Reklama

Reklama

Eso v rukávu

  • USA Ace in the Hole (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a hrdinskou práci záchranářů a tisku". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Excelentni scenar bravurne zpracovany Billy Wilderem a Kirk Douglas jako slizky novinarsky frontman. Duo k pohledani, zatim jsem nevidel spatny film ani jednoho z nich. Ace in the Hole je velmi chytry a originalni drama o hyenismu v novinarske branzi, ve ktere je clanek nadevse. Dnes jsou sice noviny uz totalne pase, ale o to zajimavejsi byl tenhle krasne retrospektivni pohled do doby, kdy byla novinarska sfera jeste v plne forme a exklusivni clanek mel hodnotu zlata. 8/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Bezskrupulózní reportér neváhá pro velký příběh plnící titulní stránky zdržovat záchranné práce, nakonec se v něm samozřejmě hne svědomí, ale to už je pozdě (nečekal jsem) a špatně dopadne (čekal jsem, i když ne takhle afektovaně). Přece jen mi z dnešního pohledu přišla celá ta kritika novinářské (lidské) senzacechtivosti, kariérismu a "hyenismu" až příliš naivně přímá a polopatická, takže i pro ten přetažený závěr to vidím jen na lepší 3*. ()

Reklama

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Nesktutečná síla, po většinu stopáže především intelektuálně, nicméně s blížícím se závěrem rovněž i emocionálně. Nestárnoucí film - to, co natolik na dřeň obžalovává, působí značně varovně dodnes - vyhrocená novinařina může opravdu hraničit s kriminálem. Kirk Douglas zahrál bezchybně a Billy Wilder byl režisér-génius; takto stylově čisté a funkční narativní filmy se jen tak často nevidí. Krása. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Drsný film. Ovšem ne způsobem chlapáckého drsňáctví známým z krimi noirů, ale tím, jakým způsobem Wilder podchycuje podstatu novinářského, ale i obecně lidského hyenismu. Všudypřítomná omezenost charakteru je tu ještě umocněna uzavřeným a dusným prostředím prašného amerického zapadákova, který v tomto podání působí na diváka stejně vězeňsky tísnivě, jako na zavaleného Lea "jeho" jeskyně. Jeden z nejlepších filmů starého Hollywoodu. P.S. Že bych kvůli stylovému zapalování sirek oprášil psací stroj?:) ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas vchází do vydavatelství novin, které má na zdi pověšený slogan "psát pravdu". Ta se ovšem ve skutečném světě, a v tom novinářském obzvlášť, dávno neností. A prachy ten charakter přeci taky zas tak moc nekazí. A tak když dojde k medializaci nešťastného závalu, který pohřbil muže, na místo se jako hladoví supi sjíždějí lidé i média z blízkého i širokého okolí. Tenhle snímek dost ostře kritizuje pokrytectví a hyenismus, s jakým se k sobě (i nevědomky) můžou lidé chovat. Z místa neštěstí se stává atrakce, na níž chtějí profitovat hamižní jedinci a senzacechtivý tisk. Záchrana uvězněného nebožáka je totiž v čase, kdy se peníze jen hrnou, až na druhém místě. 85% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Film je inšpirovaný skutočným príbehom Floyda Collinsa z roku 1925. (Svadbos)
  • Pôvodný plagát, ktorý bol použitý aj pri DVD a Blu-ray vydaniach, zobrazuje filmovú hviezdu Kirka Douglasa, ako sa plazí v jaskyni s úzkostlivým, vyvaleným výrazom a vyvoláva dojem, že práve on je ten, kto je vo filme zavalený v starom skalnom indiánskom sídle. Táto šikovná vychytávka fungovala dvoma spôsobmi: Po prvé, vyvolala u divákov, ktorí ju prvýkrát videli, mylnú predstavu, že je to práve hlavná postava filmu, kto sa nachádza v nebezpečnej situácii (hoci to vôbec nie je pravda...), a po druhé, táto situácia mala symbolizovať to, že sa Kirk snažil dostať z nudného malého mesta, v ktorom robil obyčajného novinára. (westerns)
  • Herec Victor Desny zažaloval Billyho Wildera v době, kdy se psal scénář. Tvrdil, že se jedná o neautorizovanou verzi příběhu Floyda Collinse, který před lety uvízl v jeskyni (jak bylo zmíněno ve filmu) a ke kterému vlastnil Desny práva. Desny soud vyhrál a Wilder se odvolal. Nejvyšší soud státu Kalifornie nakonec rozhodl v Desnyho prospěch. Desnymu byla vyplacena částka 14 350 amerických dolarů. (liquido26)

Související novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Reklama

Reklama