Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu prijemna westernova zalezitost. Sedm statecnych, ci Tenkrat na zapade a nebo westerny s Eastwoodem sem videl nekolikrat a o jejich kvalite vubec nepochybuji. Velkou zemi sem ted vydel poprve a mam uplne stejny pocit. Je to proste nadherny film se skvelymi herci v cele s vysokym a sarmantnim Gregory Peckem. Dej neni tak "akcni" jako v 7 statecnych nebo jinych westernech, nejsou tam zadni desperadi a bandite, jeho dej je spise poklidnejsi i kdyz o akci tam take nouze neni a tim spis je kazda akcni scena o to vice napaditejsi. Gregory Peck dokazuje ze to byl skutecne Pan Herec a Charleton Heston taky nezklamal, kdo se mi tu ale obzvlaste libil byl Burl Ives a jeho Rufus Hannessey. Proste slo zase o jeden z kvalitnich ale u nas mene znamych westernu, ktere televize moc nedavaji a o to je cennejsi. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkú zem som po prvýkrát videl v rámci brnenského Filmfóra v roku 1963(?). Bol som ohromený nielen cenou vstupenky, ktorá pri dnešných cenách vzbudzuje povýšenecký úškrn, ale aj panoramatickým plátnom, na ktoré sa film premietal. A Veľká zem bola nepochybne určená pre veľké plátno. Uvedomil som si to aj pri tejto projekcii, pri ktorej sa LCD obrazovka akéhokoľvek rozmeru zdá malá. Inak, film za polstoročie nezostarol, ale nezmizli ani jeho nedostatky, viditeľné už pred polstoročím. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčšou chybou je, že tam málo Charltona Hestona. Film veľký svojou formou, obsadením, dĺžkou aj dopadom. Proste veľkofilm, ktorý mohol vzniknúť jedine v zlatej ére Hollywoodu. Prekvapivá je hlavne takmer úplná absencia akcie, čo však naplno vynahrádza nádherná atmosféra, nejednoznačnosť postáv a občasná hra s ich vývojom ( "Čo sme si dokázali? " ). Márne spomínam či som okrem Leonoviek, 7 statočných a Unforgiven videl lepší western P.S. záberovanie počas súboja Peck vs.Heston ma zrazilo do kolien a mimochodom vyvolalo spomienku na jeden nedávny blockbuster ( Interstellar žmurk, žmurk :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dlhšej dobe som opäť strávil čas pri krásnom westerne, v ktorom kolty a divoké prestrelky budete hľadať márne. G. Peck je tu ako ryba vo vode, sympaťák hraje sympaťáka, navyše je to rovný a čestný chlap. Ocitol sa však medzi dvoma rodinami, ktoré sa nemôžu vystáť. Každá i vedľajšia postava tu dostáva priestor na to, aby diváka niečím zaujala, bez ohľadu na to, či je na strane dobra alebo zla. Najsilnejšia je záverečná časť, kde do popredia vystupuje konflikt otec-syn. Otec nepodareného syna a hlava rodiny Hannasseyových má tak husté obočie, že mu i Brežnev môže závidieť...Toto je jednoducho neprehliadnuteľný chlapík. Navonok možno drsný, ale v srdci správny chlap. Trochu skrátiť a je to dokonalosť sama. Jeden z najlepších westernov, aké vznikli. 90%. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, souhlasím se všemi pozitivy, co tu uvádíte. Ano, ano, je to dobrý film. Má výborně napsané a zahrané postavy, není to žádný kýč a blbárna, co se točí dnes. Ale nemám rád filmy, do kterých se nemůžu vpravit, byť by byly sebegeniálnější. Nechte mi Leoneho na westernovém trůnu. Velká země je skvělý film, ale ani ta nejlepší scéna mě nechytla tak, jako nejslabší Leoneho spaghetti chvilka. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)
  • Společně s Gregorym Peckem (James McKay) lze ve filmu vidět i jeho tři syny. Je to poprvé a naposledy, co se všichni sešli pohromadě před kamerou. (Epistemolog)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama