým námětem a skvělým spravedlivým policajtem v hlavní roli. Už tématem je film hodně zajímavý. Nabízí pohled do světa Amišů, což se Vám nenaskytne každý den. No a k tomu film nabízí Harrisona Forda, kterej se ani nebrání a do průseru vpadne vlastně dobrovolně pro hezký voči toho kluka, kterýho by ti zkorumpovaní fízlové bez mrknutí oka sejmuli. Dobře se na to koukalo a vlastně vůbec nevadilo, že si film na kriminálku jenom hraje a vlastně celou dobu srovnává svět běžného člověka se světem Amišů. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Žánr policejního dramatu se prolíná s lyrickou romancí, zkorumpované prostředí městské civilizace kontrastuje s venkovskou asketickou idylou - tématicky originální hollywoodský drink namíchaný a servírovaný Australanem Peterem Weirem. Čistý filmový zážitek, který za těch třicet let téměř vůbec nezestárl. 80% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (14)

  • Film se natáčel převážně v Pensylvánii v komunitě v Lancaster County, kde skutečně Amišové žijí. Filmaři do vesnice museli kvůli natáčení zavést elektřinu, po skončení filmování však ale vše uvedli do původního stavu a elektřinu zase odpojili. (janekrubes)
  • V jedné z prvních filmových rolí je možné zahlédnout Viggo Mortensena, který zde hrál jednoho z Amišů. (bubun)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama