Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se znovu podívala na tento klasický western a musím říct, že jde o opravdový filmový skvost. Jako obvykle u těchto snímků musím vychválit herce, kteří byli všichni výborní a skvěle obsazeni. Obzvláště Gregory Peck , který byl perfektní, většího gentelmana si snad nelze představit. Potěšila mě i krásná a sympatická Jean Simmons a další jako Charlton Heston nebo Burl Ives. Velká země je velkolepý film se skvělou hudbou a velmi zajímavým příběhem, na který je radost pohledět. Pro fanoušky westernů je určitě jeden z těch nej:) Kdyby někoho zajímalo jak se bavil štáb a herci během natáčení, a jak přemýšlivě hraje Gregory Peck šachy, doporučuji toto video:)). http://www.youtube.com/watch?v=wIjdPXq0zQc ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Skvělý Gregory Peck v nejlepších letech. Epická sága dvou znepřátelených rančerských rodů "tenkrát na západě", se skvělou studií podstaty mužství, odvahy a lásky. Kromě charismatického kapitána - Gregory Pecka a krásné Jean Simmons v roli Julie Maragonové nejvíce září i postava trochu odpudivého, ale férového Rufuse Hannasseyho v podání Burla Ivese. Moc všem doporučuji. Trailer: http://www.sms.cz/film/velka_zeme/ukazka ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, souhlasím se všemi pozitivy, co tu uvádíte. Ano, ano, je to dobrý film. Má výborně napsané a zahrané postavy, není to žádný kýč a blbárna, co se točí dnes. Ale nemám rád filmy, do kterých se nemůžu vpravit, byť by byly sebegeniálnější. Nechte mi Leoneho na westernovém trůnu. Velká země je skvělý film, ale ani ta nejlepší scéna mě nechytla tak, jako nejslabší Leoneho spaghetti chvilka. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Co do propracovanosti vizuálu se klasické hollywoodské westerny těžko můžou poměřovat např. s vyvrcholením Leoneho Dolarové trilogie nebo se solitérním Tenkrát na Západě (tedy s hybridním spaghetti western westernem), ale přesto jsou mi ve všech směrech neskole milejší. Oceňuji na nich především tu ryzí "americkost", tedy pravost, pevnost a hlavně filmovost, která zdaleka není tak banální, jak by se mohlo zdát. A právě Wylerův malebný opus je této "americkosti" nezkaleným destilátem na třetí, nutno podotknout, že příjemně rozvratným v podrývání mytologie amerického snu i nečekaně chytrým ve své práci s kosmopolitní dualitou a tření z něj vyplývajícího. Nejpřesněji jej vystihuje příměr: nejpamětihodnější epický western a Velký film v pravém smyslu slova. Jako správný paján na krajinu Divokého západu je Velká země nasnímána v úchvatných uměleckých panoramatech a celcích, které nedávají prostor zjemňujícím detailům, je ozdobena skvělým mnohovrstevnatým příběhem, svěžím scénářem a vyváženou kolekcí do detailů vykreslených charakterů, takřka až velkoplošnou učebnicí lidské povahy. Zvláště mi pak zaimponovala Peckova postava příkladného, v jádru skromného a morálně bezúhonného jedince, ze které přímo sálá charakterová nezdolnost a síla. Nu, a pak je tu samozřejmě Morossova nádherná a živočišná heroicko-patetická (nejde o urážku!) hudba, která ve své kategorii patří rovnou k těm nejlepším a nejbohatším kompozicím, ne-li na samotnou špici. Způsob jakým rytmizuje obraz a vdechuje život pravé, nespoutané krajině Západu i konfliktům, které netečně sleduje, to je čirá magie, před kterou nezbývá než tiše žasnout. Potrženo, sečteno: Jeden z Filmů, pro které mi buší mé kvazi-cinefilské srdíčko. Klasika každým coulem! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica mi pripadala ako taká mužská variácia na film Obor. Takže namiesto ženy sa musí zorientovať a prispôsobiť novému nehostinnému prostrediu chlap. A namiesto budúcich ropných magnátov tu sú ešte chovatelia dobytka a všetky problémy tu chcú postavy riešiť s koltami. Aj rozdelenie postáv je strašne podobné ako vo filme Obor. Ale v polovici sa to zlomí a všetky načrtnuté línie sa začnú uberať nečakaným smerom. Môže za to hlavne ústredná postava, ktorá sa odmieta prispôsobiť a znížiť k násilnému riešeniu konfliktov. V tej chvíli sa z klasického westernu stáva progres9vnz antiwestern. Hlavný hrdina chce všetkých ukecať morálnymi argumentami. To je sympatické a s myšlienkami ktoré razí som nemal problém sa stotožniť. Akurát, to, že sa zo všetkého vykecá pôsobí skôr ako naivná predstava scenáristu a v skutočnosti by ho behom filmu asi tak desaťkrát odbachli od chrbta. Takisto romantická línia postráda poriadnu šťavu, čo je trochu zvláštne, lebo pri tej bohatej stopáži a pomalom tempe mali dosť času vybudovať poriadnu chémiu medzi hlavným hrdinom a jeho ehm vyvolenou. Bez ohľadu na to jak sa to nakoniec zvrtne. Najviac ma v celom filme bavila postava otca jedného zo zloduchov v podaní famózneho Burla Ivesa, ktorý za svoj výkon získal Oscara. Jeho postava je vtipná a zároveň vyžaruje rešpekt a celkom mi bolo ľúto jak dopadol. Ale bol v tak blbej situácii, že nemal žiadne šťastné východisko. Ostatní herci podávajú kvalitné výkony, ale nie sú to moji extraobľúbenci. Obor mi svojím obsadením sadol viac. Ale to je môj problém, kvôli ktorému rozhodne body neznižujem. U týchto starých filmov sa divák musí naladiť na pomalé rozťahané tempo. Prvú hodinu som sa trochu nudil a na konci som mal chuť s tými postavami stráviť ďalšiu hodinu. Z CZ dabingov sa mi páčili dabingy ČST a Novy medzi ktorými som zo zvedavosti prepínal. Z dabingu MGM sa mi páčila len Sabina Laurinová. 7/10. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Režisér Wiliam Wyler absolútne nenávidel hudbu Jeroma Morossa, ktorú zložil pre tento film, a trval na najatí iného skladateľa. Ale diváci boli tak nadšení z hudby, najmä z tej úvodnej, že hlavná hviezda a koproducent Gregory Peck presvedčil Wylera, aby ustúpil. Tak sa nakoniec aj stalo a Moross bol nakoniec nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. (westerns)
  • Podľa Gregoryho Pecka, po použití siedmich scenáristov, on a režisér Wiliam Wyler zostali nespokojní so scenárom, ale finančné záväzky ich prinútili pokračovať v produkcii. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama