Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (318)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pěkná a nádhernou širokoúhlou kamerou podbarvená dekonstrukce klišé klasického westernu, kde se stírá hranice mezi černou a bílou, mezi klasickým pojetím dobra a zla. A ani k tomu nepotřebuje přehršel přestřelek, které mě vždycky ve westernech nudily. William Wyler jakoby poskytl inspirační zdroj Clintu Eastwoodovi o několik desetiletí později, ten to ale ještě podal mnohem radikálněji. V hlavní roli nemohl být někdo jiný – a nikdo jiný by to nezahrál lépe – než modelový bezproblémový hoch Hollywoodu Gregory Peck. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľkú zem som po prvýkrát videl v rámci brnenského Filmfóra v roku 1963(?). Bol som ohromený nielen cenou vstupenky, ktorá pri dnešných cenách vzbudzuje povýšenecký úškrn, ale aj panoramatickým plátnom, na ktoré sa film premietal. A Veľká zem bola nepochybne určená pre veľké plátno. Uvedomil som si to aj pri tejto projekcii, pri ktorej sa LCD obrazovka akéhokoľvek rozmeru zdá malá. Inak, film za polstoročie nezostarol, ale nezmizli ani jeho nedostatky, viditeľné už pred polstoročím. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nějak se mi nepovedlo zachytit zde proklamovanou nezapomenutelnost a výjimečnost snímku. Velká země je poctivým westernem, který je obohacený hlavní postavou, která do žánru zdánlivě vůbec nepatří - Peckův gentleman, kterému není nic více vzdálené, než prvoplánové mačovství a lpění na "drsných zákonech" divokého západu. Celý film je pak (alespoň co se obsahu týče) na tomhle kontrastu postaven - klasický, divoký svět westernu vs. civilizovanost a gentlemanství. Jim McKay se zařazuje do pantheonu Peckových supersprávňáků (k postavám jako Joe Bradley či Atticus Finch) a Velká země pak do dlouhé řady výborných snímků krále Hollywoodské kvality, Williama Wylera. Formální kvality jsou samozřejmě neoddiskutovatelné. 70% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nezahlédla Velkou zemi uváděnou mezi nejlepšími westerny, ale pro mě tam definitivně patří. Hrdinů tam nepobíhá sedm, nejsou zdaleka jen hodní, zlí nebo oškliví a nedělají to ani tak pro hrst dolarů, jako pro pramen pitné vody, zato se jim daří být zamilovaní, odvážní, namyšlení, zbabělí, žárliví, mocichtiví, skromní i obětaví, aniž by šustili papírem a aniž by během těch tří hodin sebeméně nudili. Velká země je film, na který se dívám za odměnu a to opravdu jen tehdy, když jsem byla moc a moc hodná, nezlobila jsem maminku, šéfa ani vyučující, odevzdávala seminárky včas, nevykládala trapné vtipy, nelezla přes plot, nejezdila v práci po zábradlí, nechodila spát v hodinu, kdy slušní lidé vstávají, neproducírovala se s potkanem na rameni před lidmi, o kterých vím, že jim pohled na cokoli s holým ocasem působí tachykardii, a kolegům nepředávala vzkazy místo ústně nebo telefonicky vlaštovkami skládanými z výkazů, keré ještě ani nebyly zpracované. Z toho plyne, že jsem Velkou zemi neviděla už hodně dlouho, ale i tak prohlašuji, že Velká země je holdem velkému herectví všech přítomných pánů a dam a především velkému vypravěčství velkých příběhů, kterým zaslouženě proslul William Wyler. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ To je až neuveriteľné na taký komornejší príbeh ako rýchlo tie 2,5hodiny ušli. Skvelý herci na čele s Gregory Peckom a čarovnou Jean Simmons, k tomu režisér William Wyler z minima ťaží maximum a s počiatku banálny príbeh posunie do veľkolepej a silnej drámy, prekvapenie s úžasnou témou, pôvabom a dôvtipne poskladanými dialógmi. /80%/ ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • V roku 1959 išlo o druhý najpopulárnejší film vo Veľkej Británii. (westerns)
  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)
  • Natáčelo se od 30. července do 18. listopadu 1957 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama